Publicat: 8 Aprilie, 2013 - 12:52

La două săptămâni după ce democrat-liberalii şi-au ales şeful, împotriva indicaţiilor primite “de sus”, organigrama partidului a fost completată cu restul funcţiilor de conducere. De data aceasta, doar 600 (faţă de 5000 la etapa precedentă) de delegaţi au votat cine să fie prim-vicepreşedinte, vicepreşedinte şi secretar general. Cea mai liniştită candidatură a fost cea a lui Gheorghe Flutur, care n-a avut contracandidat. Atmosfera în care s-au desfăşurat alegerile pentru CNC-ul pedelist a fost de data aceasta cu totul alta.

Dacă acum două săptămâni Elena Udrea a provocat un scandal cât casa, acuzându-şi oponentul (pe colega Macovei nici n-a mai băgat-o în seamă, deşi voturile obţinute de aceasta, cu mult peste popularitatea de care se bucură ar fi constituit un motiv de nedumerire) de fraudă şi cerând imperativ anularea scrutinului, de data aceasta a fost aproape nefiresc de constructivă. De altfel, semnalul de pace fusese deja dat la vreo trei zile după alegeri, când a anunţat că problema e închisă şi nu mai are nici o pretenţie, nedorind să “rupă” partidul.

Deşi partizanii săi au suferit şi de această dată un eşec usturător -  doar Roberta Anastase şi Ioan Oltean obţinând funcţii de vicepreşedinţi – aripa perdantă a manifestat o surprinzatoare resemnare, însăşi lidera declarând că obiectivul lor nu va fi să provoace o disidenţă în partid, ci să lupte împotriva duşmanului comun.

De unde atâta înţelepciune şi resemnare la o grupare umilită pur şi simplu de refuzul majorităţii de a mai da satisfacţie comenzilor liderului spiritual care, ofuscat, s-a lepădat de tot partidul?

De partea cealaltă, în aceste două săptămâni, s-au petrecut câteva evenimente pe derulare rapidă. Mai întâi consilierul prezidenţial, Diaconescu a anunţat înfiinţarea Fundaţiei “Mişcarea Populară”, a cărei titulatură fusese înscrisă încă din urmă cu doi ani de către fiica preşedintelui , Ioana Băsescu. După câteva zile s-a anunţat că a fost găsit şi viitorul preşedinte al Fundaţiei: un sociolog cvasinecunoscut, profesor universitar, neinfectat politic. Iar a doua zi după ce PDL şi-a format noua echipă, Fundaţia a fost lansată public, mentorul său participând doar la şpriţul de după reuniunea unde a afirmat că nădăjduieşte să aibă în viitor un sprijin din partea acestei entităţi care, la nevoie, ar putea deveni chiar partid politic.

Este greu să nu faci o legătură între cuminţirea bruscă a Elenei Udrea şi apariţia intempestivă a “fundaţiei”. Şi să nu te gândeşti că “aripa Udrea” din PDL nu va face altceva decât să aştepte semnalul “căpitanului”, pentru a abandona corabia portocalie şi a se transborda în barca “mişcării.” Până atunci membrii săi pot lucra în secret la “săparea” edificiului abandonat de preşedinte, pregătindu-se pentru momentul în care visul băsescian poate deveni realitate: Udrea preşedinte!

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Echilibrul si echilibristica CNA

Punctul pe Y / smbt 21 noiembrie 2009 Nr: 2908

Echilibrul si echilibristica CNA

CNA a amendat cinci posturi de televiziune pentru „dezechilibru in emisiunile de dezbateri sau promovare a candidatilor”, cu cateva mii de lei. Rezulta din aceasta ca vigilentul Consiliu National al Audiovizualului nu cheltuie degeaba banii contribuabilului, ba mai vine si cu un castig, veghind la respectarea normelor impuse prin lege.

Ce vrea sa insemne „dezechilibrul” pe care-l reclama CNA-ul? Ca unele posturi - cele cu responsabilitati in zona politicului - nu i-au pus pe candidati (sau pe sustinatorii lor) pe cantar pentru a asigura o egalitate perfecta, ramanand ca doar votul popular sa decida cine e mai bun.Prin masurile pe care le ia in ultima vreme, CNA devine o institutie tot mai anacronica si mai caraghioasa, prin pretentiile de politist al presei audiovizuale pe care si le aroga. Compus din oameni trimisi acolo de partide ca sa ia o leafa buna fara prea mult efort, CNA este el insusi un model de dezechilibru si de lipsa de obiectivitate, deciziile sale reflectand doar o tendinta care, intr-un moment sau altul, circumstantial de regula, se dovedeste dominanta. Pe vremea PSD-ului, prin fostul presedinte, Ralu Filip, CNA a fost un instrument docil al puterii social-democrate. Apoi, in guvernarea liberala, a devenit un sustinator fervent al acesteia, pentru ca acum sa fie trup(uri) si suflet(e) de partea zonei portocalii a spectrului, aparandu-l din rasputeri - cu amenzi si cu mustrari - pe presedintele in exercitiu.Dintr-un organism de reglementare in domeniu, Consiliul a facut pasi seriosi in directia instaurarii unui nou tip de cenzura. Chestia cu „echilibrul” ar trebui sa fie valabila in cazul televiziunii si radioului publice. Acolo, intr-adevar, se poate pretinde echidistanta in prezentare si promovare, pentru ca este vorba de buget si de bani ai contribuabililor. Dar ce rost are in cazul televiziunilor comerciale? E ca si cum ai obliga magazinele de confectii sa vanda doar tricouri - in campanie, sau pe cele de delicatese sa se rezume la parizer. Cum poti sa-l echilibrezi pe Basescu cu Potarca? Sau pe Geoana cu Cernea? Cum evaluezi, corect, zona politica din care vine Oprescu? In ce mod se poate asigura echilibrul comentariilor, cand un partid iti trimite la dezbateri persoane bune de gura (sau, unele, chiar cu probleme de comportament), iar altul personaje normale? Si de ce sa fie echilibrat un post care are interese - sau optiuni - intr-o anumita parte a spectrului?Ma intreb, de multe ori, ce pazesc cei de la CNA, atata timp cat ecranele sunt invadate de trivialitate si vulgaritate, fara ca cineva sa para deranjat de acest lucru. Acolo - unde nu e vorba de politica - nu e nevoie de echilibru? Si de decenta? De ce sa le-o ceri numai politicienilor si celor care ii promoveaza? De ce sa nu cerem echilibru (si decenta) insasi institutiei care ar trebui sa le asigure?

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3096.phtml