Publicat: 23 Iunie, 2014 - 12:41

"Nu am primit niciun ban sau bun de la sau în numele lui Sandu Anghel...", se spune într-un interviu dat în scris pentru o televiziune.
... "Nu l-am lovit pe copil nici cu pumnul în piept, nici cu genunchiul în stomac..." (citat aproximativ din declaraţia dată la TV după incidentul din 2009 cu scatoalca aplicată în 2004 copilului de la mitingul din Ploieşti)... 
Cele două declaraţii au un numitor comun: Traian Băsescu. Şi o motivaţie: când este prins cu "ocaua mică" işi drege vocea (sau condeiul) şi proclamă, fără drept de apel, că el se află înafara oricărei bănuieli...
În cazul de la Ploieşi s-a putut vedea foarte bine - oricât s-a străduit Funeriu să demonstreze "frame cu frame" că filmarea a fost trucată - că i-a scăpat puştiului un dos de labă - reflex firesc pentru cineva enervat de tupeul unei obrăznicături care se amestecă unde nu îi fierbe oala.
În cazul de la Bucureşti - este greu să îi convingi pe "români" ... (cum îi plăcea preşedintelui să zică când încă mai era popular printre ei) că nici usturoi nu a mâncat şi nici buzunarele nu îi miros a mită luată de fratele tău, în numele fratelui său. Personal, sunt convins că Traian Băsescu nu a avut niciun beneficiu de pe urma domnului Anghel, şi că nici nu a încercat să-i pună vreo pilă ( lua şapte ani de puşcărie dacă judectorilor li s-ar fi sugerat să nu fie chiar aşa de aspri?). Sunt, de asemenea, convins, că fratele Mircea constituia o povară dificil de suportat mai ales de când s-a încumetrit cu şatra - deşi a fost, probabil, stimulat de exemplul prezidenţial de la paranghelia la care prima doamnă s-a ales cu un galben de salbă chiar de la împricinat. Ce nu înţeleg şi chiar refuz să cred este că preşedintele nu a avut habar despre activităţile ilicite ale fratelui (deşi există un precedent celebru: convingerea unora că Ceauşescu nu ştia ce fac cei de sub el. Când, de fapt, ştia foarte bine). Asta înseamnă că iubitul său SRI l-a vândut, pur şi simplu ( precum Securitatea pe Ceauşescu), că i-a ascuns lucruri care era clar că aveau să-l afecteze. Dar în stilul de acum clasic al său( n-ar mai fi lipsit decât un: jur că SRI nu m-a informat nici despre ... şi nici despre ...)
Se scapă în acelaşi text şi spune că încă de acum un an a aflat şi l-a indemnat pe neîndemânatecul său frate să se ducă la Poliţie. Stau şi mă întreb cum a putut dormi liniştit aproape un an, cum a putut să tune şi să fulgere împotriva corupţiei când ştia că are sub pat o bombă cu ceas care făcea "tic-tac"...
Nu, Traian Băsescu nu trebuie să demisioneze. Nu este nevoie. Ceea ce i s-a întâmplat - poate meritat- îl scoate automat în afara credibilităţii şi respectului public, ceea ce devine similar cu o demitere de facto...

 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Nastase: un autor cu... greutate!

Punctul pe Y / luni 18 ianuarie 2010 Nr: 2954

Nastase: un autor cu... greutate!

In ziua in care se aproba bugetul, fara nici unul dintre amendamentele PSD-ului, presedintele Consiliului National isi lansa, la Casa Titulescu, doua noi volume (6 si 7) ale serialului „Romania dupa Malta”. Doua tomuri consistente, cu peste 1600 de pagini si cantarind vreo 2,5 kilograme.

Un numeros public, compus din politicieni social-democrati, diplomati, jurnalisti si colaboratori apropiati, a tinut sa fie prezent la evenimentul promovator de o redutabila echipa de „moderatori”: presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, presedintele Academiei, Ionel Haiduc, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu si parlamentarul Titus Corlatean.

Adrian Nastase a adunat, cu scrupulozitatea ce-l caracterizeaza, tot ceea ce a fost legat de activitatea si actiunile sale in calitatea pe care a avut-o, de prim ministru de Externe „constitutional”, din guvernele Roman II si Stolojan. Cele doua op-uri sunt burdusite cu note, comentarii, documente, fotografii care reconstituie aproape pas cu pas evolutia sa de pe scena interna si pe cea internationala, in intervalul 1 Iulie - 31 Decembrie 1991.

Atunci cand a fost numit ministru de Externe si a preluat de la veteranul Sergiu Celac portofoliul, Adrian Nastase era un necunoscut pentru marele public. Intrase in scena pe la inceputul lui ’90, in calitate de expert la CPUN, in echipa CFSN-ului care gestiona relatiile externe (patronate atunci, autoritar, de Brucan) si se remarcase, datorita calitatilor sale - cultura solida, prezenta agreabila, talent de relationare interumana - in fata echipei eterogene care se instalase la carma tarii. Numirea sa ca ministru de Externe a fost una dintre cele mai inspirate decizii luate atunci, pentru ca Nastase a dovedit rapid ca este omul potrivit la locul potrivit si persoana cea mai apta sa reconstruiasca (chiar si la propriu) o institutie pe masura noilor sale misiuni. In prezentarea facuta la Casa Titulescu, cineva a schitat si un bilant fizic al mandatului sau, cu kilometri parcursi, zile petrecute peste hotare (peste 200 intr-un an!) si contacte avute. Pana si aceasta ilustreaza stilul dinamic pe care l-a impus si de care, atunci, Romania avea nevoie ca de aer. Indraznesc sa afirm ca Nastase a fost cel mai bun ministru de Externe postdecembrist, ca provacarile carora le-a facut fata au fost dintre cele mai complexe (ecoul international negativ al mineriadelor, primirea Romaniei in Consiliul Europei, contactele premergatoare parteneriatului cu NATO, relatia bilaterala cu Statele Unite si clauza) si ca el a reusit sa proiecteze in perceptia internationala o noua imagine pentru diplomatia romaneasca. Intamplator sau nu, perioada pe care o evoca cu minutie istoriografica volumele lansate este cea din care se poate descifra cel mai bine modul in care s-a format personalitatea celui care avea sa ocupe (cu o singura exceptie) cele mai inalte pozitii din stat, acumuland totodata premisele unei autoritati personale pe care n-a mai avut-o nici cu un alt lider roman in viata.

Suspiciosii ar putea crede chiar ca evenimentul evocat in aceste randuri constituie o prima demonstratie pentru intentiile de viitor ale lui Adrian Nastase si un argument al sprijinului politic de care va beneficia in competitia pentru sefia unui partid aflat intr-o periculoasa deriva.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3143.phtml