Publicat: 3 Iunie, 2016 - 11:56
Share

Actuala campanie electorală poate primi, fără nici o reţinere, titlul de „cea mai plicticoasă”, „cea mai neinteresantă” şi „cea mai neadecvată scopului său”.

Care scop consta în a prezenta publicului cu drag de vot ofertele partidelor angajate în competiţie. Pentru primar al Capitalei – cea mai importantă funcţie din administraţia locală – au fost aruncaţi în arenă candidaţi lipsiţi de carismă şi de competenţe. Desigur, nu există o şcoală de primari, funcţia asta se învaţă din mers, însă un minim de aptitudini este necesar pentru a se sugera măcar faptul că cei care votează aleg pe cine trebuie. Dintre cei vreo zece candidaţi, doar 4-5 pot fi consideraţi mai răsăriţi, în spatele lor aflându-se formaţiuni politice cu oarecare pondere. Totuşi, alegătorul neturmentat ar fi trebuit să ştie ce e capabilă să facă doamna Firea, de exemplu. Gazetar cu experienţă, domnia sa şi-a ratat cariera de manager, falimentând publicaţiile peste care o pusese Voiculescu şefă. Ceva mai mult succes a avut din punct de vedere matrimonial, măritându-se cu un primar pe care probabil că l-a mai coordonat din când în când. În criza de resurse umane a PSD, timorat de raidurile DNA, candidatura ei a apărut ca o şansă de a nu-i expune pe alţii unui eventual eşec. Liberalii, care şi-au dat cu stângul în dreptul promovând votul dintr-un singur tur, s-au dezmeticit abia când a fost limpede că în acest sistem nu au nici o şansă. Au epuizat vreo trei candidaţi până când au ajuns la premierul-fantomă Predoiu, persoană lipsită de vino’ncoa şi, practic, necunoscut marelui public. Nicuşor Dan a trebuit să-şi inventeze un partid ca să poată candida de pe platforma unui luptător pentru cauze pierdute, lumea asimilându-l comicei campanii de reconstruire a Halei Matache, obiectiv urban lipsit de orice valoare arhitecturală. Despre Turcescu poate că nici n-ar mai trebui să vorbim, el devenind un personaj exotic după penibila sa deconspirare, definitiv compromis de susţinerea lui Băsescu.

Sondajele par să indice o victorie sigură a Gabrielei Firea, urmată de Nicuşor Dan, ca recipient al unei drepte confuze, candidatului liberal nerevenindu-i decât un loc pe podiumul inutil al finalei.

Dacă Oprescu nu ar fi avut surpriza ca, împotriva convingerilor sale, DNA-ul să-i ia urma, ar fi câştigat cu siguranţă competiţia. Ce s-a făcut în mandatele sale este evident, palpabil şi bucureştenii asta vor, să pipăie, nu să asculte vorbe. Aceasta cea de-a şaptea rundă electorală locală îşi va arăta urmările mai puţin în planul administraţiei, cât a efectelor sale colaterale în partide. Cota Gabrielei Firea va creşte considerabil (şi nejustificat) într-un PSD plin deja de lideri cercetaţi sau condamnaţi, în timp ce la liberali conducerea bicefală va suporta consecinţele acestui veritabil dezastru, pe care şi l-au făcut cu mâna lor, nefiind exclus ca fantoma „marelui partid liberal” să dispară şi să lase în loc două partide mai mici dar mai coerente. Vom vedea. 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Premierul rapune birocratia

Punctul pe Y / vineri 09 iulie 2010 Nr: 3076

Premierul rapune birocratia

A inceput marea restructurare! Adica aceea cu care trebuia sa inceapa totul, inca dinainte de terorizarea natiunii cu taierea pensiilor si cu alte masuri de strangere a curelei sociale. Premierul Boc s-a descaltat de cizmele de cauciuc, si-a sters noroiul de pe pantaloni si a intrat in sedinta de guvern din care n-a mai iesit decat pentru a anunta triumfator: s-au 'taiat' secretarii de stat! Adica cei care aveau lefuri mai mari decat ministrii. Din 57 (de fapt 50, ca 7 posturi n-apucasera sa fie capusate) au mai ramas 32! Cate doi de minister, exceptie facand Vladescu, Blaga si Baconschi, care vor beneficia in continuare de cate trei, ca sunt ministere grele! Cel mai afectat de taieri pare sa fie dl Videanu, care inainte de a pleca in concediul obisnuit pe Coasta de Azur, isi va lua ramas bun de la trei dintre cei cinci secretari de stat ai sai care ardeau de pomana gazul energiei nationale!

Cele mai dramatice taieri de personal apar pe la Ministerul Muncii, de unde sunt evacuati 2500 de amploaiati, si Ministerul Sanatatii, de unde se externeaza 2200 de 'pacienti' ai statului. Recordul mondial in materie de restructurare il detine pana acum Ministerul Sanatatii: nu mai putin de... 7 functionari vor fi dati afara pentru a face schema mai flexibila si mai adaptata controlului si indrumarii medicilor care nu au apucat inca sa plece prin strainatati...

Daca exista un mastodont al birocratiei, acela este cu siguranta Ministerul de Finante. Nici un alt minister nu este inzestrat cu atat de multi caratori de hartii si bagatori de seama ca ministrul domnului Vladescu. Dar de aici inca nu se aude vreun zvon...

A doua lovitura dura data birocratiei de catre premierul Boc este cea prin care din 2 subprefecti, unul va fi pus pe liber. Adica jumatate. 50%. Ca in total acestia sunt doar vreo 80, nu mai conteaza. Ei bine, din aceasta institutie parazitara, care nu face altceva decat, ca pe vremea comunistilor, sa dubleze apratul birocratic printr-o veriga fara rost, vor mai ramane doar prefectul si un subprefect. Primul ca sa primeasca telefoane de la Guvern, iar al doilea ca sa-i tina locul cand il cheama Boc la Bucuresti. In conditiile unei descentralizari reale institutia prefectului este una dintre cele mai inutile si mai parazitare, un fel de corolar al tuturor celorlalte institutii care nu reprezinta altceva decat adapostul de lux al favoritilor de partid, cei care trebuie rasplatiti pentru lipirea afiselor in campanie.

Dar, pe fondul inundatiilor, al crizei, al nemultumirilor si lipsurilor de tot felul, chestia asta da bine: premierul rapune birocratia! Cu sabiuta din dotare...

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3266.phtml