Publicat: 19 Martie, 2012 - 12:25

De data asta preşedintele nu a venit doar cu revelaţii, ci cu documente. Cu stenograma discuţiei purtate la Cotroceni cu liderii USL, cu care demonstrează negru pe alb că i-a propus lui Ponta să fie premier, dar acesta nu a dat nici un răspuns! Cum rămâne cu celebrul Articol 103 din Constituţie, care îl lega de mâini şi de picioare în tentativa de a propune un premier, dl preşedinte nu ne spune. A fost abrogat pe parcursul discuţiei? Şi dacă – vorba sa – Ponta ar fi zis: „Da!”? Ce făcea atunci preşedintele? Pe unde scotea cămaşa?

Toată această chestiune nu îl discreditează pe Ponta, aşa cum spera partida prezidenţială – ci chiar pe preşedinte. Este una dintre cacialmalele sale clasice. Când a scos porumbelul din gură ştia precis că Ponta n-ar putea accepta aşa ceva fără riscul de a arunca în aer întreaga construcţie uselistă. Iar dacă, prin absurd, acesta ar fi acceptat, ar fi găsit ca deobicei o soluţie simplă ca să iasă din clinci. N-ar fi fost prima dată când nu se ţinea de cuvânt. Ba, ar fi putut s-o dea pe băşcălie: „Aţi văzut? Nu-l interesează soarta ţării! Vrea să fie el premier cu orice preţ. Ei bine, eu nu pot să accept încă o soluţie imorală!”

Prezentând publicului telespectator stenograma cacialmalei, Traian Băsescu nu a făcut decât să ne convingă că rămâne un preşedinte-jucător. De pocker politic.

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Renumararea steagurilor

Punctul pe Y / mari 15 decembrie 2009 Nr: 2932

Renumararea steagurilor

Daca ar mai fi trait Caragiale, cu siguranta ca ar fi facut corecturi serioase capodoperei sale 'O scrisoare pierduta'. In primul rand, n-ar mai fi numit-o asa: i-ar fi zis: 'E-mail-ul pierdut', sau 'Caseta' ori 'CD-ul pierdut'. Pentru ca, nu-i asa, cine mai scrie scrisori in zilele noastre? Care sa se rataceasca la posta si sa ajunga unde nu trebuie?

Cu e-mail-ul e altceva: doar daca ti se sparge parola se poate ajunge la el (cum a facut Cioaca cu calculatorul Elodiei!).

Si actiunea piesei s-ar fi modificat: astfel, castigatorul alegerilor n-ar mai fi fost dl Agamita Dandanache, ci contracandidatul sau, dl Nae Catavencu. Probabil ca s-ar fi facut si alte corecturi: ca sa se dea actiunii un aer de veridicitate mai mare, pe dl Catavencu ar fi putut sa-l cheme Traian, iar pe dl Dandanache - Mircea. Era loc si pentru o Coana Joitica (Coana Lenuta) desi in piesa actuala rolul sau ar fi fost mai redus, de data aceasta. Intriga ar fi fost condusa in sensul in care dl Traian Catavencu, sprijinit (indirect) de prefectul Crin Tipatescu, si cu ajutorul nemijlocit al moftologilor galagiosi din partid (roluri cat se poate de potrivite pentru niste ungureni, patapievicieni, avramesteni, boureni, prigonieni) infrange vointa 'centrului' aliat care-l vrea in functie pe dl Dandanache, cel care tocmai lansase la 'Rasboiu' o casetuta despre cum un candidat aplica o scatoalca unui sustinator, la un miting electoral. Drept urmare, Conu Ionel Trahanache se vede nevoit sa accepte infrangerea candidatului sau, si sa-l declare invingator pe Catavencu. Acum, Caragiale ar mai fi trebuit sa adauge o scena-cheie, in care vine rezultatul exit-poll-ului si, desi Mircica Dandanache isi invoca mama si sare intr-un picior de bucurie ca nu ramane fara coledzi, iar Traian Catavencu mustaceste pentru aplaudacii sai care nu pierdusera vremea, ci facusera o numaratoare paralela. 'Numararea steagurilor' capata si ea o semnificatie deosebita: cand Mircea Dandanache contesta rezultatul final si cere renumararea 'steagurilor' nule, intra in scena dom' Vasile Pristanda, seful de la Interne. Acesta, personaj integru, desi cu renumeratie mica de la Buget, numara corect steagurile anulate si reiese ca tot Traian Catavencu are mai multe. Piesa ar trebui sa se sfarseasca 'en fanfarre', cu proclamarea onorabilului Traian Catavencu - ultra progresist, liberschimbist si antimogulist - ca presedinte, in cadrul unei manifestatii conduse de chiar Mircica Dandanache, cu sula unei casete porcoase in coaste, pusa de moftologul - falit, Patapievici.

Singurul personaj care nu se mai potriveste in varianta aceasta a piesei e Cetateanul Turmentat. El stie cu cine sa voteze pentru viitorul luminos al tarii. I-o spun zi de zi ziarele si televiziunile, cu obiectivitatea garantata de CNA...

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3121.phtml