Publicat: 25 Iunie, 2014 - 15:00
Share

Unicul rost al audierii şefului SRI la Senat pare acela de a confirma (sau infirma) declaraţia lui Băsescu cum că n-a fost informat de către structuri în legătură cu relaţiile frăţeşti ale fratelui său cu clanul Bercea. Onest şi recunoscător pentru bunul tratament aplicat de preşedinte instituţiei sale dl. George Maior a confirmat chiar cu riscul de a naşte fireasca întrebare: de ce?

De ce n-a informat SRI-ul despre rahatul în care se băgase Mircea Băsescu? Motiuvul era acela că era prea mare şi nu putea fi ajutat de nimeni fără care cel în cauză să se se mânjească la rândul sau. În al doilea rând, de ce i-ar mai fi creat SRI-ul un stres preşedintelui, când acesta avea din plin parte de el? De doi ani presa toca subiectul şi ar fi fost un miracol ca preşedintele să nu se întrebe - şi să nu întrebe la rândul său - dacă este ceva adevărat. Dacă n-a întrebat înseamnă că era deja convins care era realitatea, mai ales că el însuşi a mărturisit că la una dintre întrevederile bi-anuale pe care le avea cu fratele său, acesta i s-ar fi plâns că este şantajat. Faptul că nici măcar atunci nu a dorit să afle mai multe de la cea mai autorizată sursă însemnă şi asta ceva.
Probabil că preşedintelui nu i-a trecut prin minte - deşi avea motive - să creadă că are un frate prost!
Deşi se trăg din aceiaşi părinţi, faptul că unul dintre ei este mai isteţ decât celălalt nu ar trebui să mire. Se întâmplă. Nu se nasc mai multe genii în aceeaşi familie. Un om cu experienţa dură a traficiului de blugi şi carpete pe sub nasul securiştilor s-a gândit, probabil, că parcurgând aceeaşi şcoală, fratele său Mircea s-a mai deşteptat. Dar, evoluţia sa în câmpul afacerilor - de la îngheţată la armament - a dovedit că unica sa resursă remânea relaţia de rudenie pe care o putea invoca atunci când era cazul. Cum a fost atunci când finul Bercea s-a dat în stambă şi a ajuns la bulău.
Modul în care Mircea Băsescu a gestionat acest episod poate să rămână în analele amatorismului infracţional. Felul în care s-a dat pe mâna ţiganilor luând bani, modalitatea în care s-a disculpat şi resemnarea în faţa ameninţărilor acestora pot constitui obiect de studiu la o academie unde se reciclează puşcăriaşii. Nu cred că cineva, inclusiv preşedintele, are vreo îndoială că nefericitul (ăsta e cuvântul potrivit) Mircea Băsescu va înfunda puşcăria.
Dosarul său constituie o bagatelă pentru procurorii care vor dori să se remarce prin faptul că au riscat anchetându-l chiar pe fratele preşedintelui (sunt curios dacă vor avea tupeul să-l cheme şi pe acesta ca martor...)
Un lucru, însă, mă frământă: De ce nu l-a informat SRI-ul pe preşedinte? De ce nu l-a prevenit? De ce l-a lăsat, practic, să pice în capcana întinsă (se zice) de cei care îi poartă sâmbetele? Nu cumva....
 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Premierul rapune birocratia

Punctul pe Y / vineri 09 iulie 2010 Nr: 3076

Premierul rapune birocratia

A inceput marea restructurare! Adica aceea cu care trebuia sa inceapa totul, inca dinainte de terorizarea natiunii cu taierea pensiilor si cu alte masuri de strangere a curelei sociale. Premierul Boc s-a descaltat de cizmele de cauciuc, si-a sters noroiul de pe pantaloni si a intrat in sedinta de guvern din care n-a mai iesit decat pentru a anunta triumfator: s-au 'taiat' secretarii de stat! Adica cei care aveau lefuri mai mari decat ministrii. Din 57 (de fapt 50, ca 7 posturi n-apucasera sa fie capusate) au mai ramas 32! Cate doi de minister, exceptie facand Vladescu, Blaga si Baconschi, care vor beneficia in continuare de cate trei, ca sunt ministere grele! Cel mai afectat de taieri pare sa fie dl Videanu, care inainte de a pleca in concediul obisnuit pe Coasta de Azur, isi va lua ramas bun de la trei dintre cei cinci secretari de stat ai sai care ardeau de pomana gazul energiei nationale!

Cele mai dramatice taieri de personal apar pe la Ministerul Muncii, de unde sunt evacuati 2500 de amploaiati, si Ministerul Sanatatii, de unde se externeaza 2200 de 'pacienti' ai statului. Recordul mondial in materie de restructurare il detine pana acum Ministerul Sanatatii: nu mai putin de... 7 functionari vor fi dati afara pentru a face schema mai flexibila si mai adaptata controlului si indrumarii medicilor care nu au apucat inca sa plece prin strainatati...

Daca exista un mastodont al birocratiei, acela este cu siguranta Ministerul de Finante. Nici un alt minister nu este inzestrat cu atat de multi caratori de hartii si bagatori de seama ca ministrul domnului Vladescu. Dar de aici inca nu se aude vreun zvon...

A doua lovitura dura data birocratiei de catre premierul Boc este cea prin care din 2 subprefecti, unul va fi pus pe liber. Adica jumatate. 50%. Ca in total acestia sunt doar vreo 80, nu mai conteaza. Ei bine, din aceasta institutie parazitara, care nu face altceva decat, ca pe vremea comunistilor, sa dubleze apratul birocratic printr-o veriga fara rost, vor mai ramane doar prefectul si un subprefect. Primul ca sa primeasca telefoane de la Guvern, iar al doilea ca sa-i tina locul cand il cheama Boc la Bucuresti. In conditiile unei descentralizari reale institutia prefectului este una dintre cele mai inutile si mai parazitare, un fel de corolar al tuturor celorlalte institutii care nu reprezinta altceva decat adapostul de lux al favoritilor de partid, cei care trebuie rasplatiti pentru lipirea afiselor in campanie.

Dar, pe fondul inundatiilor, al crizei, al nemultumirilor si lipsurilor de tot felul, chestia asta da bine: premierul rapune birocratia! Cu sabiuta din dotare...

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3266.phtml