Publicat: 18 Aprilie, 2016 - 12:14
Share

Crește văzând cu ochii lista candidaților pentru alegerile locale care au dosare la DNA sau care au suferit condamnări în urma investigațiilor făcute de aceeași instituție soldate cu acuzații pentru fapte de corupție. Vanghelie, Gutău, Vasilescu, Arpad sunt doar câteva nume din toate zonele spectrului politic iar legea nu prevede nicio măsură care i-ar putea impiedica să obțină un nou vot de încredere din partea alegătorilor. Prin acest fenomen instituția condusă de Codruța Kovesi se poate înscrie printre principalii competitori la următoarele runde de alegeri.
Stau și mă întreb: De ce nu s-ar creea un "partid DNA"? O formațiune care ar putea să câștige acum alegerile locale iar iarna pe cele parlamentare? Criza prin care trec "marile" partide- PSD, cu perspectiva condamnării lui Dragnea și cu haosul pe care îl poate creea aceasta, iar PNL cu luptele intestine dintre vechii liberali și pedeliști, care fac imposibilă găsirea unui candidat serios pentru Capitală- justifică întru totul o asemenea intervenție. Nu mă hazardez să spun că însăși doamna Kovesi ar trebui să fie în fruntea acestui partid, dar el poate fi construit pe baze voluntare de către cei care au probleme de această natură alături de cei care prevăd că vor avea. Cu o platformă comună, cu fonduri stânse de prin conturile ascunse și cu perspectiva unor legiferări favorabile, partidul DNA poate deveni o forță. Nu credeți?

 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Cu bicicletele spre luna

Punctul pe Y / miercuri 04 august 2010 Nr: 3094

Cu bicicletele spre luna

Daca Geoana a dorit sa trimita un roman in spatiu, Boc e mai generos: el ar vrea sa ne duca pe toti in luna, calare pe bicicleta. Cel putin asa vede lucrurile europarlamentarul PDL Cristian Preda, exasperat si el de ineficienta unui guvern care nu izbuteste sa faca reforma administratiei - cea de la care s-ar putea astepta la economii care sa nu ne mai oblige sa imprumutam bani de la FMI pentru a plati pensiile.

De fapt, chiar premierul - minune al presedintelui Basescu (a carui incredere s-a cuantificat in numirea sa la carma a patru guverne consecutive) recunoaste esecul reformei, dar ca orice om responsabil, identifica si cauzele.

Prima, in ordinea importantei, este decizia Curtii Constitutionale. Daca „dinozaurii” de acolo (intre care majoritatea a fost numita chiar de Traian Basescu) nu ar fi declarat neconstitutionala ideea taierii pensiilor, acum n-am fi fost nevoiti sa suportam o crestere de 4% a TVA-ului, cu consecintele de rigoare - inclusiv aceea a improbabilitatii de a mai aloca vreun ban pentru o presupusa crestere economica. Dar judecatorii de la Curtea Constitutionala au preferat aceasta varianta, de fapt pentru a-si proteja pensiile „nesimtite”.
Al doilea factor identificat de Emil Boc il reprezinta fenomenele naturale care s-au manifestat cu perseverenta in aceasta perioada. Daca Dumnezeu si Sfantul Ilie ar fi avut putina mila de natia romana, n-ar mai fi trimis din ceruri siroiul nesfarsit de ploi care au luat cu ele casele si bunurile oamenilor asezati in calea lor si nu ar mai fi acoperit marile suprafete neprotejate de digurile pentru care n-au mai fost bani, sau au fost furati sau deturnati. Mama Natura ne-a bagat inca odata adanc mana in buzunare si ne-a lasat o paguba pe termen lung.

In fine, cea de-a treia cauza o reprezinta conjunctura economica internationala. Dupa ce-a dat buzna peste noi, in loc sa ne ocoleasca, cum sperau cei de la putere, criza ne supune la tot felul de perversiuni, care de care mai insuportabile. Ne micsoreaza veniturile proprii, le micsoreaza si pe cele ale statului, din care acesta ar trebui sa-si plateasca cheltuielile de intretinere, incremeneste lucrarile publice pentru care nu mai sunt bani si face ca totul sa se poticneasca de buturuga unei crize generalizate. Parca tot ce n-a apucat sa se intample pe la vecini, care au reusit sa iasa mai repede din nevoi, s-a canalizat asupra noastra si risca sa ne sufoce.

Ce sa faca un biet guvern in aceste conditii, in care Opozitia il pandeste sa-l rastoarne si, in care presa gaseste tot felul de pretexte pentru a sari la gatul devotatilor sai ministri care, orice ar face - nici macar un nou brand turistic - nu e bine? Pai, in conditiile astea, chiar ca-ti vine sa incaleci pe biciclete, sa o iei agale spre luna, unde nu iti taie nimeni un sfert din leafa...lunara si sa lasi in urma necazurile si neputinta de a le depasi.
Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3284.phtml