Publicat: 3 Iunie, 2016 - 11:56

Actuala campanie electorală poate primi, fără nici o reţinere, titlul de „cea mai plicticoasă”, „cea mai neinteresantă” şi „cea mai neadecvată scopului său”.

Care scop consta în a prezenta publicului cu drag de vot ofertele partidelor angajate în competiţie. Pentru primar al Capitalei – cea mai importantă funcţie din administraţia locală – au fost aruncaţi în arenă candidaţi lipsiţi de carismă şi de competenţe. Desigur, nu există o şcoală de primari, funcţia asta se învaţă din mers, însă un minim de aptitudini este necesar pentru a se sugera măcar faptul că cei care votează aleg pe cine trebuie. Dintre cei vreo zece candidaţi, doar 4-5 pot fi consideraţi mai răsăriţi, în spatele lor aflându-se formaţiuni politice cu oarecare pondere. Totuşi, alegătorul neturmentat ar fi trebuit să ştie ce e capabilă să facă doamna Firea, de exemplu. Gazetar cu experienţă, domnia sa şi-a ratat cariera de manager, falimentând publicaţiile peste care o pusese Voiculescu şefă. Ceva mai mult succes a avut din punct de vedere matrimonial, măritându-se cu un primar pe care probabil că l-a mai coordonat din când în când. În criza de resurse umane a PSD, timorat de raidurile DNA, candidatura ei a apărut ca o şansă de a nu-i expune pe alţii unui eventual eşec. Liberalii, care şi-au dat cu stângul în dreptul promovând votul dintr-un singur tur, s-au dezmeticit abia când a fost limpede că în acest sistem nu au nici o şansă. Au epuizat vreo trei candidaţi până când au ajuns la premierul-fantomă Predoiu, persoană lipsită de vino’ncoa şi, practic, necunoscut marelui public. Nicuşor Dan a trebuit să-şi inventeze un partid ca să poată candida de pe platforma unui luptător pentru cauze pierdute, lumea asimilându-l comicei campanii de reconstruire a Halei Matache, obiectiv urban lipsit de orice valoare arhitecturală. Despre Turcescu poate că nici n-ar mai trebui să vorbim, el devenind un personaj exotic după penibila sa deconspirare, definitiv compromis de susţinerea lui Băsescu.

Sondajele par să indice o victorie sigură a Gabrielei Firea, urmată de Nicuşor Dan, ca recipient al unei drepte confuze, candidatului liberal nerevenindu-i decât un loc pe podiumul inutil al finalei.

Dacă Oprescu nu ar fi avut surpriza ca, împotriva convingerilor sale, DNA-ul să-i ia urma, ar fi câştigat cu siguranţă competiţia. Ce s-a făcut în mandatele sale este evident, palpabil şi bucureştenii asta vor, să pipăie, nu să asculte vorbe. Aceasta cea de-a şaptea rundă electorală locală îşi va arăta urmările mai puţin în planul administraţiei, cât a efectelor sale colaterale în partide. Cota Gabrielei Firea va creşte considerabil (şi nejustificat) într-un PSD plin deja de lideri cercetaţi sau condamnaţi, în timp ce la liberali conducerea bicefală va suporta consecinţele acestui veritabil dezastru, pe care şi l-au făcut cu mâna lor, nefiind exclus ca fantoma „marelui partid liberal” să dispară şi să lase în loc două partide mai mici dar mai coerente. Vom vedea. 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Sistemul lor a functionat mai bine!

Punctul pe Y / miercuri 09 decembrie 2009 Nr: 2927

Sistemul "lor" a functionat mai bine!

Faptul ca PSD a contestat rezultatul alegerilor ramane un simplu exercitiu de imagine, atata timp cat sansa de a schimba rezultatul este practic nula.

Acuzatia de frauda este reala, dar nu poate fi dovedita pe palierul pe care o reclama perdantii. Nereguli electorale s-au inregistrat sistematic, la fiecare scrutin. La unul de calibrul si specificul celui prezidential, ele nu pot avea impactul necesar inclinarii balantei. Ceea ce reclama PSD-ul tine de o modalitate aparte, si cand Ponta a spus ca „la ei sistemul a functionat mai bine”, gura pacatosului adevar graia.

Rezultatul extrem de strans al alegerilor ar fi generat, cu siguranta, acelasi tip de reactie din partea PDL-ului daca ar fi castigat Geoana. Exista insa cateva motive reale de suspiciune, pe care buna credinta nu le poate indeparta cu usurinta.

Este, in primul rand, extrem de suspecta, linistea cu care Traian Basescu a intampinat anuntul exit-poll-ului. Pentru cei care-l cunosc ar fi trebuit sa-i nelinisteasca aparenta sa resemnare, dar mai ales indemnul adresat sustinatorilor sai de a astepta in liniste, acasa, rezultatul numaratorii. Era limpede ca Basescu stia ceva ce nu stiau ai lui Geoana. Daca ar fi avut cea mai mica indoiala ca iese castigator, ar fi inflamat pe loc opinia fanilor si de la Modrogan s-ar fi indreptat glont spre Piata Universitatii, pentru a preintampina acceptul unui eventual esec. Presedintele a declarat insa ca inca de la ora 19.00 stia rezultatul si nu poti sa nu te intrebi de unde si cum? La ora 19.00 nici unul dintre institutele de sondaj nu-si centralizase datele si - mai mult - fenomenul avansului sau nu incepuse sa se manifeste. Ba chiar, la ora aceea nu se cunostea cum a votat sau cum va vota diaspora - doar daca nu s-ar fi primit asigurari prealabile in acest sens. Precedentul europarlamentarelor ne ofera insa un indiciu despre modalitatea in care se putea obtine avansul necesar cu un numar de voturi sigur, la fiecare sectie de vot, asa cum se procedase in cazul EBA.

Intr-un fel, PSD-ul si-a facut-o cu mana proprie, inca de pe cand il avea pe Nica la carma Internelor. Acesta este cel care a inmultit sectiile speciale, plasandu-le in aproape orice localitate, in ideea folosirii lor in interes propriu. Or asa se explica si eliminarea sa din Guvern - Basescu nu putea risca sa fie altcineva la pupitrul sectiilor speciale, decat un om de-al sau.

In fine, un alt motiv de nedumerire il constituie faptul ca trei din patru institute de sondare au dat, practic, aceeasi estimare, toti lucrand cu aceleasi modele si pe aceeasi realitate statistica. Faptul ca s-au inselat cu totii conduce la ideea ca ceva a intervenit pentru modificarea modelului, ceva ce nu putea fi prevazut.

Dar, repet, atata timp cat nu se poate demonstra nimic (cu atat mai putin procedeul pe care tu insuti l-ai avut in vedere pentru a frauda) contestarea ramane un accent de retorica politica.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3115.phtml