Publicat: 1 Februarie, 2012 - 00:00

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa în dosarul “Curăţenie pe Chei”, în care au fost trimişi în judecată fostul preşedinte Traian Băsescu şi şapte patroni de companii de construcţii, sub acuzaţia de favorizare a infractorului, mită şi primire de foloase necuvenite.
Fostul preşedinte a fost acuzat că ar fi organizat o acţiune de curăţire a cheiului Dâmboviţei de gunoaiele aruncate acolo făcând apel la companiile de construcţii care, ulterior, au fost favorizate primind comenzi de la CNADR de execuţie a unor tronsoane de autostradă. Acţiunea, datând din 2007, a avut loc, în intenţia titularului de atunci de la Palatul Cotroceni, în scopul denigrării fostului premier Tăriceanu şi a creşterii popularităţii proprii, în vederea următorului scrutin prezidenţial. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Anterior, aceeaşi instanţă l-a achitat pe Traian Băsescu în dosarul “Casa din Mihăileanu”, în care era acuzat de abuz în serviciu.
În perioada cât a fost primar general al Capitalei, Traian Băsescu a făcut presiuni asupra funcţionarilor primăriei pentru a i se întocmi actele necesare pentru a primi o locuinţă de la stat, deşi dispunea la data respectivă de o alta, particulară.
Deşi iniţial a promis că va înapoia casa, n-a făcut acest lucru, vânzând-o ulterior cu un beneficiu consistent.
Instanţa a apreciat că ar fi fost de bună credinţă, dar a trimis-o în judecată pe angajata de la DAFI care a falsificat documentele prin care era pus în posesia casei.
Nici această sentinţă nu este definitivă şi a fost deja atacată cu recurs de avocaţii fostului preşedinte, maeştrii Cătălin Predoiu şi Monica Macovei.

Săptămâna viitoare va intra pe rolul ICCJ cel de-al treilea dosar întocmit de DNA fostului preşedinte: “Scatoalca de la Ploieşti” în care este acuzat că a minţit, sub jurământ, atunci când a declarat, în campania electorală, că “nu l-a lovit nici cu genunchiul în plex şi nici cu pumnul în faţă” pe copilul care, la un miting electoral de la Ploieşti, strigase “Sus Iliescu!” Odată cu fostul preşedinte a fost trimis în judecată şi fostul ministru al Învăţământului, Daniel Funeriu pentru mărturie mincinoasă.

Toate cele trei dosare au început să fie întocmite de DNA după încheierea mandatului prezidenţial, în 2015, concomitent cu redeschiderea dosarului “Flota”, abandonat însă din lipsă de probe şi de martori.
Preşedintele Crin Antonescu a declarat că nu are nici un amestec în acţiunile DNA spunând, textual: “Să-mi arate cineva procurorul pe care eu l-am chemat şi i-am spus să-i facă dosar lui Băsescu”.
Opoziţia, prin vocea deputatului Emil Boc, acuză presiunile puterii care, prin nou numitul şef al Parchetului DNA, Dan Şova, a declanşat încă din 2014, o veritabilă vânătoare împotriva fostului preşedinte, hărţuindu-l în permanenţă şi supunându-l unor tratamente umilitoare.
Băsescu, care în prezent este doar şef al Comisiei de Integritate a PDL (s-a retras, încă din 2016, din funcţia de preşedinte, pe care a cedat-o lui Vasile Blaga, pe perioada urmăririi penale), a declarat, după aflarea sentinţei, că este victima unei răzbunări politice, dar că are – cum a avut întotdeauna – încredere în justiţie.
Premierul Ponta a fost rezervat în declaraţii: “Să aşteptăm recursul înainte de a comenta o hotărâre a justiţiei”.
Preşedintele de onoare al PSD a fost însă mai acid: “Primeşte ceea ce merită! N-a ştiut niciodată să dialogheze!” (31 Ianuarie 2019)       

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Criza presei tiparite

Punctul pe Y / vineri 11 decembrie 2009 Nr: 2929

Criza presei tiparite

Odata cu clarificarea rezultatelor alegerilor prezidentiale (nu cred ca cineva se indoieste de faptul ca contestatiile PSD vor ramane un simplu exercitiu de demagogie), lucrurile par sa se limpezeasca si pe piata presei, unde o multime de titluri au fost tinute artificial in viata din interese propagandistice. Nu intamplator, semnalul l-a dat Sorin Ovidiu Vantu, omul care a demonstrat ca in afaceri nu se ataseaza de obiecte si ca poate taia in carne vie cand simte ca lucrurile nu mai merg. Dupa ce a alimentat generos, ani de zile, o divizie publicistica ce s-a latit dincolo de marginile plapumii rentabilitatii financiare, Vantu anunta ca de la 1 Ianuarie va renunta la doua titluri (Business Standard si Cotidianul) si la agentia de stiri cu care a incercat sa atace cvasi - monopulul lui Sarbu (NewsIn). Toate aceste titluri au inghitit in ultimii ani sume uriase, in pretul lor de scoatere la vanzare nemaigasindu-se decat un procent modest din ceea ce s-a cheltuit cu ravna de catre „dezvoltatorii” elitisti ai grupului, care au umplut depozitele Casei Scanteii cu carti si conturile grupurilor cu datorii neachitate. Cornel Nistorescu n-a lucrat de cand e el pentru un ziar cu un tiraj de 7000 exemplare - nivelul la care au adus „Cotidianul” lui Ratiu intelighentii din detasamentul autoproclamat „quality”.

Desigur, nostalgicii presei pot face infarct citind cifrele furnizate de BRAT. In urma cu 18-19 ani acestea ar fi parut derizorii - se lucra atunci cu tiraje de milioane sau de sute de mii. Adevarul de dupa Scanteia (un fel de bunic al „Gandului”) se batea cu Romania Libera a lui Bacanu pentru intaietate, blocand rotativele „Casei Scanteii” cu comenzile de tiraj de milioane. „Libertatea” pe care am scos-o la Revolutie in avampremiera presei libere, punea in pericol batrana rotativa a „Informatiei” cu aproape un milion de exemplare vandute zilnic iar ambulantii se bateau pe Brezoianu sa mai apuce o livrare.

Erau insa alte vremuri. Foamea de informatie, dar mai ales de atitdine, suprimate o jumatate de secol, a explodat pur si simplu, la fel ca „mamaliga” Revolutiei. Presa a fost primul segment al economiei romanesti care a lucrat dupa legile pietei: cererea a facut sa se nasca aproape peste noapte, sute, mii de titluri; dintre acestea alegandu-se si primele falimente. Invenstitiile in presa au fost cele mai rentabile si au adus cele mai rapide castiguri, majoritatea neimpozabile, iar calitatea de jurnalist a devenit accesibila aproape oricui, indiferent de gradul de alfabetizare. Ciclul didactic de 20 de ani prezis ca fiind necesar aproprierii democratiei coincide cu cel al cresterii si descresterii presei scrise. Iar momentul 2010 pare sa fie cel al limpezirii dramatice a peisajului in care vor mai supravietui, la nivel central, doar cu vreo 4-5 titluri, navigand ca niste „balene” intr-o mare coplesita de rapitorii tabloizi.

Anuntul lui Vantu deschide seria altor anunturi care vor surveni pe masura ce sursele de finantare, interesate de campania electorala, se vor inchide, iar cei care le-au operat isi vor indrepta atentia spre ziare de risc mai mic. In urma lor va ramane insa o armata de profesionisti ai condeiului a caror calificare nu-si va gasi utilitatea prin alte segmente mai putin atinse de criza.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3118.phtml