Publicat: 26 Mai, 2015 - 14:39
Share

O declaraţie imprudentă a generalului Dumbravă de la SRI a inflamat mediul în Justiţie. Spunea generalul că spre deosebire de timpurile trecute, în cele prezente Serviciul se implică şi după predarea dosarelor la Parchet, urmărind cursul cauzelor până la sentinţa finală. Motivul ţine de faptul că în vremea în care agenţii se spălau pe mâini după predarea cazurilor, se petreceau tot felul de minuni, între care cele mai frecvente erau încercările – de nu puţine ori reuşite – inculpaţilor de a mitui procurorii şi judecătorii. Sau, mai grav, ca aceştia din urmă să-şi ofere serviciile contra cost.

Vă daţi seama ce frustrare a resimţit corpul magistraţilor (din care ar fac parte şi procurorii) la auzul confirmării unor lucruri pe care deja le bănuiau. Au început să curgă protestele şi somaţiile organizaţiilor profesionale care au culminat cu solicitarea Comisiei de Control a SRI să cerceteze dacă există ofiţeri infiltraţi în robe de judecători sau în costume de procurori. Este cel puţin curios faptul că magistraţii nu ştiu un lucru elementar: că această comisie, condusă de destoinicul şi vigilentul Georgian Pop, are printre atribuţiile sale controlul asupra cheltuielilor serviciului şi punct. Nu al modalităţilor de lucru şi al cauzelor avute în vedere. Asta este atribuţia altor foruri, între care CSAT-ul. Georgian Pop nu le poate spune petiţionarilor decât dacă membrii Comisiei au constatat că banii alocaţi Serviciului sunt cheltuiţi prost. Că de cheltuit se cheltuiesc, în fiecare an, mai mulţi.

Cum rămâne, deci, cu frustrările corpului magistraţilor? Ei bine, ei sunt îndreptăţiţi să protesteze dacă SRI are ofiţeri sub acoperire printre ei, pentru că legea interzice acest lucru. A existat chiar o dezbatere virulentă pe această temă, în urma reclamaţiilor lui Băsescu care îl vizau pe Ponta, rămasă în coadă de peşte datorită manevrelor subtile ale lui Meleşcanu. Şi n-am aflat nici dacă procurorul Ponta a avut, temporar, epoleţi pe sub haină, şi nici dacă alţi judecători sau procurori primesc leafă de la două instituţii. Şi probabil că nici nu vom afla.

Celălalt aspect ţine de amestecul serviciilor în derularea proceselor penale. La prima vedere, magistraţii oneşti, care se călăuzesc după lege, n-au nici un motiv să fie timoraţi de faptul că “Marele Frate” trage cu ochiul prin dosare. N-o să descopere nimic anormal. Cum n-o să descopere nici în convorbirile lor telefonice sau în întâlniri, altceva decât o firească formă de socializare. Au, deci, a se teme, magistraţii corupţi, care încearcă să obţină foloase necuvenite de pe urma interpretărilor voit eronate sau de-a dreptul incorecte. Aşa încât, până la urmă, ceea ce face SRI-ul este în folosul celor oneşti. Problema începe însă de la momentul în care nu putem avea nici o garanţie că şi agenţii sunt sută la sută corecţi şi nu fac din supravegherea pe care o exercită un bun de folosinţă personală. Într-un stat cu adevărat de drept, “formula Dumbravă” este de neacceptat şi reprezintă un abuz de competenţe. Cum însă la noi lucrurile stau în mod evident altfel…   

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Cu bicicletele spre luna

Punctul pe Y / miercuri 04 august 2010 Nr: 3094

Cu bicicletele spre luna

Daca Geoana a dorit sa trimita un roman in spatiu, Boc e mai generos: el ar vrea sa ne duca pe toti in luna, calare pe bicicleta. Cel putin asa vede lucrurile europarlamentarul PDL Cristian Preda, exasperat si el de ineficienta unui guvern care nu izbuteste sa faca reforma administratiei - cea de la care s-ar putea astepta la economii care sa nu ne mai oblige sa imprumutam bani de la FMI pentru a plati pensiile.

De fapt, chiar premierul - minune al presedintelui Basescu (a carui incredere s-a cuantificat in numirea sa la carma a patru guverne consecutive) recunoaste esecul reformei, dar ca orice om responsabil, identifica si cauzele.

Prima, in ordinea importantei, este decizia Curtii Constitutionale. Daca „dinozaurii” de acolo (intre care majoritatea a fost numita chiar de Traian Basescu) nu ar fi declarat neconstitutionala ideea taierii pensiilor, acum n-am fi fost nevoiti sa suportam o crestere de 4% a TVA-ului, cu consecintele de rigoare - inclusiv aceea a improbabilitatii de a mai aloca vreun ban pentru o presupusa crestere economica. Dar judecatorii de la Curtea Constitutionala au preferat aceasta varianta, de fapt pentru a-si proteja pensiile „nesimtite”.
Al doilea factor identificat de Emil Boc il reprezinta fenomenele naturale care s-au manifestat cu perseverenta in aceasta perioada. Daca Dumnezeu si Sfantul Ilie ar fi avut putina mila de natia romana, n-ar mai fi trimis din ceruri siroiul nesfarsit de ploi care au luat cu ele casele si bunurile oamenilor asezati in calea lor si nu ar mai fi acoperit marile suprafete neprotejate de digurile pentru care n-au mai fost bani, sau au fost furati sau deturnati. Mama Natura ne-a bagat inca odata adanc mana in buzunare si ne-a lasat o paguba pe termen lung.

In fine, cea de-a treia cauza o reprezinta conjunctura economica internationala. Dupa ce-a dat buzna peste noi, in loc sa ne ocoleasca, cum sperau cei de la putere, criza ne supune la tot felul de perversiuni, care de care mai insuportabile. Ne micsoreaza veniturile proprii, le micsoreaza si pe cele ale statului, din care acesta ar trebui sa-si plateasca cheltuielile de intretinere, incremeneste lucrarile publice pentru care nu mai sunt bani si face ca totul sa se poticneasca de buturuga unei crize generalizate. Parca tot ce n-a apucat sa se intample pe la vecini, care au reusit sa iasa mai repede din nevoi, s-a canalizat asupra noastra si risca sa ne sufoce.

Ce sa faca un biet guvern in aceste conditii, in care Opozitia il pandeste sa-l rastoarne si, in care presa gaseste tot felul de pretexte pentru a sari la gatul devotatilor sai ministri care, orice ar face - nici macar un nou brand turistic - nu e bine? Pai, in conditiile astea, chiar ca-ti vine sa incaleci pe biciclete, sa o iei agale spre luna, unde nu iti taie nimeni un sfert din leafa...lunara si sa lasi in urma necazurile si neputinta de a le depasi.
Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3284.phtml