Publicat: 15 Aprilie, 2013 - 12:48

Un control efectuat la RATB, pentru perioada 2010 – 2012, la cererea primarului general, a scos la iveală o serie de constatări care nu diferă cu nimic de cele de dinainte sau de cele de la alte regii ale statului. Nu demult, la RADET, controalele făceau acelaşi gen de constatări: în timp ce respectivele companii ies cu regularitate pe pierdere şi întind mâna, ultimativ, la subvenţii, armata de directori şi de şefi face tot ce este posibil ca să trăiască cât mai bine.

La RATB, de pildă, cheltuielile exorbitante de protocol s-au făcut pe achiziţionarea de cadouri pentru membrii consiliului de administraţie (cu care semnează bilanţurile în schimbul unei retribuţii de 20 la sută din leafa directorului general) între care şi nişte stilouri Montblanc cu peniţe de aur şi de platină! O sumă considerabilă s-a cheltuit, de asemenea, pentru gustări şi pentru întreţinerea – la nivelul de protocol cerut – al caselor de odihnă de la munte unde merg directorii cu familiile să-şi refacă tonusul…

În acest timp, regia iese an de an pe pierdere şi – sub ameninţarea că va pune călătorii în capul primăriei şi al guvernului - solicită ultimativ subvenţii pentru pierderile din exploatare.

Reţeta este, practic, generalizată. Am întâlnit-o recent şi la companiile energetice, unde ministrul Niţă a dispus nişte controale, descoperindu-se că se cheltuiau o grămadă de bani pentru cadouri de care beneficia însuşi ministrul Videanu şi că divizia de directori călătorea cu maşini închiriate cu tot cu şoferi de la companii rent-a-car, pentru că maşinile proprii nu se mai potriveau cu exigenţele timpului (adică exclusiv AUDI, BMW sau MERCEDES).

Cheltuirea unor sume enorme pe protocol de către administratorii companiilor de stat pare să nu poată fi stăvilită. Din punct de vedere legal există nişte restricţii aleatorii, care pot fi ocolite cu succes sub diferite forme. Ceea ce face ca viaţa şefimii de la stat să fie incomparabil mai dulce şi mai plină de satisfacţii decât a celor de la companiile private, unde protocolul are loc doar în cazul existenţei beneficiilor.

Nu este prima dată când se fac astfel de constatări. La fiecare schimbare de guvern, echipele de control au fost asmuţite asupra administraţiilor şi vreme de câteva zile opinia publică a fost delectată cu excesele descoperite. După care s-a pus “batista pe ţambal” pentru că locul vechilor şefi a fost luat de alţii, puşi de noua guvernare, care au avut “inteligenţa” să-i facă părtaşi la bunăstarea lor ilicită pe cei de deasupra lor. Atâta timp cât nu vom avea un guvern care să pună piciorul în prag şi să reglementeze clar şi fără excepţii în ce condiţii se pot face cheltuielile de protocol (în nici un caz la companiile care nu înregistrează beneficii) şi în ce cuantum, această gaură neagră va continua să fie alimentată de lăcomia şi de inconştienţa unor persoane care ştiu că nu vor da socoteală pentru comportamentul lor.

Format: 

Rubrici: