Publicat: 17 Decembrie, 2015 - 10:47
Share

S-a vorbit mult despre nosocomie, după tragedia de la Colectiv şi după decesul mai multor victime în urma contractării unor viruşi intraspitaliceşti. Dintre aceea pe care nici un medicament nu-i poate lichida, unica soluţie acceptată fiind aceea a buldozerului. Nu era o noutate. Se ştie de multă vreme şi în întregul mediu spitalicesc că doar norocul te poate scăpa de aceşti ucigaşi nevăzuţi şi că principalele lor victime sunt pacienţii cu boli grave. Precum cei arşi de pâsla otrăvită căzută din tavanul clubului.

Există şi alte variante de nosocomie, cea mai comună manifestându-se în instituţiile administraţiei publice. Germenii ei stau pitiţi prin birourile ministeriale sau directoriale şi pândesc apariţia unui pacient mai slab de înger, infiltrându-se rapid în genele sale. Cea mai cunoscută manifestare a nosocomiei administrative este aceea că cel infectat simte brusc nevoia de a-şi pune la munci grele rudele şi prietenii cu care înlocuiesc rapid pe cei aflaţi în funcţiile de conducere din subordinea sa. Aceştia, contaminaţi la rândul lor, repetă gesturile, având şi ei rude şi prieteni pe care nu-i cruţă. Şi, uite-aşa, orice schimbare la vârf se propagă în ritm alert pe toată verticala administrativă.

Premierul Cioloş a venit gata infectat de la Bruxelles. De cum a poposit la Victoria, şi-a consultat agenda telefonică şi i-a convocat pe toţi cei cu care băuse un ceai la cofetăria de la Barleymont sau jucase un şeptic pe coridoarele de la Strasbourg şi de care îi lega amintiri depănate din vremurile când erau încă în ţară, slujbaşi la stat. În febra constituirii noului guvern, un mare număr de portofolii au revenit acestor persoane, indiferent dacă mai avuseseră în clin sau în mânecă cu domeniul pe care urmau să-l păstorească în manieră tehnocrată. Una dintre primele victime a nosocomiei contractate la noul loc de muncă a fost doamna Cristiana Paşca Palmer. Palmer de la soţul american cu care a bătut drumurile lumii pe teme date de Departamentul de stat. Pentru domeniul mediului de care trebuie să se ocupe o recomandă pregătirea sa de bază – aceea de asistentă medicală – dar şi trecerea, de-a lungul timpului, prin diferite medii, din Europa în America şi din America în Africa. Atracţia unor medii diverse fac ca, de la preluarea mandatului, doamna Paşca Palmer să fi petrecut mai mult de jumătate din timpul de muncă socialmente necesar pe la Bruxelles unde se află coordonatorii domeniului şi soţul. Când a revenit în ţară, doamna Paşca s-a preocupat să schimbe tot ce se poate. Mai puţin secretarii de stat – în legătură cu care s-au făcut nişte înţelegeri cu partidele. Dar mai în jos, organigramele colcăie de directori, şefi de regii şi administratori care par că abia aşteaptă să-şi cedeze locurile unora mai buni ca ei. Din delicateţe, doamna ministru nu catadixeşte să-i întrebe de sănătate, dacă mai pot şi nu sunt dispuşi să lase loc tineretului, ci le trimite mesageri personali cu recomandarea să-şi ceară de bunăvoie schimbarea.

În rest, totul este minunat la Ministerul Mediului unde se pare că a devenit o tradiţie ca doamnele să facă politică pe spinarea bărbaţilor.       

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Cu bicicletele spre luna

Punctul pe Y / miercuri 04 august 2010 Nr: 3094

Cu bicicletele spre luna

Daca Geoana a dorit sa trimita un roman in spatiu, Boc e mai generos: el ar vrea sa ne duca pe toti in luna, calare pe bicicleta. Cel putin asa vede lucrurile europarlamentarul PDL Cristian Preda, exasperat si el de ineficienta unui guvern care nu izbuteste sa faca reforma administratiei - cea de la care s-ar putea astepta la economii care sa nu ne mai oblige sa imprumutam bani de la FMI pentru a plati pensiile.

De fapt, chiar premierul - minune al presedintelui Basescu (a carui incredere s-a cuantificat in numirea sa la carma a patru guverne consecutive) recunoaste esecul reformei, dar ca orice om responsabil, identifica si cauzele.

Prima, in ordinea importantei, este decizia Curtii Constitutionale. Daca „dinozaurii” de acolo (intre care majoritatea a fost numita chiar de Traian Basescu) nu ar fi declarat neconstitutionala ideea taierii pensiilor, acum n-am fi fost nevoiti sa suportam o crestere de 4% a TVA-ului, cu consecintele de rigoare - inclusiv aceea a improbabilitatii de a mai aloca vreun ban pentru o presupusa crestere economica. Dar judecatorii de la Curtea Constitutionala au preferat aceasta varianta, de fapt pentru a-si proteja pensiile „nesimtite”.
Al doilea factor identificat de Emil Boc il reprezinta fenomenele naturale care s-au manifestat cu perseverenta in aceasta perioada. Daca Dumnezeu si Sfantul Ilie ar fi avut putina mila de natia romana, n-ar mai fi trimis din ceruri siroiul nesfarsit de ploi care au luat cu ele casele si bunurile oamenilor asezati in calea lor si nu ar mai fi acoperit marile suprafete neprotejate de digurile pentru care n-au mai fost bani, sau au fost furati sau deturnati. Mama Natura ne-a bagat inca odata adanc mana in buzunare si ne-a lasat o paguba pe termen lung.

In fine, cea de-a treia cauza o reprezinta conjunctura economica internationala. Dupa ce-a dat buzna peste noi, in loc sa ne ocoleasca, cum sperau cei de la putere, criza ne supune la tot felul de perversiuni, care de care mai insuportabile. Ne micsoreaza veniturile proprii, le micsoreaza si pe cele ale statului, din care acesta ar trebui sa-si plateasca cheltuielile de intretinere, incremeneste lucrarile publice pentru care nu mai sunt bani si face ca totul sa se poticneasca de buturuga unei crize generalizate. Parca tot ce n-a apucat sa se intample pe la vecini, care au reusit sa iasa mai repede din nevoi, s-a canalizat asupra noastra si risca sa ne sufoce.

Ce sa faca un biet guvern in aceste conditii, in care Opozitia il pandeste sa-l rastoarne si, in care presa gaseste tot felul de pretexte pentru a sari la gatul devotatilor sai ministri care, orice ar face - nici macar un nou brand turistic - nu e bine? Pai, in conditiile astea, chiar ca-ti vine sa incaleci pe biciclete, sa o iei agale spre luna, unde nu iti taie nimeni un sfert din leafa...lunara si sa lasi in urma necazurile si neputinta de a le depasi.
Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3284.phtml