Publicat: 7 Martie, 2014 - 12:43
Share

...a atins Mircea Sandu cu „pachetul” său de beneficii solicitate de la instituţia pe care a „muls-o” timp de 24 de ani în folosul propriu şi al găştii sale de aranjori. Simptonul acesta este comun unor personaje – de genul Ruşanu-Dăianu şi alţi câţiva – pentru care propria existenţă este paralelă cu cea reală, adică cea în care majoritatea trăieşte la limita subzistenţei.

Mircea Sandu poate fi un subiect de studiu complex: în vălmăşagul post-revoluţionar a recurs la un procedeu de-a dreptul bantidesc, formând din câţiva tovarăşi de aranjamente oculte combinaţi cu şoferi, femei de serviciu şi funcţionari din sport, o federaţie, pe care a dotat-o cu un regulament care-l făcea, practic, preşedinte pe viaţă. Speculând momentul fast al generaţiei de aur a jucătorilor care s-au afirmat pe plan internaţional, şi-a constituit un zid de protecţie întârit cu devotamentul suporterilor şi cu interesele politicienilor în căutare de susţinere electorală. La adăpostul acestei poziţii a dat iama în banii primiţi de la forurile internaţionale, cheltuindu-i pe proiecte megalomanice – gen „Casa Fotbalului” – şi pe finanţarea grupării de susţinători. De la Federaţie s-au înfruptat, pe bani mulţi, divizii de nulităţi a căror calitate unică a fost fidelitatea faţă de cel care-i plătea. Epuizarea resursei umane de top s-a confruntat cu acelaşi comportament iresponsabil care a făcut ca competiţia internă să devină o ficţiune cu caracteristici de farsă. Sub oblăduirea sa au prosperat toţi bişniţarii aranjori, dintre care unii şi-au mutat recent domiciliul prin penitenciare.

La aniversarea a 24 de ani de cramponare de funcţie, Mircea Sandu lasă în urmă un dezastru pentru a cărui perfectare solicită un pachet de compensaţii care ar face invidios şi un preşedinte de multinaţională. Lista solicitărilor sale poate lăsa cu gura căscată orice cavaler de industrie care decide să se lase la vatră şi din aceasta lipseşte doar suma forfetară destinată întreţinerii unei amante. Cu paranoia caracteristică dictatorilor, Sandu vrea să-şi ducă zilele în acelaşi superconfort, federaţia urmând să-i plătească nu doar îngrijirea sănătăţii în cele mai scumpe stabilimente, dar şi orice deplasare în străinătate în hoteluri de 5 stele şi cu o diurnă de 500 euro pe zi!

Hai, că el vrea toate aceste favoruri este de înţeles până la un punct. Dar că a forţat aprobarea lor în afara Adunării Generale, este un gest de mafiot sută la sută, care nu ţine seama de nimic. Până şi gestul său de „bunăvoinţă” (copiat după Dăianu?) de a-şi scădea pensia de la 75.000 la 50.000 euro (!!!) reflectă aceeaşi mentalitate sfidătoare şi ruptă de realitate.

Ce a realizat Mircea Sandu ca să merite aceşti bani? Nimic! Lasă în urmă o caricatură de campionat şi un gol imens în pregătirea şi selecţia generaţiilor următoare de fotbalişti. Numai asta şi ar fi suficient ca noua conducere a Federaţiei să-i suprime toate beneficiile obţinute prin abuz de încredere şi să-l trimită să-şi vadă de sănătate pe cont propriu. Dacă nu cumva atitudinea de debut a lui Burleanu nu este una la derută, pentru a masca înţelegeri oculte...  

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Show-ul mediatic al catastrofelor naturale

Punctul pe Y / mari 13 iulie 2010 Nr: 3078

Show-ul mediatic al catastrofelor naturale

De mai bine de 15 ani Romania face fata unor fenomene meteorologice nemaintalnite - cu frecventa si forta actuala - in trecutul hidrometeorologic al tarii. Practic, cea mai mare catastrofa de acest gen s-a inregistrat in 1970, cand tara s-a aflat, practic, sub ape, iar nivelul pierderilor nu a putut fi estimat. Acest precedent a declansat o ampla campanie de lucrari de hidroamelioratii si indiguiri care a durat, practic, pana in 1990, cand au aparut cu totul alte prioritati. De atunci, aproape fiecare guvern a avut parte de socul si spectacolul mediatic al inundatiilor provocate fie de dezghetul rapid, fie de ploile napraznice, fie de acumularile necontrolate din amontele intregii retele hidrografice.

De fiecare data administratiile locale si cea centrala au fost luate prin surprindere, asezarile care au proliferat prin lunci sau pe traseele suvoaielor montane au fost luate de ape si mii de oameni au ramas fara agoniseala de-o viata - in cazul in care au avut norocul sa se salveze in ultimul moment. De fiecare data am asistat la spectacolul populist al vizitelor de lucru ale politicienilor, ale dialogurilor lor cu sinistratii, ale curentelor de compasiune concretizate in teledonuri la care vedetele si-au expus caritatea, ale promisiunilor ferme ca pana la venirea iernii sinistratii vor avea un acoperis deasupra capului prin mobilizarea unor rezerve bugetare. In acesti ani o gramada de localitati au trecut de mai multe ori prin acest calvar, mii de case au fost reconstruite de cateva ori, in timp ce altele, retrase din calea apelor au ramas nelocuite fiind vandalizate de insisi sinistratii care asteptau deobicei la carciuma, cu apa pana la genunchi, sosirea si impartirea ajutoarelor. Si, tot deobicei, lucrarile de indiguire promise ori se faceau de mantuiala (din banii ramasi dupa ce se fura din greu nici nu se putea face altceva), ori nu se mai faceau deloc, caci apareau alte prioritati.

Daca cineva cu har la matematica ar face si o socoteala cat au costat ajutoarele, reconstruirile, lucrarile facute in graba, provizorii sau cele de mantuiala, cred ca ar ajunge la un rezultat inspaimantator, prin dimensiunea colosala a valorii lipsei de coerenta si de logica. De 20 de ani nu exista nici un plan de „lupta” cu intemperiile, fiecare guvern vine si pleaca dupa ce mai toaca niste bani pe show-uri mediatice si acuza greaua mostenire de la precedenti. Daca aceste inundatii au, totusi vreun merit, acela este ca pentru o perioada, in care atentia generala se concentreaza asupra sinistratilor si a salvarii lor, lumea mai uita de incompetenta manageriala a guvernantilor si de jaful organizat asupra banului public. Pana intervine o noua catastrofa naturala, sa acopere catastrofa umana care domneste nederanjata intr-o Romanie parca blestemata si de natura ...

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3268.phtml