Publicat: 15 Iunie, 2015 - 13:18

DNA a lansat o investigaţie care are ca obiectiv depistarea parlamentarilor care încalcă principiile incompatibilităţii şi ale conflictului de interese, prin angajarea la birourile parlamentare a membrilor de familie şi a rudelor. După un calcul aproximativ, mai mult de o sută de parlamentari – fără cei deja cercetaţi şi condamnaţi – se află într-o astfel de situaţie. Cu siguranţă că cercetările ce vor fi efectuate cu o atenţie pe măsura „conflictului de interese” dintre DNA şi Parlament, vor depista numeroase alte cazuri, pentru că asta apare să fi devenit o regulă în materie de jecmănire pe căi amiabile a banului public.

N-ar fi o problemă dacă neamurile aleşilor ar fi în posesia unor calificări corespunzătoare şi dacă chiar şi-ar face treaba. Realitatea – pe care nimeni nu o mai contestă – este ca aceşti angajaţi ai birourilor parlamentare sunt cei mai tipici sinecurişti, mulţi dintre ei neştiind nici măcar unde sunt situate locurile lor de muncă.

Din păcate, aceasta nu este singura cale pe care deputaţii şi senatorii o folosesc pentru a-şi mări veniturile în mod evident oneros. Mulţi dintre ei îşi angajează în „cruciş” rudele („eu o angajez pe nevastă-ta şi tu pe a mea!”) sau profită de statutul pe care-l deţin pentru ca, prin presiuni, să-şi angajeze nevestele şi copiii, chiar în aparatul birocratic al Camerelor. Este de notorietate cazul parlamentarului Damian Florea (personaj pe care nimeni nu l-a auzit vreodată grăind de la tribună, dar care e cunoscut ca un cal breaz pentru aranjamentele de culise pe care le face) care şi-a angajat mai întâi nevasta ca secretară, pentru ca apoi să o propulseze până la nivelul de secretar general adjunct al Senatului! Calitate în care doamna Cristina Ionescu nu face nimic pentru că, în general, nu se pricepe la altceva decât la făcut cafele şi vorbit la telefon. Prestaţie pentru care încasează o leafă consistentă care se va mai şi majora conform unui proiect adoptat de Cameră.

Este un caz, din nefericire nu singurul. Dacă cineva îşi va pune mintea să descopere toate reţelele de rubedenii din sectorul public, se va îngrozi de ce va descoperi. În primul rând, că nu există nevastă sau amanta de şef mai mare sau mai mic din instituţiile de stat care să nu se fi ales cu un loc călduţ şi bine remunerat în sistem.

Este, desigur, una dintre căile pe care banul public nu numai că nu produce prestaţii de calitate, dar se iroseşte fără rost şi fără nici un fel de control. Şi poate că a venit timpul ca ofensiva împotriva corupţiei să vizeze şi această categorie.  

Topic: 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Jurnalul lui Vantu

Punctul pe Y / duminic 06 decembrie 2009 Nr: 2923

Jurnalul lui Vantu

Reporterii nostri de investigatii au reusit sa puna mana, prin mijloace specifice, pe un document care va dinamita clasa politica romaneasca. Va oferim in premiera cateva secvente din „Jurnalul lui S. O. V.”, care va aparea integral, in scurt timp, pe piata, urmand sa fie vandut impreuna cu o prestigioasa publicatie cotidiana.

25 Septembrie 1992. „Atmosfera linistita aici, la Roman. Se pare ca Iliescu nu va avea probleme in fata lui Emil Constantinescu. As fi incercat sa-l ajut pe „tap”, dar nu se poate ajunge la el din cauza papagalilor de la Alianta Civica. Le-am oferit o sponsorizare, dar au refuzat-o. Ca era prea mica. Pai ce sa fac: am bagat toti banii din „turcisme” in cupoane. Daca lucrurile merg cum cred eu, voi da lovitura. Sunt sigur insa ca peste patru ani voi discuta altfel cu toata liota asta de politicieni…”

