Publicat: 20 August, 2014 - 12:59

Atunci când s-a despărţit de partidul său de suflet (“Adio PDL!”) Traian Băsescu acţiona sub un impuls emoţional: rănit în orgoliul său de nerecunoştinţa celor pe care-i purtase de la disoluţie spre vârful puterii, prin ignorarea dorinţei sale de a avea ca urmaş la comandă un anume politician(ă) şi nu cel pe care-l dorea majoritatea, a renunţat la o realitate în favoarea unei ficţiuni. Că se aştepta, totuşi, la o astfel de reacţie şi că nu conta sută la sută pe docilitatea pedeliştilor s-a văzut din faptul că, deja, în laboratoarele Cotrocenilor se clocea un alt proiect politic, dezvăluit prematur de rezervarea de către notarul familiei a denumirii de “mişcare populară”. Congresul care a rejectat-o pe Udrea, în contra susţinerii sale ultimative, în favoarea indisciplinatului Blaga, căruia i-a fost testată docilitatea până la limita rezistenţei, părea că va pune bazele adevăratei construcţii politice băsiste, căruia acesta i se va dedica trup şi suflet după părăsirea Cotrocenilor.

Pentru prima dată, însă, Băsescu n-a evaluat corect situaţia. Şi asta pentru că s-a dovedit  a fi prea implicat. Reacţia emoţională a prevalat în faţa analizei lucide şi noul partid a fost edificat cu cărămizi şi moloz rămase de pe la alte construcţii. Ce-a ieşit a fost un fel de palat ţigănesc al cărui turnuleţ principal avea rotunjimile specifice delfinei. Toate precauţiile iniţiale – înfiinţarea Fundaţiei, numirea provizorie în fruntea partidului a unui ţuţăr incolor şi inodor, simulacrul de congres – s-au dovedit simple mofturi menite să sublinieze adevăratul mesaj: Elena Udrea sunt eu! Rezultatul spectaculos obţinut la europarlamentare (un 6% e, totuşi, ceva, faţă de nimic) l-a făcut pe preşedinte să creadă în viabilitatea proiectului. Lovitura de graţie avea să vină însă de la neaşteptatul proiect de fuziune dintre PNL şi PDL care lăsa Mişcarea Populară într-un ofside major, singură şi neliniştită în dreapta dreptei. A fost momentul în care tensiunile şi nemulţumirile generate de stilul autoritar al Elenei Udrea au început să răbufnească şi să-şi împrăştie schijele dezertării în jur. Membri cu pedigree care însă n-au primit onorurile aşteptate au părăsit unul câte unul corabia fragilă a mişcării. Candidatul desemnat chiar de către Băsescu a fost bruiat şi rejectat de la vârf, iar scandalurile au culminat cu “asumarea” candidaturii pe care parcă şi Zeus o considerase prematură.

Pe parcursul de până la prezidenţiale PMP-ul are toate şansele să piardă şi bruma de procente europarlamentare, în timp ce bărcuţa care-l aştepta pe preşedinte să se instaleze la cârmă ia apă din greu. Mişcarea Populară se transformă, sub ochii creatorului său, într-o epavă. Fără măcar un colac de salvare…

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Criza presei tiparite

Punctul pe Y / vineri 11 decembrie 2009 Nr: 2929

Criza presei tiparite

Odata cu clarificarea rezultatelor alegerilor prezidentiale (nu cred ca cineva se indoieste de faptul ca contestatiile PSD vor ramane un simplu exercitiu de demagogie), lucrurile par sa se limpezeasca si pe piata presei, unde o multime de titluri au fost tinute artificial in viata din interese propagandistice. Nu intamplator, semnalul l-a dat Sorin Ovidiu Vantu, omul care a demonstrat ca in afaceri nu se ataseaza de obiecte si ca poate taia in carne vie cand simte ca lucrurile nu mai merg. Dupa ce a alimentat generos, ani de zile, o divizie publicistica ce s-a latit dincolo de marginile plapumii rentabilitatii financiare, Vantu anunta ca de la 1 Ianuarie va renunta la doua titluri (Business Standard si Cotidianul) si la agentia de stiri cu care a incercat sa atace cvasi - monopulul lui Sarbu (NewsIn). Toate aceste titluri au inghitit in ultimii ani sume uriase, in pretul lor de scoatere la vanzare nemaigasindu-se decat un procent modest din ceea ce s-a cheltuit cu ravna de catre „dezvoltatorii” elitisti ai grupului, care au umplut depozitele Casei Scanteii cu carti si conturile grupurilor cu datorii neachitate. Cornel Nistorescu n-a lucrat de cand e el pentru un ziar cu un tiraj de 7000 exemplare - nivelul la care au adus „Cotidianul” lui Ratiu intelighentii din detasamentul autoproclamat „quality”.

Desigur, nostalgicii presei pot face infarct citind cifrele furnizate de BRAT. In urma cu 18-19 ani acestea ar fi parut derizorii - se lucra atunci cu tiraje de milioane sau de sute de mii. Adevarul de dupa Scanteia (un fel de bunic al „Gandului”) se batea cu Romania Libera a lui Bacanu pentru intaietate, blocand rotativele „Casei Scanteii” cu comenzile de tiraj de milioane. „Libertatea” pe care am scos-o la Revolutie in avampremiera presei libere, punea in pericol batrana rotativa a „Informatiei” cu aproape un milion de exemplare vandute zilnic iar ambulantii se bateau pe Brezoianu sa mai apuce o livrare.

Erau insa alte vremuri. Foamea de informatie, dar mai ales de atitdine, suprimate o jumatate de secol, a explodat pur si simplu, la fel ca „mamaliga” Revolutiei. Presa a fost primul segment al economiei romanesti care a lucrat dupa legile pietei: cererea a facut sa se nasca aproape peste noapte, sute, mii de titluri; dintre acestea alegandu-se si primele falimente. Invenstitiile in presa au fost cele mai rentabile si au adus cele mai rapide castiguri, majoritatea neimpozabile, iar calitatea de jurnalist a devenit accesibila aproape oricui, indiferent de gradul de alfabetizare. Ciclul didactic de 20 de ani prezis ca fiind necesar aproprierii democratiei coincide cu cel al cresterii si descresterii presei scrise. Iar momentul 2010 pare sa fie cel al limpezirii dramatice a peisajului in care vor mai supravietui, la nivel central, doar cu vreo 4-5 titluri, navigand ca niste „balene” intr-o mare coplesita de rapitorii tabloizi.

Anuntul lui Vantu deschide seria altor anunturi care vor surveni pe masura ce sursele de finantare, interesate de campania electorala, se vor inchide, iar cei care le-au operat isi vor indrepta atentia spre ziare de risc mai mic. In urma lor va ramane insa o armata de profesionisti ai condeiului a caror calificare nu-si va gasi utilitatea prin alte segmente mai putin atinse de criza.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3118.phtml