Publicat: 19 Iulie, 2017 - 10:53

Așteptată cu nerăbdare, de unii, cu teamă de alții, decizia de câteva ori amînată a judecătorilor în de acum celebrul dosar ICA a generat deja ample și docte comentarii. Este principala „telegramă” a zilei.

STOP  Decizia instanței de eliberare condiționată a lui Dan Voiculescu - împotriva argumentelor procuraturii cum că acesta nu a dat dovadă că s-ar fi  „cumințit” -  pune punct uneia dintre cele mai flagrante operațiuni de  de răfuială politică prin intermediu unei „anumite părți” a justiției STOP  Mogulul din Băneasa  a primit - prin „executorul” Camelia Bogdan, pentru a fi definitiv scos din joc - cea mai mare pedeapsă dată: 10 ani! Pentru crimă cu premeditare ar fi luat mai puțin STOP  În șirul răfuielilor politice la vârf Voiculescu îi urmează lui Năstase. În ambele cazuri s-au folosit orice mijloace (inclusiv confecționarea de dosare multiple) pentru a-i înfunda, cu aportul decisiv al Curții Supreme „dirijată” de Livia Stanciu STOP  Cu siguranță că acest proces va face obiectul unor analize și revizuiri care vor pune în evidență mecanismele ilegale ale „anticorupției la ordin” STOP  Se pare că următorul „pacient” al sistemului încă în funcțiune (probabil până la finalizarea controlului de la DNA) va fi Dragnea, în jurul căruia se țese de zor plasa anchetelor STOP  La Harghita, în secuime, sasului Iohannis i s-a întins o cursă (după „rețeta” Klemm) cântându-i-se imnul lor și fiindu-i dăruit un drapel secuiesc personalizat cu datele președintelui. Acesta a ieșit cu abilitate din capcana festivă, dăruind și el un drapel românesc (nepersonalizat) și tăindu-le poftele autonomiste prin reiterarea ideii că autonomia pe criterii etnice  nu e de dorit. Pentru că ar inhiba dezvoltarea - și nu numai STOP  Nu a ezitat să evoce gafa pe care erau cât pe ce să o facă pesediștii la moțiune, îndemnându-i pe aceștie, părintește, „să meargă acasă, să judece un pic propriul program și când vor ști ce vor, să vină în fața nației” STOP  Cum așa ceva nu se prea poate, Dragnea și Tudose rămân în fața nației și încearcă să se descurce cu promisiunile ce nu pot fi onorate STOP  Deși nu ar avea ceva concret să-i reproșeze, Tudose l-a demis pe Bogdan Stan de la ANAF și l-a înlocuit cu o femeie (tot de la „marii contribuabili) de la care așteaptă minuni: „Ori este eroină, ori ne facem de râs amândoi!” STOP  Primăria Generală a dat în funcțiune  Centrul de Management al Traficului care stătea degeaba de vreo doi ani din cauza unui cablu de comunicații tăiat din greșeală de un Dorel STOP  Noul ministru al Culturii este de părere că demolarea Cathedral Plaza prezintă pericole mai mari decât rămânerea ei în picioare, care nu prezintă nici unul, cu toate temerile popilor STOP  Ministrul Pană de la Mediu aruncă în cârca guvernului Cioloș vina de a fi boicotat reglementările menite să tempereze jaful din păduri, prin neaplicarea sau prin amânarea lor STOP  Dosarul creditelor de la BRD, în care erau implicate Elena Udrea și Ioana Băsescu a fost clasat!

Topic: 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Sariti, hotii!

Punctul pe Y / joi 15 octombrie 2009 Nr: 2877

Sariti, hotii!

„De aceea, vreau sa se stie ca resping categoric orice afirmatie sau speculatie ca o institutie a statului roman este implicata, sau poate fi implicata in fraudarea alegerilor. Niciodata pana acum nu s-a pus problema fraudarii alegerilor in Romania de catre institutii ale statului”. (Traian Basescu, octombrie 2009)

Cine striga, ca din gura de sarpe, in decembrie 2004, ca alegerile prezidentiale vor fi fraudate de Nastase si ai lui? Cine a pus batista pe tambal dupa ce, in mod aproape miraculos, in dupa-amiaza turului 2, cei care au votat masiv pe listele suplimentare n-au avut decat un nume in gand? Si cand avantajul de pana la pranz al lui Nastase, semnalat de exit-poll, s-a metamorfozat intr-o victorie pe ultimii metri a contracandidatului?

Politicienii au memorie scurta si cred ca toata lumea uita ce spun ei, imediat ce aceste opinii devin neconvenabile.

Stigmatizarea si „pedepsirea” lui Nica, pentru o simpla opinie (pe care acesta nu prea avea cum sa o probeze) este definitorie din acest punct de vedere. Dupa cum definitoriu este si principiul stalinist „cine nu e cu noi, e impotriva noastra”. In decembrie 2004, „autoritatile implicate in fraudarea alegerilor” erau altele decat cele din 2009. Ce nu se poate in 2009 era perfect posibil in 2004!

Este un silogism schiop, de genul celor pe care le practica cu vadita placere presedintele in exercitiu. Sunt foarte curios cum vor evolua opiniile sale democratice dupa motiunea de cenzura si - mai ales - dupa un rezultat negativ (pentru sine) al scrutinului din decembrie (pentru ca presupun ca va intra in turul 2). Se va mai bate atunci cu pumnul in piept ca sunt simple speculatii, sau va striga, ca deobicei: „Sariti, hotii!”? Chiar daca cel care le-a organizat a fost omul sau, Blaga?

Fraudarea alegerilor este o tema indragita de perdanti, de cei care nu pot concepe ca altii sunt mai buni, sau mai bine vazuti de alegatori. Cu atat mai indragita cu cat cred mai putin in ea si in sansele ei de a le reda ceea ce cred ca le-a fost rapit. Este doar un prilej de a-si spori notorietatea si de a se victimiza in ochii celor care mai cred in chestiile astea. Din cate-mi amintesc, o singura data s-a intamplat la noi ca invinsul sa recunoasca, sportiv, victoria invingatorului si sa-l felicite, chiar daca contre-coeur. S-a intamplat in 1996, cand Iliescu a acceptat decizia urnelor, desi avea semnale puternice ca aceasta nu a fost suta la suta corecta. In rest, scandaluri si amenintari . Cel mai violent a fost Vadim, in 2000, urmat de Basescu in 2004 - dar inainte de rezultatul final.

Cum va fi in 2009? Personal, cred ca scorul va fi strans, mult mai strans decat a fost in 2004, daca se poate spune si asa. De ce? Pentru ca miza pare sa fie mai mare ca oricand si se vor pune in miscare toate mijloacele posibile de inclinare a balantei - inclusiv cele violente. Iar invinsul va striga, cu siguranta, „hotii!”.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-2946.phtml