Publicat: 25 Iunie, 2014 - 15:00

Unicul rost al audierii şefului SRI la Senat pare acela de a confirma (sau infirma) declaraţia lui Băsescu cum că n-a fost informat de către structuri în legătură cu relaţiile frăţeşti ale fratelui său cu clanul Bercea. Onest şi recunoscător pentru bunul tratament aplicat de preşedinte instituţiei sale dl. George Maior a confirmat chiar cu riscul de a naşte fireasca întrebare: de ce?

De ce n-a informat SRI-ul despre rahatul în care se băgase Mircea Băsescu? Motiuvul era acela că era prea mare şi nu putea fi ajutat de nimeni fără care cel în cauză să se se mânjească la rândul sau. În al doilea rând, de ce i-ar mai fi creat SRI-ul un stres preşedintelui, când acesta avea din plin parte de el? De doi ani presa toca subiectul şi ar fi fost un miracol ca preşedintele să nu se întrebe - şi să nu întrebe la rândul său - dacă este ceva adevărat. Dacă n-a întrebat înseamnă că era deja convins care era realitatea, mai ales că el însuşi a mărturisit că la una dintre întrevederile bi-anuale pe care le avea cu fratele său, acesta i s-ar fi plâns că este şantajat. Faptul că nici măcar atunci nu a dorit să afle mai multe de la cea mai autorizată sursă însemnă şi asta ceva.
Probabil că preşedintelui nu i-a trecut prin minte - deşi avea motive - să creadă că are un frate prost!
Deşi se trăg din aceiaşi părinţi, faptul că unul dintre ei este mai isteţ decât celălalt nu ar trebui să mire. Se întâmplă. Nu se nasc mai multe genii în aceeaşi familie. Un om cu experienţa dură a traficiului de blugi şi carpete pe sub nasul securiştilor s-a gândit, probabil, că parcurgând aceeaşi şcoală, fratele său Mircea s-a mai deşteptat. Dar, evoluţia sa în câmpul afacerilor - de la îngheţată la armament - a dovedit că unica sa resursă remânea relaţia de rudenie pe care o putea invoca atunci când era cazul. Cum a fost atunci când finul Bercea s-a dat în stambă şi a ajuns la bulău.
Modul în care Mircea Băsescu a gestionat acest episod poate să rămână în analele amatorismului infracţional. Felul în care s-a dat pe mâna ţiganilor luând bani, modalitatea în care s-a disculpat şi resemnarea în faţa ameninţărilor acestora pot constitui obiect de studiu la o academie unde se reciclează puşcăriaşii. Nu cred că cineva, inclusiv preşedintele, are vreo îndoială că nefericitul (ăsta e cuvântul potrivit) Mircea Băsescu va înfunda puşcăria.
Dosarul său constituie o bagatelă pentru procurorii care vor dori să se remarce prin faptul că au riscat anchetându-l chiar pe fratele preşedintelui (sunt curios dacă vor avea tupeul să-l cheme şi pe acesta ca martor...)
Un lucru, însă, mă frământă: De ce nu l-a informat SRI-ul pe preşedinte? De ce nu l-a prevenit? De ce l-a lăsat, practic, să pice în capcana întinsă (se zice) de cei care îi poartă sâmbetele? Nu cumva....
 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Cozmanca: un aparatchik fara aparat!

Punctul pe Y / mari 22 septembrie 2009 Nr: 2860

Cozmanca: un aparatchik fara aparat!

Octav Cazmanca n-a mai avut rabdare pana astazi, cand isi aniverseaza ziua de nastere, pentru a expedia misiva festiva adresata partidului din care face parte in calitate de membru fondator, pentru a-si face cunoscuta intentia de a se autosuspenda. Ce inseamna autosuspendarea? A definit-o chiar presedintele actual al partidului, pe la o nunta din Ardeal unde l-a ajuns din urma vestea: „pai e autosuspendat de vreo cinci ani!”. Adica nu mai exista pentru noi. Nu i-am mai dat nici functii, nu l-am mai chemat nici la sedinte, n-a mai aparut nici pe vreun mic ecran...

Cozmanca e o figura aparte in politica post decembrista. Ucenicit la scoala fostului partid, unde „cadrele hotarau totul”, s-a dovedit un destoinic activist din categoria celor de care are nevoie ca de aer orice partid: un organizator meticulos si temeinic. Unul dispus sa muncerasca din zori si pana-n noapte (pe vremea cand era ministru in guvernul Nastase circula o gluma: daca in noapte mai era vreo fereastra luminata in Palatul Victoria, aia era sigur de la biroul lui Cozmanca), sa-si turteasca fundul pe scaunele unor sedinte interminabile si sa urmareasca cu enervanta tenacitate indeplinirea sarcinilor trasate. Lucru pe care, in general, nici un politician serios nu mai are rabdarea sa le faca, renuntand la aspectele mai agreabile ale conditiei sale (talk-show-urile, taierile de panglici, suetele la carciumi de protocol). Pana acum vreo patru ani si ceva, Octav Cozmanca a fost omul pe care s-a sprijinit scheletul organizatoric al PSD-ului, organizatorul de campanii electorale si responsabilul cu activitatile din teritoriu. Lipsit de carisma si mai putin dotat pentru activitatile ce implicau smecheria joviala a unui Hrebenciuc sau fratiile discrete si eficiente construite de un Mitrea, Cozmanca s-a trezit deodata in afara jocului: manevrele oculte de la Congresul din aprilie 2005 l-au pus in fata unei situatii cu care nu se mai confruntase: contestarea autoritatii liderului de drept dintr-un partid care pana atunci marsaluise disciplinat in urma fondatorului si al delfinului sau arogant! Spectacolul „loviturii de partid” orchestrata de (inca) cuplul Mitrea -Hrebenciuc si echipa celor care aveau a se teme, din varii motive, de revenirea la carma partidului a fostului presedinte l-a deceptionat si l-a dezgustat. A ales sa se retraga cu discretie din prima linie, neregretat de nimeni. Epoca „organizatorului” de la centru a predat stafeta celei a „grupurilor de interese” din teritoriu si a exponentilor sai.

Ca cele expuse in scrisoarea sa de adio sunt reale, nu se indoieste nimeni. Dar nu mai au nici un ecou.Lumea din PSD s-a impacat cu situatia si in locul unei opozitii de onoare, este preferat majoritar, un concubinaj politic profitabil. Probabil ca Cozmanca se va alatura lui Oprescu, daca acesta va candida. Dar succesul sau este putin probabil, pentru ca ii va lipsi esentialul: „aparatul”! Cozmanca a fost un excelent „aparatchick”, atata timp cat mecanismele organizatorice mostenite au putut fi adaptate pentru a functiona in noile conditii. In spatele lui Oprescu, insa, nu se mai afla nici un aparat. Doar un aparatchick, si acela autosuspendat...

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-2735.phtml