Publicat: 13 Februarie, 2012 - 13:39

Vreme de o săptămână autorităţile au fost cu ochii pe drumuri. Să le închidă, să nu-i mai lase pe tembelii de şoferi s-o ia de capul lor, să-i salveze sau măcar să le ducă nişte ceai prin locurile în care s-au împotmolit. În tot acest timp nimeni nu s-a întrebat ce e cu tăcerea de gheaţă şi zăpadă ce venea dinspre  satele şi cătunele făcute una cu pământul de viscol. Nimănui – dintre cei responsabili – nu i-a trecut prin cap să se întrebe ce fac cei de pe acolo – fără curent, fără telefoane mobile şi fără maşini de teren. Abia când lucrurile au început să se liniştească pe drumuri – în sensul că s-a închis tot ce se putea închide – au început să răzbată semnele de întrebare. Şi unele răspunsuri. De o săptămână şi mai bine lumea satului era înmormântată în casele devenite cavouri de zăpadă. Au început să iasă la iveală primii supravieţuitori şi să povestească cum au rezistat fără o bucată de pâine şi cu apa făcută din zăpadă topită, fără o rază de lumină şi cu sufletele tremurând de grija animalelor înnebunite de foame în coteţele şi grajdurile sigilate de nămeţi. Stau şi acum şi mă întreb cum de nu le-a trecut nimic prin cap prefecţilor, primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, de ce sate întregi, zone întinse, nu mai dădeau semne de viaţă. Dezastrul a apărut, în splendoarea sa, doar din aer, pe unde treceau elicopterele SMURD-ului. Tot vreme de o săptămână, clasa politică, copleşită de grija schimbării guvernului, n-a avut nici cele mai mic răgaz să se întrebe dacă nu cumva lucrurile sunt mai grave decât par.


Şi erau, incomparabil mai grave. Lipsite de adăpostul perdelelor forestiere, tăiate cu inconştienţa ţăranului care fură liniştit ce e al CAP-ului sau al statului, cu drumurile dispărute sub zăpada pe care nu mai era nici o parazăpadă – băgate şi acestea pe foc sau întrebuinţate în fel de fel de alte scopuri, satele din sud-est, în care au mai rămas doar bătrânii şi cei bolnavi,  şi-au dezvăluit destinul sumbru. Acela de a nu mai însemna altceva decât o povară pentru guvernanţii prinşi cu treburi mai importante. O lume de suflete moarte, care n-a mai ştiut nici când e zi sau noapte, a început să iasă la iveală prin tuneluri croite de cei veniţi în ajutor. Armatei generalului de aţă Oprea i-a trebuit o săptămână să-şi mişte coloneii şi generalii din birouri – căci ăştia mai sunt de când serviciul militar nu mai e obligatoriu - şi să-şi pornească tancurile şi TAB-urile pentru a străpunge frontul iernii.


Ţanţoşul premier s-a urcat şi el în elicopter şi a practicat un populism anti-populist, stropşindu-se la „leneşii” de ţărani care stau la căldură, în timp ce orăşenii săi le sapă tuneluri. Noul ministru de Interne s-a dat şi el intransigent ordonându-le autorităţilor locale să se descurce şi să nu mai ceară ajutoare, că doar n-a venit apocalipsa. Un suflu nou se suprapune peste crivăţ, anunţând hotărârea noului Executiv să facă ordine şi să pună naţia la treabă, în timp ce „sufletele moarte” se freacă la ochi de strălucirea albă a zăpezii se întreabă cine-i va mai ajuta să-şi îngroape morţii care n-au mai avut răbdare să fie salvaţi.

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Sistemul lor a functionat mai bine!

Punctul pe Y / smbt 12 decembrie 2009 Nr: 2930

Sistemul "lor" a functionat mai bine!

Faptul ca PSD a contestat rezultatul alegerilor ramane un simplu exercitiu de imagine, atata timp cat sansa de a schimba rezultatul este practic nula.

Acuzatia de frauda este reala, dar nu poate fi dovedita pe palierul pe care o reclama perdantii. Nereguli electorale s-au inregistrat sistematic, la fiecare scrutin. La unul de calibrul si specificul celui prezidential, ele nu pot avea impactul necesar inclinarii balantei. Ceea ce reclama PSD-ul tine de o modalitate aparte, si cand Ponta a spus ca „la ei sistemul a functionat mai bine”, gura pacatosului adevar graia.

Rezultatul extrem de strans al alegerilor ar fi generat, cu siguranta, acelasi tip de reactie din partea PDL-ului daca ar fi castigat Geoana. Exista insa cateva motive reale de suspiciune, pe care buna credinta nu le poate indeparta cu usurinta.

Este, in primul rand, extrem de suspecta, linistea cu care Traian Basescu a intampinat anuntul exit-poll-ului. Pentru cei care-l cunosc ar fi trebuit sa-i nelinisteasca aparenta sa resemnare, dar mai ales indemnul adresat sustinatorilor sai de a astepta in liniste, acasa, rezultatul numaratorii. Era limpede ca Basescu stia ceva ce nu stiau ai lui Geoana. Daca ar fi avut cea mai mica indoiala ca iese castigator, ar fi inflamat pe loc opinia fanilor si de la Modrogan s-ar fi indreptat glont spre Piata Universitatii, pentru a preintampina acceptul unui eventual esec. Presedintele a declarat insa ca inca de la ora 19.00 stia rezultatul si nu poti sa nu te intrebi de unde si cum? La ora 19.00 nici unul dintre institutele de sondaj nu-si centralizase datele si - mai mult - fenomenul avansului sau nu incepuse sa se manifeste. Ba chiar, la ora aceea nu se cunostea cum a votat sau cum va vota diaspora - doar daca nu s-ar fi primit asigurari prealabile in acest sens. Precedentul europarlamentarelor ne ofera insa un indiciu despre modalitatea in care se putea obtine avansul necesar cu un numar de voturi sigur, la fiecare sectie de vot, asa cum se procedase in cazul EBA.

Intr-un fel, PSD-ul si-a facut-o cu mana proprie, inca de pe cand il avea pe Nica la carma Internelor. Acesta este cel care a inmultit sectiile speciale, plasandu-le in aproape orice localitate, in ideea folosirii lor in interes propriu. Or asa se explica si eliminarea sa din Guvern - Basescu nu putea risca sa fie altcineva la pupitrul sectiilor speciale, decat un om de-al sau.

In fine, un alt motiv de nedumerire il constituie faptul ca trei din patru institute de sondare au dat, practic, aceeasi estimare, toti lucrand cu aceleasi modele si pe aceeasi realitate statistica. Faptul ca s-au inselat cu totii conduce la ideea ca ceva a intervenit pentru modificarea modelului, ceva ce nu putea fi prevazut.

Dar, repet, atata timp cat nu se poate demonstra nimic (cu atat mai putin procedeul pe care tu insuti l-ai avut in vedere pentru a frauda) contestarea ramane un accent de retorica politica.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3119.phtml