Publicat: 16 Mai, 2013 - 13:01
Share

Traian Băsescu i-a dat mandat lui Victor Ponta să participe la Consiliul European din 22 mai de la Bruxelles. Motivul: atunci se vor discuta chestiuni tehnice, care privesc în special Guvernul. Şi – nu în ultimul rând: prin comportarea sa din ultima vreme, premierul a reuşit să câştige încrederea preşedintelui!

Aşadar, succes total pe linia coabitării. Iar succesul va fi sărbătorit acolo unde Ponta participă pentru prima dată – cu mandat: la Conclavul liderilor europeni. Aceasta a fost una dintre priorităţile sale, la preluarea mandatului, şi s-a soldat cu o brambureală de zile mari şi cu o plasare în offside: mergând la Bruxelles fără mandat, nu a fost admis la reuniune, spre marea şi deplina satisfacţie a preşedintelui, rămas prudent la Bucureşti.

N-ar fi fost o surpriză pentru „colegii” dlui Băsescu dacă s-ar fi produs o nouă îmbrânceală pentru ocuparea scaunului: aşa ceva se mai întâmplase, avându-i ca protagonişti pe preşedintele şi premierul polonez. Acesta din urmă, mai vânjos, a reuşit să-l lase în picioare pe fostul preşedinte, sub privirile uluite ale unei asistenţe care nu mai fusese pusă într-o astfel de situaţie.

Faptul că reprezentarea la vârf este o problemă doar pentru Polonia şi România ar trebui să ne pună pe gânduri. În legătură nu doar cu imperfecţiunile Constituţiei – pe care sperăm că le va repara dl Antonescu – dar şi cu gradul de civilizaţie politică pe care l-am atins. Între interesul personal – orgolii şi ambiţie – şi cel general – buna funcţionare a mecanismului de reprezentare, noi şi polonezii am optat pentru primul. Nu cred că era necesar un „pact de coabitare” pentru a ajunge la o soluţie corectă şi onorabilă, ci doar de persoane capabile să-şi depăşească propriile probleme de caracter.

Ponta pleacă la Bruxelles, Băsescu rămâne singur acasă. Să sperăm că primul nu va „inspira” din nou comisia să-i dea o listă, iar al doilea nu va da foc ţării, ca-n celebrul film.

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Romani, vi s-a pregatit ceva: calusul constitutional!

Punctul pe Y / vineri 28 mai 2010 Nr: 3043

Romani, vi s-a pregatit ceva: calusul constitutional!

Daca exista o opozitie insuportabila o presiune sociala insuportabila, sigur ca nimeni nu poate deveni dusmanul propriului sau popor” - spune in alocutiunea sa de marti seara, presedintele Basescu, facand o veritabila profesiune de credinta a unui democrat autentic.

Numai ca miercuri seara, cand anunta aprobarea in Guvern a scrisorii catre FMI care cuprindea toate masurile nepopulare convenite cu Fondul, premierul Boc avea sa scoata din joben argumentul juridic care va sa faca in asa fel incat opozitia si presiunea sociala sa nu devina insuportabile si sa nu compromita genialul plan de salvare a clientelei politice bugetare pe seama pensionarilor si a salariatilor neprivilegiati: activarea unei prevederi constitutionale (art. 53) care precizeaza ca poate fi restransa exercitarea unor drepturi sau libertati constitutionale pentru „apararea securitatii nationale, a ordinii, sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si libertatii cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unor calamitati naturale, ale unor dezastre ori a unui sinistru deosebit de grav”.

Ce se ascunde in spatele acestui articol? Un lucru simplu: guvernul isi asigura imunitatea fata de orice ar putea deveni „insuportabil” - vorba presedintelui - pentru a-si vedea in liniste de programul prin care scoate datoare natia romana pentru incompetenta unui guvern aflat in momentul si locul cele mai nepotrivite.

Intr-un loc o nimereste, insa, dl Boc, la fix: acolo unde vorbeste de calamitate naturala, dezastru sau sinistru foarte grav. De la Ceausescu incoace Romania nu a mai trecut printr-o asemenea incercare. Guvernele Boc, cate au fost, sunt tot atatea calamitati, iar personajul care le reprezinta incepe sa-si merite adjectivul, intrat in uitare, de „sinistru”.

Practic, prin aceasta prevedere, Guvernul poate interzice manifestatii, greve sau alte actiuni de protest care ar putea pune in pericol securitatea (apropo: li se taie leafa si pretorienilor din Servicii?) celor care se afla la putere. Ar putea fi interzise si acele posturi de televiziune sau ziare care seamana panica si induc neincredere in intelepciunea diriguitorilor, impiedicandu-i sa duca la bun sfarsit planul de salvare nationala. Bineinteles, temporar, pana va trece valul si lumea se va obisnui cu noua ordine politica pe care o instaureaza regimul Basescu.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3233.phtml