Publicat: 24 Aprilie, 2014 - 12:22

După 18 ani(o vârstă de majorat!) Năstase revine în politică. Staţi liniştiţi, nu este vorba despre Adrian Năstase (care mai are de executat din condamnările pe care vajnicii apărători ai statului de drept s-au străduit să i le aplice, indiferent de vinovăţia sa reală în speţele respective) ci de celebrul său omolog din tenis. Ilie Năstase a erupt în polică 1996, sub atenta îndrumare a mentorului său de atunci, Viorel Hrebenciuc care a văzut în el soluţia ca PDSR-ul să întrerupă dominaţia dreptei asupra Capitalei. Halaicu îşi încheia un mandat lipsiţi de glorie, repudiat şi de către liberalii săi, iar cei cu care mai încercaseră, Social-democraţii să spargă gheaţa se dovediseră lipsite de şanse. Sorin Oprescu încă nu apăruse pe firmament, iar Cazimir Ionescu îşi epuizase resursa încă de la precedentul scrutin. Veritabilă eminenţă cenuşie a partidului de guvernământ, secretarul geneneral al Executivului s-a gândit că gloria sportivă trecută a marelui tenisman ar putea fi folosită cu succes împotriva candidatului Conveţiei Democratice. Cel scos din joben de către activiştii Alinţei Civice în frunte cu Ana Blandiana şi cu protejatul său, Emil Constantinescu, în persoana sindicalistul Victor Ciorbea (actualul Avocat al Poporului!!!) Ilie Năstase a fost pregătit pentru proba electorală într-o manieră amatoristică. A fost dat pe mâna lui Cristian Burci, de la Agenţia de publicitate Grafitti, care l-a ambalat în staniolul marketingului ca pe un produs de larg consum, organizându-i o campanie de tip frigider sau tevizor. Ca să nu-şi dea în petec - candidatul având evidente lacune de instrucţie şi de cultură, inclusiv politică - a fost ţinut cu grijă în afara oricărei dispute politice. Managerii săi n-au reuşit însă să evite o confruntare finală a celor doi candidaţi principali, pe care am avut privilegiul să o moderez în cadrul "Turnelui Candidaţilor" pe care l-am organizat la Antena 1, (de unde a fost preluată datorită marelui interes chiar de către TVR). A fost, la ora aceea, vârful de necontestat de audienţă în televiziunea post decembristă. Spectacolul a fost savuros şi argumentele de natură teoretică fiind epuizate rapid, cei doi au intrat într-o confruntare... contondentă, gratulându-se cu adjective de genul "securistule" şi "procurorule". Totuşi, faţă de performaţele pe care le atinge dialogul televizat în zilele noastre, confruntarea Năstase - Ciorbea ar putea fi luată drept un model de decenţă şi de politeţe....
Năstase revine în politică. Cu mai multe şanse, de data asta. Pentru că locul din colegiul vacantat de Voiculescu şi administrat de Piedone îi poate fi, practic, garantat. Nu va fi nevoie să-şi expună crezul politic în limbajul său minimalist. Va fi suficient să facă câteva incursiuni prin pieţele din Berceni cu filiformul primar şi să le promită gospodinelor că va duce mai departe făclia purtată de profesor. 
Din toamnă vom avea din nou în Parlament un Năstase, mai ponderal, dar cu aceeaşi coafură din vremurile tinereţii sale zbuciumate. Şi evident, mai conservator.
Viaţa merge mai departe.

Format: 

Rubrici: