Publicat: 12 Aprilie, 2016 - 12:07

Ziua de luni, 11 aprilie, va rămâne ca o dată cu chenar negru în calendarul liberal. Începuse bine și candidatul Orban intra zâmbitor pe ușa DNA, animat de tradiționalul sentiment al încrederii în justiție și ieșea încruntat, declarând că renunță nu doar la candidatura pentru Primăria Capitalei, dar și la funcția de vicepreședinte al PNL!

O adevărată bombă care i-a lăsat cu gurile căscate și pe taciturnul Vasile Blaga și pe gestanta Alina Gorghiu. Și-au mai revenit în fire când au aflat circumstanțele prezenței colegului lor la instituția cu pricina: nu, nu era vorba despre celebra mită, de care se ocupă cu precădere Parchetul Anticoruptie, ci doar de primirea unor foloase necuvenite. Pe care, de fapt, Orban nici nu le primise personal. Acestea (în valoare de 50.0000 euro) fuseseră doar solicitate de candidat urmând să fie vărsate de omul de afaceri binevoitor direct celor două posturi de televiziune care urmau să-i promoveze imaginea curată în perspectiva scrutinului local. Cu alte cuvinte, Orban pica în plasă fără să se fi ales și el personal – precum multi dintre colegii săi – cu niște bani de buzunar. Banii erau exclusiv pentru partid, prin eventuala sa victorie din alegeri.

În ciuda acestor amănunte, foloasele necuvenite intră în aceeași oală încăpătoare a corupției. Și sunt judecate cu severitate ca acte incompatibile cu funcția publică. De aici și gestul operativ al lui Orban de a renunța la candidatură, în primul rand, și de a lăsa căruța liberală în drum.

Liderilor partidului nu le-a picat deloc bine chestia asta, deși și ei începuseră să se îndoiască de șansele celui cu care îl înlocuiseră pe nesemnificativul, dar activul Bușoi.

Ultimele sondaje de opinie îl clasau pe Orban clar în urma candidatului stângii, într-o poziție în care nu avea cum să recolteze și alte voturi ale dreptei.

Din acest punct de vedere, DNA le-a dat o mână de ajutor. Una otrăvită, însă, pentru că dincolo de eșecul personal al lui Orban situația în care se află acesta se reflectă dureros de nativ asupra partidului prezidențial și care se trezește cu o nouă etichetă de corupție ale cărei efecte se vor vedea cu siguranță nu atât la scrutinul local, cât la cel parlamentar.

Privită din perspectiva candidatului, este aproape de neînțeles inconstiența cu care acesta a pășit în terenul minat al contribuțiilor electorale cărora le-au căzut victime (și le cad în continuare) atâția aspiranți la gloria politică.

Desigur, fondurile pe care le pune la dispoziție oficial guvernul sunt nesemnificative. A recurge, însă, la metodele clasice, când procurorii sunt cu ochii cât cepele nu doar pe candidati, dar și pe posibilii lor sponsori, este un act de inconștientă care nu face altceva decat să dovedească faptul că aceste reflexe sunt atât de puternic înrădăcinate în mentalul politicianist, încât nici măcar sperietoarea pușcăriei nu le poate anula. Iar orbirea lui Orban este cel mai bun exemplu că dincolo de lozincile sforăitoare, în fiecare politician zace un profitor al conjuncturilor tulburi.  

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Fraudatorul neprins e castigator cinstit!

Punctul pe Y / luni 14 decembrie 2009 Nr: 2931

Fraudatorul neprins e castigator cinstit!

De la debutul scandalului (caci ce altceva decat un scandal este?) am fost sceptic in legatura cu posibilitatea de a se demonstra frauda pe care pesedistii o acuza a fi avut loc la alegeri. Cu atat mai mult cu cat pana la aparitia rezultatului-surpriza, in noaptea de duminica spre luni, nu s-au agitat de loc in acest sens.

Abia dupa ce a devenit evidenta neconcordanta dintre estimarile de la exit-poll si numaratoarea concreta a voturilor echipa lui Geoana a inceput sa se agite, cautand explicatii. Sunt aproape sigur ca reactia democratilor ar fi fost identica in cazul in care avantajul ramanea de partea lui Geoana si asta dovedeste ca a avut loc o veritabila intrecere intre cele doua parti, pentru a consolida victoria favoritului cu orice mijloace. Iar prima concluzie, plastica, a acestei competitii a tras-o, cu cinism, Victor Ponta: „Sistemul lor a functionat mai bine!”. Si asa este: fiecare dovada pe care o obtin investigatorii lui Geoana este un argument in favoarea intaietatii si - fie-mi scuzat termenul - profesionalismului cu care echipa democrata a abordat turul 2. Nimic nu a fost lasat la intamplare si niciun mijloc nu a fost evitat: de la „mita” electorala net superioara valoric celei oferite de social-democrati, pana la coordonarea atenta prin logistica STS-ului a furtului calificat din sectii. Pe masura ce noi dovezi apar, dovezi care n-ar putea fi ignorate de nicio instanta calauzita de principiul impartialitatii creste si sentimentul ca acestea nu vor avea niciun impact asupra rezultatului.

Daca „reteta” furtului prin soft clamata cu cinci ani in urma chiar de Basescu se dovedeste inoperanta, echipa dlui Videanu a descoperit formula ideala: furtul cu bucata. Experimentat la europarlamentare, cand in fiecare sectie care a avut la comanda un om de-al lor, democratii au avut sarcina sa obtina un minim de 10 voturi pentru odrasla prezidentiala, tot asa si acum, cuvantul de ordine pare sa fi fost obtinerea unui plus de voturi, peste ceea ce se acumula in mod real, pe baza de CNP-uri falsificate. Dar, argumentul decisiv l-a avut Ministerul de Externe, unde dupa inlaturarea lui Cristian Diaconescu, democratii au putut lucra in voie, obtinand recordul absolut al „interesului” diasporei fata de alegeri. Numarul celor care ar fi stat la cozi interminabile (de 5000 de oameni - dupa spusele unui „partizan” din Paris, unde n-au votat decat 3500!) pentru a baga in urme talonul stampilat in dreptul „anticomunistului” Basescu depaseste de vreo patru ori ultimul record. Organizatorii scrutinului au inteles rapid faptul ca aici lucrurile pot fi tinute in mana si ca nimeni nu-si poate baga nasul, asa ca au actionat practic discretionar. Nu stiu cata valoare va avea in instanta calculul facut pe timpul necesar fiecarui vot pentru a se demonstra imposibilitatea acumularii cifrelor vehiculate, dar cu siguranta ca de aici se trage, direct si nemijlocit, succesul nocturn al lui Traian Basescu (si scuza operatorilor de la exit-poll).

Inca o data: presupun ca soarta alegerilor este pecetluita. Cred insa ca trebuie sa se faca definitiv lumina in legatura cu posibilitatile de manipulare si fraudare pe care le au organizatorii alegerilor - inclusiv prin subordonarea in acest scop a unor institutii ale statului, cum aproape s-a dovedit in cazul STS-ului lui Opris.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3120.phtml