Publicat: 21 Februarie, 2012 - 13:00
Share

N-a fost nevoie de mai mult de două săptămâni ca să se vadă că cel mai nepricopsit din galeria de noi miniştri aruncaţi pe piaţă de PDL este anonimul de la Economie. Să pui un tip atât de uşor – în sensulcel mai propriu al cuvântului – şef peste un minister atât de greu este în primul rând o dovadă de iresponsabilitate. Un portofoliu ministerial n-ar trebui să fie un bilet de loterie, cu care să se poată pierde sau câştiga, după cum ţi-e norocul. De fiecare decizie luată de un personaj ajuns într-un astfel de post se leagă consecinţe, mai ales economice, cu impact major asupra mersului ţării.


Nu ştiu de prin ce buzunare l-au scos Boc&Comp pe individul numit Bode, dar este limpede deja că i-au pus pe cap o pălărie mult prea mare pentru a-i permite să vadă limpede ce e în jurul său.


Prima chestie cu care s-a făcut de baftă noul ministru a fost aceea a contractelor „băieţilor deştepţi” din energie. Ce şi-a zis Bode? Videanu si chiar Ariton au fost nişte fraieri! Când se vor afla în faţa mea băieţii ăştia vor începe să tremure şi vor modifica urgent clauzele contractuale. Concluzia: unii nici nu l-au băgat în seamă, iar alţii l-au lăsat să facă ce crede pentru că ei nu schimbă nimic. Cu coada între picioare, lui Bode nu i-a mai rămas decât să trimită contractele la Ministerul Justiţiei, sperând să găsească acolo pe cineva mai deştept decât cei care au redactat contractele astea încă de pe vremea lui DIP. Nu cred că-şi mai face cineva iluzia că ele nu vor merge până în 2018 – termenul de graţie acordat de Videanu la prelungire – dacă nu vor fi reziliate din ambiţie, dar cu costuri incomparabil mai mari.


A doua gafă a lui Bode este numirea – ieri – în calitate de consilier personal a unui tip pe care azi l-a dat afară. Radu Cristescu nu era un necunoscut. A fost şef la Rezervele Statului, de unde a fost scos în şuturi de Tabără, pentru niscai abuzuri, despre care presa a scris la greu. Ce a fost în capul lui Bode când a decis să-l ia în calitate de sfătuitor, numai el ştie...
 

Evident că numirea asta a stârnit vâlvă pe la partid, unde pedeliştii s-au văzut cu o nouă piatră încinsă în mâini şi l-au somat pe Bode să scape rapid de acest Cristescu. În mod normal ar fi trebuit să scape de Bode, dar probabil că mai sunt necesare câteva gafe ca să se vadă că paharul era deja plin.
 

PS. Dacă porecla căpătată de Geoană avea în ea o nuanţă uşor afectivă (e prostul nostru!) în cazul lui Bode este cât se poate de semantică. Se vede de la o poştă. 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Hotia institutionalizata

Punctul pe Y / mari 03 august 2010 Nr: 3093

Hotia institutionalizata

Hot: cel care fura ceva de la altcineva. Fara sa ceara voie, fara sa aibe vreun merit in dobandirea obiectului hotiei. Cel care risca, pentru ca legile prevad pedepse aspre. Pentru ca hotul simplu, daca este prins, infunda puscaria pe diverse termene.

Mai este, insa, un soi de hotie, care are reguli cu totul speciale: hotia institutionalizata! Daca hotii simpli se strang in bande pentru a organiza lovituri care sa le aduca beneficii sporite, hotii institutionalizati se organizeaza in partide si fac tot tot ce le sta in putinta ca sa ajunga la guvernare. Pentru ca abia aici se pot manifesta in voie si - mai ales - fara teama de a fi prinsi si pedepsiti. Metodele de furat sunt bine puse la punct: ele se numesc “ordonante de urgenta”, “hotarari de guvern”, “decizii ale ministrului”, “hotarari ale AGA sau CA”, iar organizarea hotiei se face pe scara larga, prin plantarea oamenilor proprii acolo de unde se poate fura mai mult.

Exista, desigur, si riscuri, iar unul dintre acestea este ca alte grupari de hoti, inlaturate prin vot de la guvernare, stiu si ele cum se fura si uneori sunt dispuse sa dea in vileag aceste metode. Nu o fac, sperand ca cei in functie vor fura suficient incat sa exaspereze publicul alegator si vor putea veni ei sa le ia locul.

Organizarea, in cazul acestui tip de furt, este esentiala. Adica fiecare trebuie sa fure de la locul sau, unde a fost repartizat. Un ministru, de pilda, pune in cele mai bune functii pe cei mai priceputi acoliti ai sai, oameni cu experienta in ciordeala si disciplinati. Pentru ca rezultatul hotiei se imparte dupa un algoritm foarte precis: jumatate pentru noi, jumatate pentru partid - adica pentru mituirea alegatorilor la urmatoarele alegeri.

Marile avantaje ale acestui tip de hotie este ca te poti sustrage raspunderii dand vina pe: “greaua mostenire” a ceea ce au furat cei dinaintea ta; conditiile meteorologice nefavorabile; criza mondiala; evaluarile eronate ale unor institutii cu rol de prognoza; manevre ale opozitiei; actiunea nefasta a mogulilor de presa.

Se ridica, bineinteles o problema: concurenta neloiala a statului, organizat pe aceste principii, in raport cu hotii simpli. In timp ce acestia din urma isi numara zilele la parnaie, ceilati intra in topuri de popularitate si sunt rasplatiti cu titluri si diplome de salvatori ai tarii.
Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3283.phtml