Publicat: 25 Aprilie, 2016 - 11:56
Share

Sentința definitivă în dosarul Referendumului a fost "Sabia lui Damocles" ce atârna de aproape un an deasupra capului lui Dragnea amenințând statu quo-ul din Partidul Social Democrat. Insistența cu care acesta și-a asumat continuarea rolului de lider, în ciuda riscurilor evidente, i-a făcut pe mulți să creadă că el știa ceva ce ei nu știau. S-a adăugat la acest sentiment atitudinea sa prevenitoare față de Justiție în general, clamare a convingerii că nu poate fi condamnat pentru ceea ce a făcut în realitate: a mobilizat oamenii la vot. 
Dosarul Referendumului este unul dintre cele mai politizate din campania justițiară care se desfășoară de vreo 2 ani încoace. Fraude la alegeri s-au făcut sistematic, iar în câteva cazuri - precum surprinzătoarea victorie din "ultimul minut" al lui Băsescu, pe baza voturilor navetiștilor din Gara de Nord, sau viteza supersonică cu care același a fost votat la Paris - ele au influențat direct. Rezultatul la Referendumul pentru suspendarea președintelui Băsescu a fost însă prilejul cu care procurorii s-au mobilizat în mod excepțional, hăituindu-i pur și simplu pe alegătorii din câteva zone vulnerabile și punându-i să jure pe biblia de pe capota mașinii. Sute de oameni au fost hărțuiți, apropape 2 ani aduși cu autobuzele păzite de polițiști la termenele de la Înalta Curte și intimidați cu tot arsenalul din dotarea represiunii. Victima principală a acestei campanii a devenit Liviu Dragnea, organizatorul scrutinului, căruia i-au fost puse în cârcă felurite metode de manipulare. Toată această tevatură ar fi putut să fie considerată justificată dacă frauda acuzată ar fi avut ca efect suspendarea lui Băsescu. Așa, în condițiile în care el a fost, practic, cel care a fraudat Referendumul prin apelul neconstituțional al boicotării votului, acțiunea DNA își găsește rostul doar în destabilizarea partidului care se aflase la putere. În favoarea cui? Evident, a celui sau a celor cărora li s-a înetezit drumul spre putere prin acțiuni flagrante precum aceea a ICCJ care a manipulat, efectiv, termenele procesului de incompatibilitate ale viitorului președinte până la hotarul în care decizia nu mai avea nicio valoare.
Toate acestea sunt istorie, iar consecințele încă dificil de evaluat. Deși, legea nu prevede în mod expres că o persoană (condamnată cu suspendare) nu mai poate ocupa o funcție într-o structură guvernamentală, din punct de vedere etic, Dragnea ar trebui să demisioneze. Va fi, de altfel, coarda pe care vor cânta adversarii săi din afară și din interior. Pe ce se bazează atunci obstinația cu care liderul se încăpățânează să rămână în funcție, invocând interesul general al partidului? 
Nu vom ști decât atunci când Înalta Curte va face publică motivarea sentinței. Abia atunci, vom afla dacă printre condițiile impuse pentru termenul de probă figurează și interdicția ocupării unei funcții publice. Și vom ști, dacă, până la urmă, în derularea procesului nu a fost inclus și un târg de asemenea natură: nu te putem achita, dar îți lăsăm posibilitatea să rămâi în funcție! Nu ar fi nimic neașteptat într-o asemenea înțelegere subterană.
Se pare că singura persoană care nu a înțeles cum stau lucrurile este președintele executiv Valeriu Zgonea, care s-a așteptat ca comanda să îi fie predată la aflarea sentinței. Nu a fost așa și, pradă unei mari dezamăgiri (o asemenea ocazie se ivește odata în viață) șeful Camerei a părăsit sediul partidului amenințând cu demisia...

 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Premierul rapune birocratia

Punctul pe Y / vineri 09 iulie 2010 Nr: 3076

Premierul rapune birocratia

A inceput marea restructurare! Adica aceea cu care trebuia sa inceapa totul, inca dinainte de terorizarea natiunii cu taierea pensiilor si cu alte masuri de strangere a curelei sociale. Premierul Boc s-a descaltat de cizmele de cauciuc, si-a sters noroiul de pe pantaloni si a intrat in sedinta de guvern din care n-a mai iesit decat pentru a anunta triumfator: s-au 'taiat' secretarii de stat! Adica cei care aveau lefuri mai mari decat ministrii. Din 57 (de fapt 50, ca 7 posturi n-apucasera sa fie capusate) au mai ramas 32! Cate doi de minister, exceptie facand Vladescu, Blaga si Baconschi, care vor beneficia in continuare de cate trei, ca sunt ministere grele! Cel mai afectat de taieri pare sa fie dl Videanu, care inainte de a pleca in concediul obisnuit pe Coasta de Azur, isi va lua ramas bun de la trei dintre cei cinci secretari de stat ai sai care ardeau de pomana gazul energiei nationale!

Cele mai dramatice taieri de personal apar pe la Ministerul Muncii, de unde sunt evacuati 2500 de amploaiati, si Ministerul Sanatatii, de unde se externeaza 2200 de 'pacienti' ai statului. Recordul mondial in materie de restructurare il detine pana acum Ministerul Sanatatii: nu mai putin de... 7 functionari vor fi dati afara pentru a face schema mai flexibila si mai adaptata controlului si indrumarii medicilor care nu au apucat inca sa plece prin strainatati...

Daca exista un mastodont al birocratiei, acela este cu siguranta Ministerul de Finante. Nici un alt minister nu este inzestrat cu atat de multi caratori de hartii si bagatori de seama ca ministrul domnului Vladescu. Dar de aici inca nu se aude vreun zvon...

A doua lovitura dura data birocratiei de catre premierul Boc este cea prin care din 2 subprefecti, unul va fi pus pe liber. Adica jumatate. 50%. Ca in total acestia sunt doar vreo 80, nu mai conteaza. Ei bine, din aceasta institutie parazitara, care nu face altceva decat, ca pe vremea comunistilor, sa dubleze apratul birocratic printr-o veriga fara rost, vor mai ramane doar prefectul si un subprefect. Primul ca sa primeasca telefoane de la Guvern, iar al doilea ca sa-i tina locul cand il cheama Boc la Bucuresti. In conditiile unei descentralizari reale institutia prefectului este una dintre cele mai inutile si mai parazitare, un fel de corolar al tuturor celorlalte institutii care nu reprezinta altceva decat adapostul de lux al favoritilor de partid, cei care trebuie rasplatiti pentru lipirea afiselor in campanie.

Dar, pe fondul inundatiilor, al crizei, al nemultumirilor si lipsurilor de tot felul, chestia asta da bine: premierul rapune birocratia! Cu sabiuta din dotare...

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3266.phtml