Publicat: 30 Aprilie, 2013 - 11:06
Share

Unora nu le place Niţă. Ministrul cu acelaşi nume. Li se pare, chiar, desprins din galeria foştilor demnitari comunişti. Pe ce criterii se face o astfel de afirmaţie? Pe nici unul. Simplă impresie. Ce nouă nu ne place, nu e bun. Ca-n Orwell.

Împotriva ministrului delegat (deocamdată) pentru Energie s-a declanşat o veritabilă campanie de presă, în special în gazete care au în spate moguli scăpătaţi sau pe cale de a scăpăta. Îi sunt luate în tărbacă până şi intenţiile. Anunţă Niţă că doreşte să interzică plantarea de centrale eoliene pe terenurile agricole? Aha! Vrea şpagă de la fotovoltaici! Altminteri de ce ar face-o? Nu-i trece prin cap protestantului că cel mai simplu motiv este acela de a nu irosi preţiosul teren agricol – cât mai este – cu instalaţii care pot fi foarte bine amplasate pe zone nefolosibile din acest punct de vedere. Cât despre “şpaga” fotovoltaicilor, e şi aici o problemă, mai puţin vizibilă cu ochiul liber: expansiunea instalaţiilor de energie alternativă nu e, la noi, una naturală. Ea se bazează pe o seamă de facilităţi – pe care deja nu prea le mai acordă nimeni în Europa, menite să stimuleze sectorul, dar care grevează asupra celorlalte forme de energie, pe care o scumpesc. Preţul cu care statul e obligat să cumpere energia alternativă este unul păgubos pe fond economic, iar acesta este motivul principal pentru care marile companii internaţionale s-au năpustit în România să ne fericească cu morile lor de vânt, pe care nu prea au unde să le mai pună în alte părţi.

La fel de neplăcută – în special partenerilor din coaliţie – este şi intenţia aceluiaşi ministru de a separa total sectorul energetic de un minister cu prea multe responsabilităţi de care, practic, nu se poate achita. Energia este sectorul cel mai vulnerabil la maşinaţiuni de tot felul şi s-a văzut asta în lunga epopee a “băieţilor deştepţi”, care au avut mereu succes pe filiera capilor din acest minister. Este limpede că Vosganian nu-l suportă în coasta sa pe un Niţă care nu răspunde la comenzile pe care ministrul actual le-a mai exersat şi în alt mandat. Este clar şi că numeroşii “băieţi deştepţi” din siajul celuilalt partid de guvernământ sunt frustraţi de ideea de a lucra cu o persoană care nu vrea să ştie de vechile cutume, intenţionând să introducă altele, mai transparente decât cele utilizate de Videanu. În aceste condiţii, lipsa de popularitate a lui Niţă în zona de interes – inclusiv media – este de înţeles, iar decizia lui Ponta de a pune la comanda sectorului o persoană fără antecedente energetice se dovedeşte justificată. Cel puţin deocamdată. De aceea cred că, înainte de a-l răstigni pe “antipaticul” Niţă, ar trebui să mai avem puţintică răbdare şi să vedem dacă e în stare să reînvie sectorul energetic.   

Topic: 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Semn rau! Cod portocaliu!

Punctul pe Y / smbt 05 iunie 2010 Nr: 3050

Semn rau! Cod portocaliu!

Se parea ca raul transfugilor parlamentari curge intr-un singur sens: dinspre celelalte partide, spre incapatorul PDL - uneori cu escale tehnice la „independenti”.

Iata insa ca s-a spart gheata si curentul incepe sa o ia spre amonte. Bresa a facut-o Iulian Badescu, deputat PDL de Prahova - din fieful electoral al presedintei Camerei, Roberta Anastase.

Daca e sa privim situatia intr-o perspectiva fotbalistica, scorul dezertarilor intre cele doua formatiuni ramane zdrobitor in favoare PDL. Practic, PSD inscrie golul de onoare, neavand sanse sa echilibreze prea curand balanta. Totusi, transferul - chiar inaintea unui „meci” decisiv - dlui Badescu reprezinta un semn. Unul rau, pentru PDL. Partidul care se prezinta ca un veritabil zid de vointa in fata fortelor adverse incepe sa fie brazdat de crapaturi. Si nu este vorba doar despre abandonul deputatului Balan, ci si de intentia deschis asumata a altor vreo cinci parlamentari din partidul de guvernamant de a vota impotriva programului initiat de guvern. Mai este ceva: la votul pentru numirea unor judecatori la Curtea Constitutionala, candidatii puterii au fost surclasati de cei ai opozitiei, ceea ce nu poate insemna altceva decat ca au fost votati si de arcul guvernamental, fiind considerati mai apti pentru aceste functii decat cei propusi de partidul propriu.

Dupa consolidarea masinariei de vot a PDL prin artificiul crearii grupului Independentilor (care, iata dau si ei semne de deruta, anuntand ca se vor abtine la votul pentru programul Guvernului), acesta este semnul care anunta o viitoare debalansare, sub presiunea masurilor nepopulare pe care Boc este nevoit sa le impuna. Numerosi sustinatori ai regimului Basescu-Boc incep sa se teama si de rezultatul motiunii de cenzura. Dar, chiar daca aceasta nu va trece, perspectiva guvernarii ramane una sumbra. Cu o autoritate tot mai scazuta, Boc reuseste cu greu sa asigure o functionare coerenta propriului sau Executiv, in care ministri cu pretentii - mai egali decat ceilalti - au inceput deja sa se atace reciproc pentru a se scoate din cursa succesiunii.

Semn rau - cod portocaliu!

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3240.phtml