15 Noiembrie 1996. „Bucuresti, Hotel Dorobanti. L-am invitat pe Emil la un whisky. A venit, desi parea un pic incurcat.”Stiu ca esti prieten cu Iliescu” - mi-a zis el la inceput. „Sunt prieten cu toti oamenii de valoare”, i-am replicat eu. „Mai ales cu cei despre care cred eu ca pot constitui viitorul Romaniei. Si mai ales daca sunt de dreapta. Apropo: ce-ati zice de un partid de dreapta, ceva de genul „Unirea Fortelor Democratice?” N-a zis nimic. Cert este ca dupa vreo ora era complet detensoinat. Se linistise si nu mai era chiar asa de ingrijorat de confruntarea pe care urma sa o aiba cu Iliescu. Mi-a zis chiar ca l-a invatat Caramitru un truc, ceva cu ochelarii, cu care o sa-l dea gata pe cominternist. La plecare, i-am dat baietii mei sa-l conduca prin iesirea din spate. Nu de alta, dar sa nu-l vada oamenii lui Magureanu. Chiar daca se face si acesta ca joaca cu „schimbarea”…”

6 Decembrie 2000. „L-am invitat pe Tribun la mine, pe Splai, ca sa stam de vorba. I-am spus ca mi-a lasat Mos Nicolae ceva pentru el. „Care Nicolae? Vacaroiu?” - a ricanat el (de unde o fi aflat el ce am de gand?). „Daca e vorba de voturile pe care au astia de gand sa mi le fure, vin!” A venit. N-a baut nimic. A transpirat tot timpul. Era agitat. „Ii duc pe toti pe stadioane si ii impusc!”- a zis el intr-un tarziu. Lasa nea’ Vadime, i-am zis: ai un pic de rabdare sa-mi iasa chestia cu CEC-ul si n-o sa mai ai probleme cat vei trai”. A fost cam sceptic, dar a pleca de la mine mai increzator. De cand e el n-a mai avut fondurile de propaganda electorala de anul acesta!”

6 Decembrie 2004. „Asta-noapte, in parcare la Tancabesti, m-am intalnit cu Traian. Era agitat rau de tot. Era convins ca e urmarit non-stop de zbirii lui Nastase. A venit si Gusa cu el (nu stiu de ce, dar baiatul acesta mi se pare de viitor. Cred ca are o influenta buna asupra lui). Mi-au explicat schema pe care vor sa o aplice: cu o zi inainte de turul 2 vor da alarma: se fura cu softul! ilalti or sa intre in panica si atunci baietii lor or sa pluseze la „speciale”. I-am spus: „Traiane, sa stii ca am avut intotdeauna incredere in tine. Conteaza pe sprijinul meu moral neconditionat. Nu prea am eu acum mijloace, dar te asigur ca peste 5 ani vei fi purtat pe brate de mass-media!”. Parea cam sceptic: „Mai lasa-ma cu gaozarii astia! Stiu eu ce le poate pielea”. A plecat uitandu-se in toate partile, cum face el, „picior peste picior”. Mi-e teama ca i-o trage Nastase, totusi…”

3 Decembrie 2009. „Eram cam abatut astazi. Tocmai am aflat o veste care m-a intristat: bietul Nicu Popa a fost gabjit pe undeva prin Indonezia. Si i-am spus sa stea cuminte in Suedia, ca acolo nu i se poate intampla nimic. Nu m-a ascultat. Imi pare rau pentru el. Imi era prieten. A sunat Geoana. A simtit din voce ca ceva nu e in regula. „Chiar daca e cam tarziu, trec pe la tine sa bem un pahar”, mi-a zis. Si a aparut. Baietii mei mi-au spus ca au vazut in sistemul de supraveghere o masina suspecta oprita la liziera padurii. Sigur sunt ai lui Traian. Am spus bancuri, l-am incurajat pentru maine seara (ataca-l la maniere, i-am recomandat) si a plecat. M-am simtit, la randul meu, mai inviorat…

Caietul acesta s-a cam apropiat de sfarsit. Ar trebui sa-l pun bine pe undeva, ca prea misuna multi pe aici, prin casa…”

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3112.phtml