Publicat: 7 Mai, 2013 - 14:02

Nici nu se putea imagina un moment mai potrivit pentru a da o lovitură nimicitoare spiritului românesc decât minivacanţa de Paşte: exact atunci tehnocraţii de la Bruxelles s-au găsit să anunţe interdicţia asupra unui produs care semnifică însăşi onoarea noastră naţională: micul!

Aşadar, românii au aflat cu stupoare că nu vor mai putea consuma acest ptodus tradiţional de care se leagă o întreagă mitologie. Cercetării din domeniu au stabilit fără dubiu că mititeii se consumau pe meleagurile carpato-danubiano-pontice din cele mai vechi timpuri. Interdicţia consumului de vin dată de Zamolxes se pare că se datora tocmai însoţirii băuturii de aceste frigărui care permiteau libaţii de prea lungă durată.  Chiar pe columna lui Traian au fost identificate detalii din care se poate trage concluzia că sclavii daci consumau pe ascuns mici, pentru că stăpânirea romană îi scosese în afara legii, considerându-i un drog periculos care dădea forţe înzecite în lupte adversarilor lor. Aflat la confluenţa feluriţilor năvălitori şi ai unor imperii care se concurau în permanenţă, obiceiul preparării micilor a fost păstrat cu sfinţenie şi dus din generaţie în generaţie până în zilele noastre. Am reuşit chiar ca pe unii dintre cotropitori să-i convertim la consumul acestora, cu excepţia turcilor care nu vedeau cu ochi buni amestecul de carne de porc ce intră în combinaţie. În locul blamatului, astăzi, bicarbonat de sodiu, strămoşii noştri foloseau o pulbere pe care o obţineau din pisarea unor roci despre care doar înţelepţii satelor aveau cunoştinţă.

Dincolo de valoarea sa nutritivă, micul românesc a constituit şi un puternic simbol al luptei noastre neîntrerupte pentru independenţă şi unitate naţională. Mihai Viteazul era un recunoscut consumator de mici, succesele sale din unele dintre bătălii fiind puse pe seama alimentării trupelor sale exclusiv cu acest produs, însoţit de la fel de tradiţionala ţuică. Unirea Moldovei cu Muntenia se datorează în mare măsură micilor consumaţi la Milcov de cele două părţi, iar Unirea din 1918, de pe Câmpia Libertăţii, s-a făcut în jurul unor lungi mese pe care au fost puse la dispoziţia participanţilor micii naţionali. Întreaga mişcare de rezistenţă anticomunistă a avut şi ea un suport nemijlocit în consumul de mititei, iar cercetătorii de la CNSAS, în frunte cu Mircea Dinescu, pregătesc un studiu din care reies virtuţile micului preparat în condiţii de austeritate (uneori fără nici un fel de carne). Dealtfel, regimul comunist însuşi a încercat să lanseze în consum un astfel de produs 90% vegetarian, pentru a nu afecta cantităţile de carne date la export.

Iată câteva dintre motivele pentru care întreaga suflare românească respinge cu indignare manevrele nedemne ale Uniunii Europene şi îi mandatează pe semnatarii acordului de coabitare să depună toate eforturile pentru a împiedica transpunerea în realitate a acestei odioase directive.

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Majoritatea de la Grivco si Minoritatea de la Golden Blitz

Punctul pe Y / vineri 13 noiembrie 2009 Nr: 2901

"Majoritatea de la Grivco" si "Minoritatea de la Golden Blitz"

Publicitatea facuta de Traian Basescu brandului GRIVCO este, practic, nepretuita. Ce alte marci comerciale mai beneficiaza de privilegiul de a fi pomenite, de cateva ori pe zi, pe toate canalele media? Cred ca Dan Voiculescu isi freaca mainile de multumire constatand ca aceasta veritabila campanie de marketing nu-l costa niciun leu.

Desigur, nu aceasta este intentia lui Traian Basescu. Repetand la nesfarsit sintagma si enumerandu-i pe componentii acestui veritabil club - Iliescu, Geoana, Voiculescu, Hrebenciuc, Vanghelie - doreste sa dea senzatia ca aceasta „majoritate” este una ilegala sau nelegitima, care nu are alt scop decat sa rastoarne ordinea deja existenta, in varful careia se afla presedintele ales. Este o conspiratie chiar, si tocmai de aceea o da in vileag, pentru ca poporul sa-i sanctioneze pe vinovati la urne, in lipsa unei alte sanctiuni legale.

Fara sa realizeze, Traian Basescu ataca la baza un principiu democratic: cel al majoritatii! Indiferent din cine e formata, oricat de reprobabile - moral - ar fi numele componentilor - o majoritate are prioritate in fata oricarei minoritati. Chiar daca aceasta e compusa din persoane de indiscutabila valoare, ca cei pe care presedintele i-a carat in studioul TVR pentru a demonstra sustinerea de care beneficiaza (actorul Iures, atleta Melinte) alaturi de altii, de o valoare cel putin discutabila (precum animatorul zaltat de mitinguri electorale Traian Ungureanu). Ne place sau nu, Iliescu, Geoana, Voiculescu, Hrebenciuc si chiar Vanghelie reprezinta o majoritate reala. Faptul ca parerea lui Basescu despre ei e una proasta e o simpla chestiune de umoare personala. N-ar fi exclus (ba chiar sunt sigur), ca pentru Viorel Hrebenciuc, de pilda, personajul Basescu este la fel de rau famat si de nociv precum apare el insusi pentru Basescu. Si ca pentru reprezentantii „majoritatii de la Grivco”, „minoritatea de la Golden Blitz” nu este cu nimic mai buna sau mai curata, doar ca ideea nu este clamata cu fiecare ocazie. Un slogan reciproc: „nu putem lasa tara pe mainile lui Basescu, Berceanu, Videanu si Stolojan” - cu conotatiile cunoscute de suspiciuni pentru CV-ul fiecaruia dintre acestia, nu face decat sa reflecte o stare generalizata: aceea a neincrederii in oricare dintre politicienii care, odata ajunsi la putere, nu fac diferenta intre binele propriu si raul public.

Doar naivii mai pot sa creada ca clasa politica se imparte in politicieni buni si politicieni rai, intre „majoritati detestabile” si ”minoritati admirabile”. Iar din faptul ca unii nu vor sa lase tara pe mana altora nu rezulta altceva decat obstinatia cu care acestia urmaresc dobandirea puterii pentru binele propriu. Ce se intampla in aceste momente ilustreaza pe deplin indiferenta si egoismul cu care toti laolalta trateaza problemele cu adevarat grave pentru societate. Pentru ca batalia dintre „minoritate” si „majoritate” este considerata mai importanta decat criza de guvern, decat bugetul pe 2010, decat imprumutul de la FMI si decat criza in general.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3022.phtml