Publicat: 29 Aprilie, 2013 - 13:26

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu a fost reţinut de procurori pentru 29 de zile. El a fost surprins negociind o mită de 10% dintr-un contract cu primăria pe care a încasat-o sub formă de contract de publicitate la o televiziune locală care îi aparţinea.

Municipiul în care agonizează OLTCHIM-ul are, de acum, o tradiţie în acest sens. În 2006, fostul primar Mircia Gutău fusese denunţat de un antreprenor căruia îi ceruse 50.000 euro pentru un certificat de urbanism. A fost condamnat în 2010 şi a ieşit mai devreme pentru bună purtare.
Mita la primărie nu este însă apanajul municipiului de pe Olt. Urmaşul lui Boc la primăria de Cluj-Napoca, Sorin Apostu este în continuare judecat pentru că lua mită de la tot ce mişca prin municipiu – inclusiv de la vânzătorii de pepeni din Dăbulenii lui Geoană. Primarul din Baia Mare, Cristian Anghel, a fost şi el judecat pentru acelaşi gen de culpă, ca şi Ovidiu Hada, de la Deva, ca să nu mai vorbim de plevuşca primăriilor comunale, avându-l ca lider pe primarul din Agigea…

Chestiunea poate fi privită din două perspective. Prima: cât de eficientă este procuratura, respectiv DNA, pentru că imediat ce apare un caz din acesta, este imediat prelucrat şi trimis spre sancţionare în Justiţie. Şi a doua: fenomenul este, practic, generalizat şi din când în când mai pică câte un fraier, care ignoră sau bagatelizează pericolul (Apostu, deşi ştia că e urmărit, îşi continua colectarea şpăgilor pe la adrese secrete, noaptea!) Cam care ar fi procentul de aleşi locali corupţi, predispuşi să cuantifice în lei sau euro fiecare semnătură din vârful pixului propriu? Greu de spus, pentru că la cunoştinţa publicului nu ajung decât acele cazuri în care între mituitor şi mituit apar unele divergenţe, care-l fac pe primul să sesizeze organele competente. Acolo însă unde înţelegerea merge strună, lucrurile trec neobservate.

V-aţi întrebat vreodată câte proiecte, decizii sau lucrări a căror prezenţă în peisaj vă contrariază, pentru că nu prea au rost şi logică, sunt rodul unor astfel de înţelegeri “pe sub masă?” Şi cu cât îşi îmbunătăţeşte edilul şef nivelul de trai după fiecare aprobare dată? Părerea mea este că flagelul este generalizat şi că primarii cinstiţi şi corecţi sunt o realitate atâta timp cât nu sunt prinşi cu mâţa în sac. Şi că un astfel de climat este generat, în primul rând, de inconsistenţa reglementărilor legale şi de incapacitatea celor mandataţi să le urmărească aplicarea.

Văcăroriu a aruncat recent o piatră în balta politicii pe care nimeni nu s-a grăbit să o scoată: 80% din “afacerile” primăriilor sunt ilegale. Şi nimeni nu prea plăteşte pentru asta. Un sistem de control mai riguros şi nişte limite clare ale atribuţiilor i-ar mai feri de tentaţii pe cei slabi de înger şi le-ar proteja libertatea celor curajoşi. Până atunci marca “primar-mită” va rămâne una pe deplin justificată. 

Topic: 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

„Cartoful” Hayssam

Punctul pe Y / miercuri 18 noiembrie 2009 Nr: 2905

„Cartoful” Hayssam

Este, desigur, greu de crezut ca aparitia volumului la care au colaborat un procuror dat afara si un ziarist de afara este o simpla intamplare. Ca acum s-a terminat procesul de productie al cartii si ambii n-aveau ce face decat sa-i dea drumul pe piata. Ca momentul a fost atent premeditat o dovedeste pana si faptul ca dl. Gaetan - ginerele unei foste candidate la presedintie - a adus intregul tiraj cu bagajele sale de la avion, de teama unor sabotaje ale slujitorilor puterii.

Dintr-un anumit punct de vedere scopul a fost atins. Scandalul a ajuns la cota maxima, punand pe jar floarea comentatorilor pro sau contra. Presedintele Basescu a reactionat in maniera cunoscuta, de pe scarile Cotrocenilor, adresand tarii mesajul sau de avertisment si dand in vileag manevra oculta. Astfel de lucruri s-au mai intamplat de-a lungul campaniilor electorale si ele fac parte din strategiile pe care le utilizeaza un staff. Singura diferenta este ca de data asta li se intampla celor care altadata beneficiau de rezultatul acelorasi demersuri. Intr-un fel e bine ca protagonistii incearca pe propria piele efectele unor operatiuni care numai curate nu pot fi calificate.

Nu cred ca impactul acestui episod va fi unul major si zvonul sau se va stinge cand va aparea urmatorul. Cred insa ca trebuie luat aminte asupra catorva lucruri.

„Afacerea Hayssam” este un cartof fierbinte, pe care protagonistii il paseaza de la unii la altii. Considerat initial omul pesedistilor (doar a voiajat in avion cu Iliescu, nu-i asa?) el se dezvaluie insa a fi actionat ca sirianul impartial, contribuind electoral pe toate fronturile. A facut ceea ce fac majoritatea oamenilor de afaceri nedispusi sa riste businessul mizand pe o singura carte. Ea ii frige acum pe toti cei care au lasat-o in coada de peste, sperand ca uitarea se va asterne asupra sa. Si s-au inselat. Pentru ca intrebarile lasate fara raspuns revin acum in forta. Si sunt multe. Cea mai acuta ramane fuga sirianului, daca se poate spune asa. Cum a fost posibil ca un om acuzat de una dintre cele mai grave culpe sa-si ia talpasita in liniste, de sub nasul tuturor serviciilor secrete sau nu? Putea sa se intample asta fara un ordin de sus? (Nastasiu zice ca nu!). Cine l-a trimis pe Nastasiu, acuzatorul, sa ceara instantei eliberarea lui Hayssam? (La asta n-a prea raspuns nici Nastasiu). S-au platit sau nu milioanele de rascumparare? A existat vreo intelegere „didactica” legata de viitorul lui Hayssam? S-au facut sau nu presiuni asupra procurorilor de a da o anumita solutie, agreata la varf? De ce s-au securizat documentele pe o perioada atat de lunga?

La niciuna dintre aceste intrebari nu s-au dat raspunsuri credibile, argumentate. S-au facut doar afirmatii si s-au lansat acuze. Iar cartoful ramane la fel de fierbinte.

Cea mai grava chestiune este insa aceea a statutului functionarilor publici, care sunt procurorii. In mod, probabil, intentionat, activitatea si limitele actiunilor lor nu au fost clar reglementate. Si iata ca este posibil ca date ce ar trebui sa fie protejate de legea secretului sunt puse pe taraba ca la piata. In beneficiul celor care pot sa profite de ele si acre nu se sfiesc sa o faca.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3092.phtml