Publicat: 27 August, 2014 - 13:28

Nu ştiu la acest moment cum va decurge prestaţia Simonei Halep în continuare, la US Open. Ştiu doar că s-a chinuit cu o debutantă americană, care i-a şi luat primul set – poate cel mai mare succes din cariera sa care nu o include (încă) în nici un clasament. Simona a părut încurcată de jocul viguros al junioarei şi doar finalul ultimului set ne-a arătat-o mai degajată şi mai potrivită cu locul pe care-l ocupă în clasamentul WTA...

Lucian Bute a transmis fanilor săi, tocmai din Montreal, că şi-a schimbat antrenorul şi se pregăteşte să revină în ring. De la ultimul său succes – cu totul neconvingător – au trecut luni bune şi următoarea sa evoluţie nu va avea loc înainte de sfârşitul anului.

Marea speranţă a sporturilor de contact, Daniel Ghiţă, este prezent pe ecranele televizoarelor în emisiuni ale canalelor de sport, cu meciuri faimoase de-ale sale de pe la finele competiţiei când a ajuns chiar şi într-o finală japoneză. Marile speranţe puse atunci în el nu s-au confrimat şi înfrângerile categorice suferite în faţa turcului Ghokan Saki sau a olandezului Rico Verhoeven ni-l arată tot mai departe de vârful ierarhiilor. La fel ca şi Bute, a cărui carieră de campion pare să fi apus în ringul de la Nottingham, în faţa lui Froch.

De ce am ales aceste trei nume? Pentu că ele sunt sugestive pentru păgubosul tip de presiune pe care puseele noastre naţionaliste şi patriotarde le proiectează asupra carierelor unor sportivi. Am toată stima pentru Simona Halep, dar mass media şi politicienii au transformat spectaculoasele sale înfrângeri din finalele unor turnee majore în adevărate victorii. A fost copleşită de onoruri, Ponta a pupat-o pe amândoi obrajii, iar primarul din Buşteni i-a şi dăruit un loc de casă (este localitatea cu cea mai mare densitate de VIP-uri în schiţele de cadastru). Avertismentele câtorva sportivi reputaţi, că mai are încă de învăţat şi de exersat, au pălit în faţa urcuşului său grăbit în clasamentele din care jucătoarele de top au suferit diverse indisponibilităţi. Riscăm, pe acest fond, ca orice eşec – posibil – al Simonei, să genereze frustrări şi decepţii. Deşi ea n-are nici o vină: tenisul e un joc.

Ca şi boxul! Este vina lui Bute că nişte manageri isteţi i-au pavat cariera cu adversari de mâna a doua şi a treia, făcând din el un campion artificial care a clacat la prima confruntare cu un boxer adevărat, în faţa căruia a tremurat pur şi simplu? Sigur că nu! Deşi ar fi trebuit să înţeleagă că ceva nu funcţionează. Şi că onorurile cu care a fost copleşit vizau, dealtfel, propriile interese ale politicienilor care încercau să-şi pună pe ei ceva din luciul său. Cu Daniel Ghiţă s-a întâmplat cam acelaşi lucru. Împins în faţă, în meciuri cu campioni experimentaţi, a fost expus unor înfrângeri traumatizante, care i-au răpit pur şi simplu posibilitatea de a evolua normal. Şi asta doar ca să se plimbe în ring înfăşurat în drapelul ţării.

Aceste cazuri ridică problema gravă a sprijinului pe care statul e dator să-l acorde sportului. În loc să acţioneze la nivelul la care schimbările se pot produce cu adevărat – cel al sportului de masă – diriguitorii acestuia au ales varianta comodă şi interesată a utilizării celor care au reuşit să facă performanţă, ca pe nişte podoabe electorale. Sacrificate cu cinism pe altarul intereselor proprii.    

Topic: 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Sistemul lor a functionat mai bine!

Punctul pe Y / mari 08 decembrie 2009 Nr: 2928

Sistemul "lor" a functionat mai bine!

Faptul ca PSD a contestat rezultatul alegerilor ramane un simplu exercitiu de imagine, atata timp cat sansa de a schimba rezultatul este practic nula.

Acuzatia de frauda este reala, dar nu poate fi dovedita pe palierul pe care o reclama perdantii. Nereguli electorale s-au inregistrat sistematic, la fiecare scrutin. La unul de calibrul si specificul celui prezidential, ele nu pot avea impactul necesar inclinarii balantei. Ceea ce reclama PSD-ul tine de o modalitate aparte, si cand Ponta a spus ca „la ei sistemul a functionat mai bine”, gura pacatosului adevar graia.

Rezultatul extrem de strans al alegerilor ar fi generat, cu siguranta, acelasi tip de reactie din partea PDL-ului daca ar fi castigat Geoana. Exista insa cateva motive reale de suspiciune, pe care buna credinta nu le poate indeparta cu usurinta.

Este, in primul rand, extrem de suspecta, linistea cu care Traian Basescu a intampinat anuntul exit-poll-ului. Pentru cei care-l cunosc ar fi trebuit sa-i nelinisteasca aparenta sa resemnare, dar mai ales indemnul adresat sustinatorilor sai de a astepta in liniste, acasa, rezultatul numaratorii. Era limpede ca Basescu stia ceva ce nu stiau ai lui Geoana. Daca ar fi avut cea mai mica indoiala ca iese castigator, ar fi inflamat pe loc opinia fanilor si de la Modrogan s-ar fi indreptat glont spre Piata Universitatii, pentru a preintampina acceptul unui eventual esec. Presedintele a declarat insa ca inca de la ora 19.00 stia rezultatul si nu poti sa nu te intrebi de unde si cum? La ora 19.00 nici unul dintre institutele de sondaj nu-si centralizase datele si - mai mult - fenomenul avansului sau nu incepuse sa se manifeste. Ba chiar, la ora aceea nu se cunostea cum a votat sau cum va vota diaspora - doar daca nu s-ar fi primit asigurari prealabile in acest sens. Precedentul europarlamentarelor ne ofera insa un indiciu despre modalitatea in care se putea obtine avansul necesar cu un numar de voturi sigur, la fiecare sectie de vot, asa cum se procedase in cazul EBA.

Intr-un fel, PSD-ul si-a facut-o cu mana proprie, inca de pe cand il avea pe Nica la carma Internelor. Acesta este cel care a inmultit sectiile speciale, plasandu-le in aproape orice localitate, in ideea folosirii lor in interes propriu. Or asa se explica si eliminarea sa din Guvern - Basescu nu putea risca sa fie altcineva la pupitrul sectiilor speciale, decat un om de-al sau.

In fine, un alt motiv de nedumerire il constituie faptul ca trei din patru institute de sondare au dat, practic, aceeasi estimare, toti lucrand cu aceleasi modele si pe aceeasi realitate statistica. Faptul ca s-au inselat cu totii conduce la ideea ca ceva a intervenit pentru modificarea modelului, ceva ce nu putea fi prevazut.

Dar, repet, atata timp cat nu se poate demonstra nimic (cu atat mai putin procedeul pe care tu insuti l-ai avut in vedere pentru a frauda) contestarea ramane un accent de retorica politica.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3116.phtml