Publicat: 8 Martie, 2012 - 13:00
Share

Sincer să fiu, încep să cred că dl Igaş n-a fost un ministru chiar atât de slab cum păruse!  O fi dânsul cam corijent la limba română, şi-o fi făcut studiile cam prea târziu şi nu-l dă afară din casă iuţeala gândirii, dar cred că n-ar fi capotat atât de lamentabil cum a făcut-o succesorul său, la prima criză serioasă din instituţie.

Dealtfel, dl Berca n-a dat nici un semn până acum că în afara unui ton hotărât al vocii ar mai dispune şi de alte instrumente care să-l facă apt pentru funcţia în care a fost numit. N-a strălucit nici în timpul crizei zăpezii, iar în cea a pistolarului de la Perla s-a dovedit de-a dreptul penibil prin incapacitatea de a lua o decizie rezonabilă.

În poliţie este o tradiţie care spune că pentru orice gafă – cu impact – a unui personaj din subordine, şeful plăteşte cu capul! A păţit-o, acum câţiva ani, şeful poliţiei rutiere, Dumitru Jianu, un excelent profesionist, care a fost schimbat când fumul de la câmpul incendiat pe A2 a produs un carambolaj major.

De data asta, cel care a trebuit să plătească a fost şeful Poliţiei Capitalei. Că ăsta n-avea cum să ştie că nişte subalterni tembeli i-au dat lui Vlădan permis de port-armă fără să aibă actele necesare, e aproape de la sine înţeles. Marea bâlbâială ministerială a început însă odată cu numirea unui înlocuitor. Au fost nu mai puţin de trei, în două ore – veritabil record mondial. Iar soluţia finală a fost cea mai proastă: interimarul este un fost şef, dat afară şi înlocuit cu cel demis acum! Desigur, nu mă aşteptam ca dl Berca să-i cunoască personal pe înlocuitori. Este însă inadmisibil  ca consilierii săi de specialitate să-l pună într-o astfel de situaţie, şi cred că ăştia erau primii care trebuiau daţi afară.

De pe urma analfabetului-patriot local Igaş, MAI-ul s-a pricopsit cu o droaie de neaveniţi, foşti şefi de post sau poliţişti de frontieră, cu care şi-a petrecut tinereţile fostul ministru, aduşi la Bucureşti şi puşi în funcţii printre care nu aveau nici calificare şi nici calităţi. Este, dealtfel, reţeta după care s-a acţionat la mai toate nivelele în poliţie şi care face ca astăzi instituţia să apară ca una deprofesionalizată şi profund marcată de corupţie. Este moştenirea otrăvită pe care i-au lăsat-o dlui Berca nu doar Igaş, ci toţi miniştrii care s-au perindat pe la conducerea MAI-ului în ultimii ani.  

Format: 

Rubrici: