Publicat: 22 Mai, 2015 - 13:11
Share

Viktor Orban şi-a pus în cap Uniunea Europeană prin intenţia de a modifica (şi el!) Codul Penal şi de a reintroduce pedeapsa cu moartea. Pentru o Europă a celor mai stranii formule de toleranţă, acest lucru este similar cu fluieratul în biserică şi Orban e ameninţat cu excomunicarea. Căpos cum îl ştie deja un întreg continent (plus America!) acesta nu se va lăsa, cum nu s-a lăsat nici în alte situaţii în care a refuzat să se alinieze, cuminte, directivelor venite de la Bruxelles sau de la Washington.

În argumentarea intenţiei sale, premierul maghiar pleacă de la un caz recent, în care o vânzătoare de la un magazin a fost ucisă cu sânge rece pentru câteva zeci de forinţi. O crimă fără absolut nici o raţiune, izvorâtă doar din lipsa de frică faţă de urmările unui astfel de gest.

Pentru noi, românii, crima asta are o conotaţie aparte: ea ne reaminteşte cazul handbalistului Cosma, ucis într-o altercaţie banală, de un ţigan interlop pe care justiţia s-a chinuit ca să-l aducă în instanţă şi să-l condamne la o pedeapsă care pentru el este, foarte probabil, un fel de vacanţă plătită de stat şi din care va ieşi mai devreme sau mai târziu pentru a-şi relua apucăturile.

Numărul tot mai mare de astfel de întâmplări tragice l-a făcut pe Orban să se gândească la o măsură menită măcar să descurajeze astfel de porniri.

Vă veţi întreba dacă nu cumva este un model de lipsă de civilizaţie, specifică Estului sosit prea târziu la masa democraţiei. Probabil că în ţările dezvoltate astfel de lucruri se întâmplă mai rar, şi perfecţionarea mecanismelor juridice – în special cele de apărare – face ca sancţiunile să poată fi date cu dificultate. Nu încape îndoială că în memoria colectivă stăruie amintirea condamnărilor la moarte din lagărul comunist care vizau disidenţe politice sau răfuieli de partid. Pentru noi, românii, condamnările acestea au devenit cu adevărat odioase atunci când dictatura le-a folosit ca instrument de reprimare a delictelor economice – sabotarea economiei naţionale. Personaje ca Ştefănescu au plătit cu viaţa pentru că au falsificat vinul, iar nişte nenorociţi flămânzi de prin Bărăgan au fost împuşcaţi pentru furtul unor porci. Mai puţin şocantă a fost condamnarea lui Râmaru (controversată şi astăzi) pentru un delict – odios, e adevărat – de drept comun. N-am nici o îndoială că un referendum pe această temă s-ar solda cu un răspuns afirmativ şi în România. Observaţia lui Orban, că atunci când s-a anulat această pedeapsă, populaţia nu a fost consultată, ci s-a implementat ca o directivă obligatorie, cu motivaţia că într-o lume civilizată aşa ceva nu mai este de acceptat este rezonabilă. Dar şi Statele Unite fac parte din eşalonul civilizaţiei, iar acolo pedeapsa a rămas valabilă în numeroase state, pentru motive identice cu cele invocate de Orban.

Pedeapsa cu moartea este una, doar, dintre problemele „solidarităţii” europene care merită să fie puse în discuţie, într-un spirit cu adevărat democratic. Altminteri vom constata că am înlocuit o dictatură de tip comunist cu una de tip comunitar.   

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Cu bicicletele spre luna

Punctul pe Y / miercuri 04 august 2010 Nr: 3094

Cu bicicletele spre luna

Daca Geoana a dorit sa trimita un roman in spatiu, Boc e mai generos: el ar vrea sa ne duca pe toti in luna, calare pe bicicleta. Cel putin asa vede lucrurile europarlamentarul PDL Cristian Preda, exasperat si el de ineficienta unui guvern care nu izbuteste sa faca reforma administratiei - cea de la care s-ar putea astepta la economii care sa nu ne mai oblige sa imprumutam bani de la FMI pentru a plati pensiile.

De fapt, chiar premierul - minune al presedintelui Basescu (a carui incredere s-a cuantificat in numirea sa la carma a patru guverne consecutive) recunoaste esecul reformei, dar ca orice om responsabil, identifica si cauzele.

Prima, in ordinea importantei, este decizia Curtii Constitutionale. Daca „dinozaurii” de acolo (intre care majoritatea a fost numita chiar de Traian Basescu) nu ar fi declarat neconstitutionala ideea taierii pensiilor, acum n-am fi fost nevoiti sa suportam o crestere de 4% a TVA-ului, cu consecintele de rigoare - inclusiv aceea a improbabilitatii de a mai aloca vreun ban pentru o presupusa crestere economica. Dar judecatorii de la Curtea Constitutionala au preferat aceasta varianta, de fapt pentru a-si proteja pensiile „nesimtite”.
Al doilea factor identificat de Emil Boc il reprezinta fenomenele naturale care s-au manifestat cu perseverenta in aceasta perioada. Daca Dumnezeu si Sfantul Ilie ar fi avut putina mila de natia romana, n-ar mai fi trimis din ceruri siroiul nesfarsit de ploi care au luat cu ele casele si bunurile oamenilor asezati in calea lor si nu ar mai fi acoperit marile suprafete neprotejate de digurile pentru care n-au mai fost bani, sau au fost furati sau deturnati. Mama Natura ne-a bagat inca odata adanc mana in buzunare si ne-a lasat o paguba pe termen lung.

In fine, cea de-a treia cauza o reprezinta conjunctura economica internationala. Dupa ce-a dat buzna peste noi, in loc sa ne ocoleasca, cum sperau cei de la putere, criza ne supune la tot felul de perversiuni, care de care mai insuportabile. Ne micsoreaza veniturile proprii, le micsoreaza si pe cele ale statului, din care acesta ar trebui sa-si plateasca cheltuielile de intretinere, incremeneste lucrarile publice pentru care nu mai sunt bani si face ca totul sa se poticneasca de buturuga unei crize generalizate. Parca tot ce n-a apucat sa se intample pe la vecini, care au reusit sa iasa mai repede din nevoi, s-a canalizat asupra noastra si risca sa ne sufoce.

Ce sa faca un biet guvern in aceste conditii, in care Opozitia il pandeste sa-l rastoarne si, in care presa gaseste tot felul de pretexte pentru a sari la gatul devotatilor sai ministri care, orice ar face - nici macar un nou brand turistic - nu e bine? Pai, in conditiile astea, chiar ca-ti vine sa incaleci pe biciclete, sa o iei agale spre luna, unde nu iti taie nimeni un sfert din leafa...lunara si sa lasi in urma necazurile si neputinta de a le depasi.
Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3284.phtml