Publicat: 3 Decembrie, 2015 - 12:00

O recentă declaraţie a lui Dragnea începe să clarifice lucrurile în ceţoasa problemă a coaliţiei. Zice preşedintele PSD: atâta timp cât nu mai suntem la guvernare, coaliţia nu are nici un rost. Cu alte cuvinte – liber pentru toată lumea. Şi pentru UNPR şi pentru ALDE. Legăturile care ţineau laolaltă aceste trei partide nu mai există. Pentru că nu mai există obiectul muncii: guvernarea. De ce să mai stea şi să mai acţioneze împreună?

Dar, coaliţia nu mai este la guvernare din cauza... coaliţiei! Adică a lui Oprea. Tot Dragnea spune că dacă Oprea demisiona după demonstraţiile de stradă, coaliţia rămânea la guvernare şi Ponta premier. Din cauza refuzului vicepremierului, singurul cap care a putut fi oferit străzii a fost acela al premierului. Aruncat la „lei” cu tot cu guvernare. Adică şi cu Oprea. Care contestă aceste afirmaţii prin faptul că nu avea nici un motiv să demisioneze, pentru că el şi-a făcut în mod impecabil datoria şi a pus înainte de orice interesul naţional.

Or, de data asta, interesul naţional a jucat o festă interesului personal. În sensul că Ponta a demisionat cu tot cu guvern. Adică şi cu Oprea. Care, degeaba şi-a mai făcut datoria, că a rămas fără ce avea el mai de preţ: funcţia de ministru de Interne şi cea de premier însărcinat cu securitatea naţională. Dar, mai ales, coloana oficială.

Asta n-ar fi nimic dacă prin această mişcare UNPR-ul său, cel cu un milion de membri, şi-ar fi pierdut valoarea de piaţă. Într-o etapă cu guvernare politică, rolul său era major. Era „balamaua” care asigura rămânerea la guvernare a celor cu care se însoţea el. Şi care nu puteau compune o majoritate fără UNPR. Nu-l mai voiau social-democraţii, se ducea la liberali. Nu-l voiau liberalii, rămânea lea social-democraţi. Oricum era în câştig şi avea fotoliul său rezervat în lista de candidaţi la alegerile viitoare. Şi putea lua cu el atâţia tovarăşi câţi credea de cuviinţă. Se vorba la un moment dat că cine îl lua partener urma să-i doneze nu mai puţin de vreo 60 de locuri pe listele comune. Hai, poate nu chiar 60, dar vreo 30-40 tot obţinea, că altfel trântea guvernul şi organizau ceilalţi alegerile. Ce s-a întâmplat, însă, din motive de demnitate şi interes naţional? Oprea şi UNPR-ul său au rămas fără tovarăşi de drum. În situaţia de acum şi care va dura probabil până la alegeri, nimeni nu mai are nevoie de el. Şi nimeni nu-l va mai lua în cârcă, să-l treacă pragul electoral. Ceea ce poate să însemne un dezastru. A strâns el, partidul, mulţi parlamentari nemulţumiţi sau doritori de un trai mai bun. Dar n-a strâns o dată cu ei şi electoratul aferent. Pentru că pe cei mai mulţi electoratul nu-i ştie. Şi nu-i pasă de ei. Au ajuns parlamentari pe baza uninominalului care a adunat în parlament toate rebuturile cu pretenţii politice. În UNPR, în afară de Oprea şi alţi vreo 5-6, restul sunt anonimi. În plus, partidul ăsta nu şi-a mai încercat niciodată norocul de unul singur. Mereu a stat în sacoşa cuiva. Şi a prosperat pe seama altora.

Aşadar: dacă Oprea demisiona cum l-a rugat Ponta, chiar aşa, fără să aibă nici o vină, era el pe post de Moţoc, dar rămânea în joc, cu tot cu partid şi mergea mai departe pe mâna PSD-ului. Era într-o alianţă cu rost. Pe când aşa, a rămas cu onoarea nepătată, dar cu perspectiva neplăcută a intrării pe linie moartă.      

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Guvernul se ia in piept cu Criza!

Punctul pe Y / miercuri 22 iulie 2009 Nr: 2815

Guvernul se ia in piept cu Criza!

Gata: Guvernul s-a hotarat definitiv si irevocabil! Se ia la tranta cu criza, dupa un program clocit in laboratoarele PSD-ului si impartasit colegilor de Coalitie. Ce-a fost pana acum e o joaca. De-acum incepe partea serioasa a actiunii.

Conform declaratiilor, un punct important al noului program il constituie renuntarea la formele de lupta care n-au dat rezultate si in care criza a lovit dureros anticriza. E vorba despre impozitul forfetar, despre care chiar cei care l-au promovat recunosc ca n-a dat rezultate. Sau daca a dat, au fost inverse fata de asteptari. Economia s-a „curatat” de cateva zeci de mii de IMM-uri care, chiar daca nu plateau impozite, contribuiau la bugetele de asigurari si la plata altor taxe si impozite. Tot acum se recunoaste ca ideea initiala era cu totul alta, ministrul Nita avansand o formula care ar fi usurat activitatea IMM-urilor, dar s-a ajuns la varianta, mai comoda, a impozitului minim.

O alta masura pe care Coalitia ar dori sa o aplice este mai vechea idee a lui Voiculescu, referitoare la TVA redus la alimentele de baza: paine, lapte, carne necongelata. Pana cand marii aranjori din economie se vor prinde care sunt „portitele” de scapare prin care vor putea deghiza si alte produse in alimente de baza, s-ar putea sa dea niste rezultate. Pe termen lung, insa, va fi problematica. Si, oricum, exceptiile de acest tip nu sunt altceva decat ocazii de eludare a restrictiilor fiscale. Nu se stie exact ce se intampla cu profitul reinvestit. Pentru ca si aici e o problema. Atata timp cat Guvernul amana o decizie in acest sens, iesirea din criza va fi prelungita proportional. E vorba de bani care ar alimenta investitiile si cresterea, in loc sa fie directionati spre alte scopuri, mai putin productive. Si asta e o idee mai veche de-a lui Voiculescu, pe care guvernarile de diferite culori s-au incapatanat sa o ignore.

Din partea premierului vine si o alta idee minunata: aparatul birocratic se va reduce! Aflam cu emotie ca ministrii vor trebui sa renunte la doi dintre cei 16 consilieri care-i sfatuiesc zi si noapte ce si cum sa faca sa mearga treaba mai bine. Va dati seama in ce situatie se vor gasi ministrii activi, precum doamna Udrea sau doamna Placinta? Daca consilierii la care vor fi nevoite sa renunte sunt tocmai cei care le dau sfaturi cum sa investeasca banii publici in posturi de televiziune care sa creasca numarul turistilor? „Copila teribila” a Guvernului, care este doamna Udrea, a dat crizei doua lovituri mortale: a virat la doua posturi de televiziune straine niste milioane de euro, ca sa promoveze „alegerea” Romaniei (in detrimentul cui?) si are pe teava inca un milion care va fi acordat posturilor nationale in acelasi scop! Bani aruncati pe apa Sambetei, atata timp cat vom atrage niste turisti carora le vom produce dezamagiri corespunzatoare. Pentru ca Romania nu e pregatita pentru un aflux - teoretic - de vizitatori straini. Stam prost cu infrastructura, stam prost cu agrementul si divertismentul, suntem la pamant cu serviciile turistice propriu-zise. Daca doamna Udrea baga cele cateva milioane in reabilitarea unei singure statiuni balneoclimaterice, tot ar mai fi fost ceva...

Dupa un semestru de criza care anunta alt semestru mai dur, guvernul Boc se dovedeste prea mic pentru un „razboi” atat de mare. Un razboi in care, contra rachetelor cu focoase multiple ale Crizei, oastea de stransura pedelisto-pesedista se avanta cu sabiile boante si cu sulitele rupte din dotare...

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-2690.phtml