Publicat: 23 Ianuarie, 2012 - 00:00
Share

Până la urmă, manifestaţia publică în serial din Bucureşti şi din alte oraşe este un soi de replică dâmboviţeană la Occupy Wall Street.

Numai că, dacă americanii au manifestat împotriva lăcomiei bancherilor, la Bucureşti se protestează împotriva lăcomiei politicienilor care sunt făcuţi responsabili pentru tot ce merge prost de vreo trei ani încoace.

Relaţionarea cu fenomenul din 1990 este doar una geografică. Ca fenomen social, manifestaţiile de astăzi oferă un interesant material de studiu sociologilor.
În piaţă se adună, seară de seară, o mulţime relativă (nu a depăşit până acum mia de oameni) dornică de comunicare sub toate formele posibile.
O comunicare nonviolentă, în care tonul revendicativ se împleteşte cu ironia sau umorul amar.

Cel mai frapant lucru este că această armată paşnică de ocupaţie (secvenţele pe violenţă de duminică au fost străine spiritului dominant al acţiunii) nu are comandanţi.
Nu are lideri, ba chiar îi respinge pe cei care ar dori să-şi aroge un astfel de rol.
Totodată, mulţimea manifestă o puternică neîncredere în feluritele personalităţi care încearcă să câştige credit pe seama evenimentului.
Relaţia cu organele de ordine s-a deteriorat şi ambele părţi învaţă, din mers, să convieţuiască. După mai bine de o săptămână nimeni nu mai pune problema aprobării unei astfel de manifestări: Piaţa Universităţii devine, tacit, o zonă liberă de reglementări pseudo-legaliste (ţin minte că nici atunci când, aflat la ananghie, când cu suspendarea, când Traian Băsescu îşi aduna susţinătorii în acelaşi loc, n-a avut nevoie de nici o hârtie de la Primărie) şi probabil că aşa şi este bine să fie.
Cu condiţia, elementară, de a nu bloca circulaţia.
Absenţa unui program teoretic este compensată de claritatea şi fermitatea principalelor cereri: demisia preşedintelui şi a guvernului şi alegeri anticipate.

Cum reacţionează puterea la această manifestare care nu aparţine opoziţiei politice?
În cel mai rău mod cu putinţă: Boc se face că nu pricepe şi are, brusc, chef de dialog, iar Băsescu stă, neaşteptat de cuminte, la cutie şi aşteaptă desfăşurarea evenimentelor.
Preşedintele trăieşte, probabil, cele mai dificile şi mai jenante momente din întreaga sa carieră politică.
Obişnuit să-i ţină toate cacealmalele, să-i convingă pe nehotărâţi prin tonul ferm al discursului, să-i intimideze pe adversari prin atacuri directe, constată deodată că toate acestea nu mai funcţionează.
Că românii de acum nu mai sunt cei care i-au împlinit mai toate capriciile şi încrederea lor practic s-a evaporat.
Pentru o fire voluntară şi imprevizibilă ca a sa, cea mai probabilă reacţie ar fi demisia. Nu cred însă că o va face. Pentru că şi-a asumat prea multe obligaţii faţă de o întreagă clasă pe care simte că nu poate să o lase de izbelişte: cea a profitorilor guvernării, care va deveni rapid victima retalierii următoarei puterii.


Deocamdată se caută cu disperare soluţia de a pune la adăpost, dacă nu altfel, măcar prin tragerea de timp, care ar putea aduce, pe fondul general, o relaxare de ordin economic.
Şi o diminuare a protestului…     

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Cu bicicletele spre luna

Punctul pe Y / miercuri 04 august 2010 Nr: 3094

Cu bicicletele spre luna

Daca Geoana a dorit sa trimita un roman in spatiu, Boc e mai generos: el ar vrea sa ne duca pe toti in luna, calare pe bicicleta. Cel putin asa vede lucrurile europarlamentarul PDL Cristian Preda, exasperat si el de ineficienta unui guvern care nu izbuteste sa faca reforma administratiei - cea de la care s-ar putea astepta la economii care sa nu ne mai oblige sa imprumutam bani de la FMI pentru a plati pensiile.

De fapt, chiar premierul - minune al presedintelui Basescu (a carui incredere s-a cuantificat in numirea sa la carma a patru guverne consecutive) recunoaste esecul reformei, dar ca orice om responsabil, identifica si cauzele.

Prima, in ordinea importantei, este decizia Curtii Constitutionale. Daca „dinozaurii” de acolo (intre care majoritatea a fost numita chiar de Traian Basescu) nu ar fi declarat neconstitutionala ideea taierii pensiilor, acum n-am fi fost nevoiti sa suportam o crestere de 4% a TVA-ului, cu consecintele de rigoare - inclusiv aceea a improbabilitatii de a mai aloca vreun ban pentru o presupusa crestere economica. Dar judecatorii de la Curtea Constitutionala au preferat aceasta varianta, de fapt pentru a-si proteja pensiile „nesimtite”.
Al doilea factor identificat de Emil Boc il reprezinta fenomenele naturale care s-au manifestat cu perseverenta in aceasta perioada. Daca Dumnezeu si Sfantul Ilie ar fi avut putina mila de natia romana, n-ar mai fi trimis din ceruri siroiul nesfarsit de ploi care au luat cu ele casele si bunurile oamenilor asezati in calea lor si nu ar mai fi acoperit marile suprafete neprotejate de digurile pentru care n-au mai fost bani, sau au fost furati sau deturnati. Mama Natura ne-a bagat inca odata adanc mana in buzunare si ne-a lasat o paguba pe termen lung.

In fine, cea de-a treia cauza o reprezinta conjunctura economica internationala. Dupa ce-a dat buzna peste noi, in loc sa ne ocoleasca, cum sperau cei de la putere, criza ne supune la tot felul de perversiuni, care de care mai insuportabile. Ne micsoreaza veniturile proprii, le micsoreaza si pe cele ale statului, din care acesta ar trebui sa-si plateasca cheltuielile de intretinere, incremeneste lucrarile publice pentru care nu mai sunt bani si face ca totul sa se poticneasca de buturuga unei crize generalizate. Parca tot ce n-a apucat sa se intample pe la vecini, care au reusit sa iasa mai repede din nevoi, s-a canalizat asupra noastra si risca sa ne sufoce.

Ce sa faca un biet guvern in aceste conditii, in care Opozitia il pandeste sa-l rastoarne si, in care presa gaseste tot felul de pretexte pentru a sari la gatul devotatilor sai ministri care, orice ar face - nici macar un nou brand turistic - nu e bine? Pai, in conditiile astea, chiar ca-ti vine sa incaleci pe biciclete, sa o iei agale spre luna, unde nu iti taie nimeni un sfert din leafa...lunara si sa lasi in urma necazurile si neputinta de a le depasi.
Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3284.phtml