Publicat: 31 Martie, 2012 - 13:58
Share

Un prostănac de la controlul antitero al SRI-ului, de pe aeroportul Otopeni, intoxicat de lecturile din tabloide despre geamantanele chinezeşti conţinând fragmente umane, a crezut că l-a prins pe Dumnezeu de picior când a văzut pe ecranul scannerului o... labă aflată într-unul din bagajele de cală.

O labă de picior uman, a fost el în stare să parieze – deşi nu mai văzuse niciodată o astfel de radiografie – dând pe loc alarma. Din aproape în aproape s-a descoperit că proprietarul bagajului era un chinez – ceea ce a dus suspiciunile la paroxism. S-a dat pe dată alertă maximă pe toată filiera de comandă şi şefii victorioşi, au înştiinţat presa despre teribila descoperire datorată vigilenţei agenţilor. Ecranele televizoarelor au fost inundate de senzaţionalul breacking news şi naţia aştepta cu sufletul la gură dezvăluiri despre odioasa crimă. Cu „cremenalul” nu s-a putut comunica, pentru că nu ştia o boabă româneşte, aşa că s-a apelat la funcţionarii ambasadei Chinei. Între timp vestea s-a propagat exponenţial şi ar fi de mirare ca ea să nu fi figurat până şi pe agenda CSAT-ului.

Intervenţia chinezească, însă, a desumflat balonul. S-a aflat că piciorul de om era o banală labă de urs pe care chinezul – patron de restaurant specializat în delicatese, din Italia - o achiziţionase de la un magazin autohton de produse vânătoreşti!

Bun, se poate spune, oricine se poate înşela, mai ales dacă n-a studiat niciodată diferenţele dintre o labă de om şi una de urs. Dar niţică precauţie în declanşarea veritabilului scandal aferent n-ar fi stricat. După cum n-ar fi stricat nici măcar o desluşire a cazului încă de la bază, adică de la proprietar. Fără tămbălău, fără bătăi cu pumnii în piept şi fără derizoriul în care s-au plasat, în final, vigilenţii antiterorişti de la Otopeni.  

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Hotia institutionalizata

Punctul pe Y / mari 03 august 2010 Nr: 3093

Hotia institutionalizata

Hot: cel care fura ceva de la altcineva. Fara sa ceara voie, fara sa aibe vreun merit in dobandirea obiectului hotiei. Cel care risca, pentru ca legile prevad pedepse aspre. Pentru ca hotul simplu, daca este prins, infunda puscaria pe diverse termene.

Mai este, insa, un soi de hotie, care are reguli cu totul speciale: hotia institutionalizata! Daca hotii simpli se strang in bande pentru a organiza lovituri care sa le aduca beneficii sporite, hotii institutionalizati se organizeaza in partide si fac tot tot ce le sta in putinta ca sa ajunga la guvernare. Pentru ca abia aici se pot manifesta in voie si - mai ales - fara teama de a fi prinsi si pedepsiti. Metodele de furat sunt bine puse la punct: ele se numesc “ordonante de urgenta”, “hotarari de guvern”, “decizii ale ministrului”, “hotarari ale AGA sau CA”, iar organizarea hotiei se face pe scara larga, prin plantarea oamenilor proprii acolo de unde se poate fura mai mult.

Exista, desigur, si riscuri, iar unul dintre acestea este ca alte grupari de hoti, inlaturate prin vot de la guvernare, stiu si ele cum se fura si uneori sunt dispuse sa dea in vileag aceste metode. Nu o fac, sperand ca cei in functie vor fura suficient incat sa exaspereze publicul alegator si vor putea veni ei sa le ia locul.

Organizarea, in cazul acestui tip de furt, este esentiala. Adica fiecare trebuie sa fure de la locul sau, unde a fost repartizat. Un ministru, de pilda, pune in cele mai bune functii pe cei mai priceputi acoliti ai sai, oameni cu experienta in ciordeala si disciplinati. Pentru ca rezultatul hotiei se imparte dupa un algoritm foarte precis: jumatate pentru noi, jumatate pentru partid - adica pentru mituirea alegatorilor la urmatoarele alegeri.

Marile avantaje ale acestui tip de hotie este ca te poti sustrage raspunderii dand vina pe: “greaua mostenire” a ceea ce au furat cei dinaintea ta; conditiile meteorologice nefavorabile; criza mondiala; evaluarile eronate ale unor institutii cu rol de prognoza; manevre ale opozitiei; actiunea nefasta a mogulilor de presa.

Se ridica, bineinteles o problema: concurenta neloiala a statului, organizat pe aceste principii, in raport cu hotii simpli. In timp ce acestia din urma isi numara zilele la parnaie, ceilati intra in topuri de popularitate si sunt rasplatiti cu titluri si diplome de salvatori ai tarii.
Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3283.phtml