Publicat: 25 Ianuarie, 2012 - 00:00
Share

Semn al profundei degringolade a puterii, într-o singură zi s-au produs trei evenimente care ilustrează tactica de retragere din “teritoriul inamic”: guvernul a semnat o înţelegere cu revoluţionarii zurbagii, care în schimbul reacordării unor drepturi tăiate au huiduit de la balcoanele Parlamentului reprezentanţii opozitiei, la şedinţa extraordinară; ministrul Borbely a făcut pasul înapoi, anunţând că imbecila prevedere din Legea Taxei de Poluare referitoare la creşterea aiuritoare a costului înmatriculării unei maşini vechi se amână până la anul; şi – finit coronat opus – a căzut şi un cap!

Nu cel pe care-l cerea lumea în Piaţă ca pe vremea lui Lăpuşneanu (adică al lui Lăpuşneanu însuşi) nici cel al vornicului Moţoc-Boc, ci acela al unui figurant din Guvern, care până acum nu s-a ilustrat decât prin osanalele aduse Elenei Udrea şi prin lansarea ideii de vot prin corespondenţă, bazată pe un precedent ce se dovedeşte deja depăşit (acela că diaspora ar vota, automat, cu puterea).

Ei bine, această din urmă ispravă s-a dovedit a fi şi cea mai gogonată: neîndurându-se să arunce “leilor” din piaţă o pradă mai preţioasă, Boc a sacrificat pe unul dintre cei pe care preşedintele îi băgase cu forţa pe gât, în dauna unor autentice vedete, cu pedigri, ale Partidului Democrat: pe cântăreţul în struna prezidenţială Baconschi, artizanul miraculosului scrutin parizian, în care au ieşit mai multe voturi (pentru cine trebuia) de la mai puţini votanţi.

Culmea bezmeticeniei este că Baconschi n-a fost dat afară pentru vreo eroare flagrantă săvârşită în executarea mandatului, ci pentru o opinie publicată pe blogul său din dorinţa de a fi pe placul stăpânilor. Şi nu imediat ce jignirea maselor s-a produs, ci după o săptămână. Şi nu după tipicul clasic: chemat, înştiinţat, licenţiat – ci tocmai în cursul unei misiuni internaţionale, la Bruxelles. Başca – prin telefon sau SMS. Această operaţiune urma, probabil, să încununeze noua politică de aplecare spre dialog cu societatea civilă şi cu poporul în general. Dar, nu numai că licenţirea lui Baconschi a lăsat indiferentă pe toată lumea (cu excepţia lui însuşi, care a bocit în direct, la televiziune, o zi întreagă pe această temă) dar a stârnit reacţii negative în tabăra pedelistă, care realiza că, în felul acesta, pierde o altă poziţie în structura de putere în favoarea intruşilor de la UNPR.

Şi asta pentru simplul motiv că nu se vedea, în ograda proprie, nimic mai răsărit, apt pentru o asemenea funcţie.
 

Theodor Baconschi îşi încheie misia ministerială fără glorie şi fără regrete. El va rămâne, probabil, în anale, ca cel mai slab ministru de Externe, mai slab chiar şi decât Mihai Ungureanu, un alt preş pe care şi-a şters picioarele de colbul extern preşedintele Băsescu. După doi ani şi un pic, ex-ministrul nu poate bifa în dreptul numelui său nici o performanţă. Ba, pe perioada mandatului său, rolul României în plan internaţional s-a diminuat până la niveluri nemaiatinse în ultimul secol.

Mai activ decât pe plan extern a fost încă ministrul pe plan intern, cu felurite încercări de a se insera în organigrama partidului, prin iniţierea de fundaţiii creştine, fantomatice, şi prin preluarea unor misiuni de dialog, eşuate din start.
Lamentările sale din fatidica zi de Luni, 23 au avut ca numitor comun speranţa că nu va fi aruncat de tot peste bord şi că, în calitate de vicepreşedinte al partidului, îşi va menţine un rol important în nomenclatură.

Greu de crezut, în situaţia în care misiunea sa principală – aducerea de voturi din diasporă – eşuează sub presiunea protestului crescând de prin locurile în care acum trei ani se vota cu… “Jos Băsescu”!  

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Independenta Republicii iganeasca

Punctul pe Y / miercuri 11 august 2010 Nr: 3099

Independenta Republicii iganeasca

Sarkozy le-a pus gand rau tiganilor. Doar celor proveniti din Romania si Bulgaria. Ai lor nu mai sunt tigani, sunt „gens de voyage”. Exista 500 de astfel de tabere, pe care vigurosul presedinte francez vrea sa le desfiinteze una cate una si sa-i trimita pe locatari la origine. Adica de unde au venit.

Inceputul a fost facut pe undeva pe langa Lille, unde se aciuisera vreo 200 de compatrioti de-ai nostri, de etnie tiganeasca. Nu stiu de ce le-o spune romi, cand ei sunt tigani sadea. „O sa ne intoarcem” - au declarat acestia dupa ce si-au strans catrafusele. Si nu ma indoiesc ca or s-o faca ...

Mintea m-a dus, bezmetica, la un scenariu posibil. Un interlocutor (fictiv) imi marturiseste care este planul tiganilor:

„Prima data plecam fara sa facem taraboi. Dar ne intoarcem. La a doua incercare opunem rezistenta. igancile fac front comun si-i lovesc pe politisti cu puradeii. Noi, barbatii, ne baricadam in rulote, de unde bombardam cu oua ciordite de la supermarketul din apropiere. E faza de debut a rezistentei active. A treia oara cand ne repliem, incepem sa parjolim terenul din jur: furam rufele puse la uscat, orataniile de prin ograzi, bicicletele copiilor. Populatia se revolta si ataca. Alertam mass media, sa asiste in direct la masacrul care ni se aplica si la discriminarea care infloreste. Impotriva unui nou asalt al politiei imobilizam forte din alte tabere, care ni s-au alaturat. Ne baricadam din toate partile si rezistam. Solicitam ajutorul ONU si trimitem un reprezentant acolo care sa ne apere drepturile impotriva abuzurilor autoritatilor. Reclamam ca n-avem scoli, asistenta medicala, fast-food-uri si mall-uri. igani din toata Europa ne trimit ajutoare si instructori care sa ne ajute sa ne organizam. In preajma atacului decisiv al fortelor de ordine, lansam o declaratie la independenta, bazata pe autonomia de facto existenta pe teritoriul taberei. Solicitam recunoasterea celorlalte natiuni. O parte ne vor recunoaste, o parte nu. Cerem asistenta umanitara din partea Uniunii Europene si de indata ce Curtea de la Haga va decide ca declaratia noastra este legala, proclamam Republica iganeasca, dupa care alegem, urgent, un imparat si un rege ...

Gasiti ceva exagerat in acest scenariu? (Orice asemanare cu situatii reale este pur si simplu neintamplatoare).
Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3289.phtml