Publicat: 29 Mai, 2013 - 14:23

Statul român are o lungă tradiţie de ţepe în materie de lucrări publice. De drumuri, în general. De fier, în special. De la “afacerea Stroussborg” din secolul 19, de pe timpul primului rege, s-au consumat nenumărate alte afaceri necurate, de calibre importante. Nici una n-a putut însă să egaleze “ţeapa secolelor”: contractul Bechtel. Cu costuri de un miliard şi jumătate pentru vreo 50 de kilometri – impracticabili – de autostradă, acesta va rămâne în anale ca o culme a prostiei şi incompetenţei guvernanţilor care au gestionat-o.

Acest contract istoric a fost semnat în timpul guvernului Năstase, ca un semn de bunăvoinţă pentru admiterea noastră în NATO, ratată la Madrid de Constantinescu. N-ar trebui să ne mirăm, precum făcea inocentul Băsescu în prima sa campanie prezidenţială, când îi acuza pe demnitarii străini care veneau la Bucureşti să-şi ia “tainul”. Tainul s-a luat, slavă Domnului, şi în timpul mandatelor sale. Pentru că lobby-ul pentru interesele economice face parte din strategia marilor puteri şi nimeni nu se jenează să sugereze sau să transmită direct care este “preţul” unei decizii politice. Privind lucrurile din perspectiva actuală, contractul era unul aproape onest, costul a peste 350 kilometri de autostradă ce ar fi legat Coridorul IV Paneuropean, fiind de dimensiunea celui plătit doar pentru a şaptea parte din traseu, iar termenul de execuţie fiind de doar patru ani. În condiţii “normale”, până la finele deceniului ar fi trebuit să beneficiem de o legătură rapidă între Borş şi Braşov, conectându-ne la rutele europene care ajunseseră de mult în Ungaria.

De ce nu s-a întâmplat aşa? Pentru că în 2004 guvernul semnatar a fost înlocuit de unul compus din cel mai mare număr de miniştrii incompetenţi din câţi am avut în ultimii 20 de ani. Iar cei mai troglodiţi dintre aceştia au fost furnizaţi chiar de noul preşedinte Băsescu (cel cu teoria că România n-are nevoie de autostrăzi) din “rezerva de cadre” a Primăriei, avându-l ca vârf de atac pe acel Dobre care îşi aştepta liniştit pensia numărând tramvaiele de la ITB. Acest om sufocat de pălăria care-l acoperea cu totul a comis gestul de mare curaj de a suspenda contractul, considerându-se apt să-l renegocieze în condiţii mai avantajoase. O nădejde stupidă, pentru cine nu cunoaşte forţa juridică a marilor companii şi rezistenţa de beton armat a contractelor lor.

Lucrările vor fi stopate, reluate câte puţin când următoarele guverne mai găseau ceva bani, compania fiind însă în perpetuu câştig de pe urma penalizărilor prevăzute. La un moment dat, Bechtel câştiga mai mult stând decât lucrând! S-a ajuns în anul de graţie 2012 când, cu aproape aceeaşi naivitate (ca să nu-i spun altfel), guvernul Ponta credea că va rezolva definitiv problema reziliind contractul. Însă, la suma uriaşă deja plătită, se adăugă noi şi noi penalizări pe care inexperimentatul ministru Şova va continua să le contabilizeze. Cu mandatul său incert şi lipsit de experienţă într-un domeniu în care şi un individ uns cu toate alifiile ca Berceanu dăduse chix, Şova ne-a ameţit cu declaraţii contradictorii din care reiese că habar n-are când şi cum se va sfârşi această sinistră poveste….

P.S. Cum naiba, aceeaşi companie reuşeşte să facă în Kossovo autostrăzi cu 15 milioane pe kilometru, care la noi costau 50?    

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Dreptul de autor

Punctul pe Y / smbt 18 iulie 2009 Nr: 2813

Dreptul de autor

Vorbele de duh sunt apocrife. Ele intra pe nebagate de seama in folclor si nimeni nu cere drepturi de autor pentru ele.Iata cateva adevaruri imuabile ale vietii de fiecare zi:

Toate generalizarile sunt false! Inclusiv acestea... Poarta-te frumos cu copii tai: ei iti vor alege azilul! Imprumuta bani doar de la pesimisti. Ei se asteapta sa nu-i mai dai inapoi! Moartea este cea mai ereditara dintre trasaturile umane! Nu fi de neinlocuit! Daca nu poti fi inlocuit, nu vei fi niciodata promovat! Experianta este ceva ce obtii abia atunci cand nu mai ai nevoie de ea...Prietenii vin si pleaca! Dusmanii raman - si se acumuleaza! Daca ai impresia ca nimanui nu-i mai pasa de tine, incearca sa nu platesti cateva rate la banca! Puritanismul este teama unora ca cineva, undeva, ar putea sa fie fericit! Unii beau din fantana cunoasterii. Altii fac doar gargara! Cel mai scurt drum dintre doua localitati este mereu in lucru! Daca furi idei de la o persoana se numeste plagiat. Daca furi de la mai multe persoane, se umeste...cercetare stiintifica! Viteza luminii a fost calculata cu exactitate. Nimeni nu stie, insa, care este viteza intunericului! Dumnezeu sigur iubeste prostii, altfel nu ar fo creat atat de multi!

Traim intr-o societate in care pizza ajunge mai repede decat politia! Mai era nevoie de vreo dovada ca lumea s-a intors pe dos, atata timp cel mai bun rapper este alb, cel mai bun jucator de golf e negru si cel mai inalt baschetbalist este chinez? Banca este locul de unde poti imprumuta bani daca faci dovada ca nu ai nevoie de ei! Un barbat indragostit nu se poate considera realizat pana nu se insoara. Atunci este terminat! Femeile nu vor putea fi egale barbatilor atata timp cat nu vor reusi sa se simta sexy in ciuda cheliei si a burti!! Sexul e ca aerul: nu e important decat daca nu ai parte de el! Invata din greselile parintilor: foloseste prezervativul!

Si, pentru final: cum iti dai seama cand ramai fara cerneala invizibila?

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-2685.phtml