Publicat: 7 Mai, 2013 - 14:02

Nici nu se putea imagina un moment mai potrivit pentru a da o lovitură nimicitoare spiritului românesc decât minivacanţa de Paşte: exact atunci tehnocraţii de la Bruxelles s-au găsit să anunţe interdicţia asupra unui produs care semnifică însăşi onoarea noastră naţională: micul!

Aşadar, românii au aflat cu stupoare că nu vor mai putea consuma acest ptodus tradiţional de care se leagă o întreagă mitologie. Cercetării din domeniu au stabilit fără dubiu că mititeii se consumau pe meleagurile carpato-danubiano-pontice din cele mai vechi timpuri. Interdicţia consumului de vin dată de Zamolxes se pare că se datora tocmai însoţirii băuturii de aceste frigărui care permiteau libaţii de prea lungă durată.  Chiar pe columna lui Traian au fost identificate detalii din care se poate trage concluzia că sclavii daci consumau pe ascuns mici, pentru că stăpânirea romană îi scosese în afara legii, considerându-i un drog periculos care dădea forţe înzecite în lupte adversarilor lor. Aflat la confluenţa feluriţilor năvălitori şi ai unor imperii care se concurau în permanenţă, obiceiul preparării micilor a fost păstrat cu sfinţenie şi dus din generaţie în generaţie până în zilele noastre. Am reuşit chiar ca pe unii dintre cotropitori să-i convertim la consumul acestora, cu excepţia turcilor care nu vedeau cu ochi buni amestecul de carne de porc ce intră în combinaţie. În locul blamatului, astăzi, bicarbonat de sodiu, strămoşii noştri foloseau o pulbere pe care o obţineau din pisarea unor roci despre care doar înţelepţii satelor aveau cunoştinţă.

Dincolo de valoarea sa nutritivă, micul românesc a constituit şi un puternic simbol al luptei noastre neîntrerupte pentru independenţă şi unitate naţională. Mihai Viteazul era un recunoscut consumator de mici, succesele sale din unele dintre bătălii fiind puse pe seama alimentării trupelor sale exclusiv cu acest produs, însoţit de la fel de tradiţionala ţuică. Unirea Moldovei cu Muntenia se datorează în mare măsură micilor consumaţi la Milcov de cele două părţi, iar Unirea din 1918, de pe Câmpia Libertăţii, s-a făcut în jurul unor lungi mese pe care au fost puse la dispoziţia participanţilor micii naţionali. Întreaga mişcare de rezistenţă anticomunistă a avut şi ea un suport nemijlocit în consumul de mititei, iar cercetătorii de la CNSAS, în frunte cu Mircea Dinescu, pregătesc un studiu din care reies virtuţile micului preparat în condiţii de austeritate (uneori fără nici un fel de carne). Dealtfel, regimul comunist însuşi a încercat să lanseze în consum un astfel de produs 90% vegetarian, pentru a nu afecta cantităţile de carne date la export.

Iată câteva dintre motivele pentru care întreaga suflare românească respinge cu indignare manevrele nedemne ale Uniunii Europene şi îi mandatează pe semnatarii acordului de coabitare să depună toate eforturile pentru a împiedica transpunerea în realitate a acestei odioase directive.

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Guvernul se ia in piept cu Criza!

Punctul pe Y / miercuri 22 iulie 2009 Nr: 2815

Guvernul se ia in piept cu Criza!

Gata: Guvernul s-a hotarat definitiv si irevocabil! Se ia la tranta cu criza, dupa un program clocit in laboratoarele PSD-ului si impartasit colegilor de Coalitie. Ce-a fost pana acum e o joaca. De-acum incepe partea serioasa a actiunii.

Conform declaratiilor, un punct important al noului program il constituie renuntarea la formele de lupta care n-au dat rezultate si in care criza a lovit dureros anticriza. E vorba despre impozitul forfetar, despre care chiar cei care l-au promovat recunosc ca n-a dat rezultate. Sau daca a dat, au fost inverse fata de asteptari. Economia s-a „curatat” de cateva zeci de mii de IMM-uri care, chiar daca nu plateau impozite, contribuiau la bugetele de asigurari si la plata altor taxe si impozite. Tot acum se recunoaste ca ideea initiala era cu totul alta, ministrul Nita avansand o formula care ar fi usurat activitatea IMM-urilor, dar s-a ajuns la varianta, mai comoda, a impozitului minim.

O alta masura pe care Coalitia ar dori sa o aplice este mai vechea idee a lui Voiculescu, referitoare la TVA redus la alimentele de baza: paine, lapte, carne necongelata. Pana cand marii aranjori din economie se vor prinde care sunt „portitele” de scapare prin care vor putea deghiza si alte produse in alimente de baza, s-ar putea sa dea niste rezultate. Pe termen lung, insa, va fi problematica. Si, oricum, exceptiile de acest tip nu sunt altceva decat ocazii de eludare a restrictiilor fiscale. Nu se stie exact ce se intampla cu profitul reinvestit. Pentru ca si aici e o problema. Atata timp cat Guvernul amana o decizie in acest sens, iesirea din criza va fi prelungita proportional. E vorba de bani care ar alimenta investitiile si cresterea, in loc sa fie directionati spre alte scopuri, mai putin productive. Si asta e o idee mai veche de-a lui Voiculescu, pe care guvernarile de diferite culori s-au incapatanat sa o ignore.

Din partea premierului vine si o alta idee minunata: aparatul birocratic se va reduce! Aflam cu emotie ca ministrii vor trebui sa renunte la doi dintre cei 16 consilieri care-i sfatuiesc zi si noapte ce si cum sa faca sa mearga treaba mai bine. Va dati seama in ce situatie se vor gasi ministrii activi, precum doamna Udrea sau doamna Placinta? Daca consilierii la care vor fi nevoite sa renunte sunt tocmai cei care le dau sfaturi cum sa investeasca banii publici in posturi de televiziune care sa creasca numarul turistilor? „Copila teribila” a Guvernului, care este doamna Udrea, a dat crizei doua lovituri mortale: a virat la doua posturi de televiziune straine niste milioane de euro, ca sa promoveze „alegerea” Romaniei (in detrimentul cui?) si are pe teava inca un milion care va fi acordat posturilor nationale in acelasi scop! Bani aruncati pe apa Sambetei, atata timp cat vom atrage niste turisti carora le vom produce dezamagiri corespunzatoare. Pentru ca Romania nu e pregatita pentru un aflux - teoretic - de vizitatori straini. Stam prost cu infrastructura, stam prost cu agrementul si divertismentul, suntem la pamant cu serviciile turistice propriu-zise. Daca doamna Udrea baga cele cateva milioane in reabilitarea unei singure statiuni balneoclimaterice, tot ar mai fi fost ceva...

Dupa un semestru de criza care anunta alt semestru mai dur, guvernul Boc se dovedeste prea mic pentru un „razboi” atat de mare. Un razboi in care, contra rachetelor cu focoase multiple ale Crizei, oastea de stransura pedelisto-pesedista se avanta cu sabiile boante si cu sulitele rupte din dotare...

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-2690.phtml