Publicat: 2 Aprilie, 2013 - 13:16

Se rupe, nu se rupe? Unii privesc perspectiva cu spaimă, alţii cu speranţă. Până la urmă povestea asta cu alianţa dintre PSD şi PNL e doar un lung prilej de speculaţii. Au mai fost alianţe care s-au rupt. Amintiţi-vă de D.A. Acolo, însă cel care a provocat criza nu a fost nici Tăriceanu şi nici Boc. A fost mâna lui Băsescu. Iar rezultatul este cunoscut: pedeliştii au fost aruncaţi peste bord în opoziţie, pentru doi ani, iar liberalii au guvernat cu sprijinul tacit al PSD-ului într-o minoritate flagrantă.

Ce s-ar întâmpla acum, dacă opoziţia lui Antonescu la numirea lui Kovesi ar fi una consecventă? Ar dispărea majoritatea actuală! Atât PSD, cât şi PDL ar trebui să racoleze aliaţi şi bătălia s-ar da, în principal, pe UDMR, deşi nici PPDD-ul nu poate fi scos din calcul. Deşi raportul de forţe este net în favoarea social-democraţilor, n-ar fi exclus ca liberalii să primească un ajutor substanţial din partea nemulţumiţilor din PDL, de unde s-ar putea produce o migraţie în masă. În aceste condiţii, s-ar evidenţia şi utilitatea înţelegerilor pe care Ponta le-a făcut cu Oprea, oamenii UNPR-ului putând să conteze încă în balanţa raportului de forţe. Rezultatul ar fi că unul dintre cele două partide acum aliate va prelua puterea, cu o majoritate extrem de fragilă şi cu ameninţarea aproape permanentă a unor moţiuni câştigătoare.

De ce nu se va întâmpla aşa ceva? E foarte simplu: atâta timp cât PNL-ul a rămas cu obiectivul preşedinţiei neatins, nu-şi poate permite să renunţe la suportul PSD. Alianţa este unica speranţă pentru câştigarea Cotrocenilor în 2014. Un Crin Antonescu susţinut doar de ai lui (şi probabil nu de toţi) riscă să rămână doar cu amintirea interimatului. Dealtfel, un experiment interesant care va pune în evidenţă realul raport al forţei dintre cele două partide rămâne testul europarlamentar de la anul, când – mai mult ca sigur – cele două partide vor participa pe liste separate. De ce? Pentru că presiunile interne vor fi atât de mari încât nu vor mai permite un algoritm de tipul celui de la formarea guvernului. Fiecare parte va dori să fie sigură pe “porţia” sa.

Mai rămâne o necunoscută: în cazul – improbabil – al ruperii, pe cine va arunca PSD în bătălia pentru preşedinţie? Ponta iese din calcul: deşi are o imagine bună şi o popularitate în creştere, nu consideră că e momentul său. Oprescu? Nici atât. Primarul Capitalei nu va risca un nou eşec, precum cel din 2009. Atunci?
Social-democraţii au o carte în mânecă, pe care însă nu vor dori să o scoată decât la momentul potrivit: Alexandru Athanasiu.

Mai meditaţi la această ipoteză, care s-ar putea să rămână valabilă şi pentru 2019 sau 2020.   

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Guvernul se ia in piept cu Criza!

Punctul pe Y / miercuri 22 iulie 2009 Nr: 2815

Guvernul se ia in piept cu Criza!

Gata: Guvernul s-a hotarat definitiv si irevocabil! Se ia la tranta cu criza, dupa un program clocit in laboratoarele PSD-ului si impartasit colegilor de Coalitie. Ce-a fost pana acum e o joaca. De-acum incepe partea serioasa a actiunii.

Conform declaratiilor, un punct important al noului program il constituie renuntarea la formele de lupta care n-au dat rezultate si in care criza a lovit dureros anticriza. E vorba despre impozitul forfetar, despre care chiar cei care l-au promovat recunosc ca n-a dat rezultate. Sau daca a dat, au fost inverse fata de asteptari. Economia s-a „curatat” de cateva zeci de mii de IMM-uri care, chiar daca nu plateau impozite, contribuiau la bugetele de asigurari si la plata altor taxe si impozite. Tot acum se recunoaste ca ideea initiala era cu totul alta, ministrul Nita avansand o formula care ar fi usurat activitatea IMM-urilor, dar s-a ajuns la varianta, mai comoda, a impozitului minim.

O alta masura pe care Coalitia ar dori sa o aplice este mai vechea idee a lui Voiculescu, referitoare la TVA redus la alimentele de baza: paine, lapte, carne necongelata. Pana cand marii aranjori din economie se vor prinde care sunt „portitele” de scapare prin care vor putea deghiza si alte produse in alimente de baza, s-ar putea sa dea niste rezultate. Pe termen lung, insa, va fi problematica. Si, oricum, exceptiile de acest tip nu sunt altceva decat ocazii de eludare a restrictiilor fiscale. Nu se stie exact ce se intampla cu profitul reinvestit. Pentru ca si aici e o problema. Atata timp cat Guvernul amana o decizie in acest sens, iesirea din criza va fi prelungita proportional. E vorba de bani care ar alimenta investitiile si cresterea, in loc sa fie directionati spre alte scopuri, mai putin productive. Si asta e o idee mai veche de-a lui Voiculescu, pe care guvernarile de diferite culori s-au incapatanat sa o ignore.

Din partea premierului vine si o alta idee minunata: aparatul birocratic se va reduce! Aflam cu emotie ca ministrii vor trebui sa renunte la doi dintre cei 16 consilieri care-i sfatuiesc zi si noapte ce si cum sa faca sa mearga treaba mai bine. Va dati seama in ce situatie se vor gasi ministrii activi, precum doamna Udrea sau doamna Placinta? Daca consilierii la care vor fi nevoite sa renunte sunt tocmai cei care le dau sfaturi cum sa investeasca banii publici in posturi de televiziune care sa creasca numarul turistilor? „Copila teribila” a Guvernului, care este doamna Udrea, a dat crizei doua lovituri mortale: a virat la doua posturi de televiziune straine niste milioane de euro, ca sa promoveze „alegerea” Romaniei (in detrimentul cui?) si are pe teava inca un milion care va fi acordat posturilor nationale in acelasi scop! Bani aruncati pe apa Sambetei, atata timp cat vom atrage niste turisti carora le vom produce dezamagiri corespunzatoare. Pentru ca Romania nu e pregatita pentru un aflux - teoretic - de vizitatori straini. Stam prost cu infrastructura, stam prost cu agrementul si divertismentul, suntem la pamant cu serviciile turistice propriu-zise. Daca doamna Udrea baga cele cateva milioane in reabilitarea unei singure statiuni balneoclimaterice, tot ar mai fi fost ceva...

Dupa un semestru de criza care anunta alt semestru mai dur, guvernul Boc se dovedeste prea mic pentru un „razboi” atat de mare. Un razboi in care, contra rachetelor cu focoase multiple ale Crizei, oastea de stransura pedelisto-pesedista se avanta cu sabiile boante si cu sulitele rupte din dotare...

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-2690.phtml