Publicat: 3 Aprilie, 2013 - 13:13

Antonescu a ţinut să explice, într-o conferinţă de presă de la sediul USL, care este esenţa problemei care a creat prima criză din Alianţă. După o zi în care s-au vehiculat tot felul de mesaje contradictorii. Responsabilitatea desemnării procurorilor a trecut dintr-o parte în alta şi Antonescu declarând ritos că Justiţia e în parohia liberală şi că, prin urmare, şi nominalizarea le aparţine, iar Ponta, la rândul său, a spus ba că se consultă cu preşedintele şi CSM-ul, ba că numeşte ministru şi lasă la latitudinea sa să facă numirile. A fost o zi confuză în care prietenii s-au grăbit să cânte prohodul Alianţei.

Ziua de miercuri a adus primele clarificări: Ponta a dat publicităţii scrisoarea pe care a trimis-o la CSM în care avansa, în calitate de interimar, propunerile pentru parchete, dintre care nu lipsea cel atât de contestat al Codruţei Kovesi. Reacţia lui Antonescu a fost nuanţată. Insistând că e în acut dezacord cu premierul, care nu l-a consultat, ci doar i-a comunicat decizia sa, în condiţiile în care nici măcar nu s-au întâlnit pentru a discuta problema, liderul liberal precizează că această contradicţie nu este sinonimă cu ruperea alianţei. “E un compromis pe care eu am încercat să-l împiedic” – mai spune Antonescu, regretând că n-a reuşit.

Cu alte cuvinte: adio, dar rămân cu tine! Ne despărţim sub raportul acceptării sau neacceptării unor compromisuri, dar rămânem împreună la guvernare. Pentru că, în ultimă instanţă, aceasta este esenţa.

Antonescu a fost pus de Ponta într-o situaţie delicată – aceea de a fi parte la “trocul” oneros cu Băsescu. Acceptarea fără comentarii a acestui compromis îl punea într-o lumină proastă pe liderul liberal, care s-a erijat în port-drapelul luptei anti-băsiste. Pentru prima dată de la crearea Uniunii Social-Liberale, cei doi co-preşedinţi dau senzaţia că se despart în mod explicit. Este, însă, consecinţa poziţiilor pe care le ocupă cei doi: în timp ce Antonescu nu este angajat în efectuarea actului de guvernare, Ponta are responsabilitatea directă a acestuia. În timp ce Antonescu poate să exprime intoleranţă faţă de compromisuri, Ponta este obligat să le accepte, oricât de dezagreabile i s-ar părea. După lecţia dură pe care a primit-o la Bruxelles, Ponta a învăţat cel puţin un lucru: că nu este productiv să te aşezi împotriva valului, oricât de nedrept ţi se pare acesta. Concesia făcută pe subiectul “Kovesi” – pentru că aceasta este esenţa problemei – s-ar putea să nici nu fie atât de folositoare preşedinţiei şi “statului de drept” şi atât de ostilă inamicilor acestuia. Lucrurile şi oamenii se schimbă şi s-ar putea să asistăm, pe acest palier, la evoluţii surprinzătoare.   

Până aici incidentul poate fi suspectat, chiar, de o înţelegere secretă prin care ambele părţi pot ieşi cu bine dintr-o dispută de principii. Că trocul s-a făcut în interesul… troacei.

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Majoritatea de la Grivco si Minoritatea de la Golden Blitz

Punctul pe Y / vineri 13 noiembrie 2009 Nr: 2901

"Majoritatea de la Grivco" si "Minoritatea de la Golden Blitz"

Publicitatea facuta de Traian Basescu brandului GRIVCO este, practic, nepretuita. Ce alte marci comerciale mai beneficiaza de privilegiul de a fi pomenite, de cateva ori pe zi, pe toate canalele media? Cred ca Dan Voiculescu isi freaca mainile de multumire constatand ca aceasta veritabila campanie de marketing nu-l costa niciun leu.

Desigur, nu aceasta este intentia lui Traian Basescu. Repetand la nesfarsit sintagma si enumerandu-i pe componentii acestui veritabil club - Iliescu, Geoana, Voiculescu, Hrebenciuc, Vanghelie - doreste sa dea senzatia ca aceasta „majoritate” este una ilegala sau nelegitima, care nu are alt scop decat sa rastoarne ordinea deja existenta, in varful careia se afla presedintele ales. Este o conspiratie chiar, si tocmai de aceea o da in vileag, pentru ca poporul sa-i sanctioneze pe vinovati la urne, in lipsa unei alte sanctiuni legale.

Fara sa realizeze, Traian Basescu ataca la baza un principiu democratic: cel al majoritatii! Indiferent din cine e formata, oricat de reprobabile - moral - ar fi numele componentilor - o majoritate are prioritate in fata oricarei minoritati. Chiar daca aceasta e compusa din persoane de indiscutabila valoare, ca cei pe care presedintele i-a carat in studioul TVR pentru a demonstra sustinerea de care beneficiaza (actorul Iures, atleta Melinte) alaturi de altii, de o valoare cel putin discutabila (precum animatorul zaltat de mitinguri electorale Traian Ungureanu). Ne place sau nu, Iliescu, Geoana, Voiculescu, Hrebenciuc si chiar Vanghelie reprezinta o majoritate reala. Faptul ca parerea lui Basescu despre ei e una proasta e o simpla chestiune de umoare personala. N-ar fi exclus (ba chiar sunt sigur), ca pentru Viorel Hrebenciuc, de pilda, personajul Basescu este la fel de rau famat si de nociv precum apare el insusi pentru Basescu. Si ca pentru reprezentantii „majoritatii de la Grivco”, „minoritatea de la Golden Blitz” nu este cu nimic mai buna sau mai curata, doar ca ideea nu este clamata cu fiecare ocazie. Un slogan reciproc: „nu putem lasa tara pe mainile lui Basescu, Berceanu, Videanu si Stolojan” - cu conotatiile cunoscute de suspiciuni pentru CV-ul fiecaruia dintre acestia, nu face decat sa reflecte o stare generalizata: aceea a neincrederii in oricare dintre politicienii care, odata ajunsi la putere, nu fac diferenta intre binele propriu si raul public.

Doar naivii mai pot sa creada ca clasa politica se imparte in politicieni buni si politicieni rai, intre „majoritati detestabile” si ”minoritati admirabile”. Iar din faptul ca unii nu vor sa lase tara pe mana altora nu rezulta altceva decat obstinatia cu care acestia urmaresc dobandirea puterii pentru binele propriu. Ce se intampla in aceste momente ilustreaza pe deplin indiferenta si egoismul cu care toti laolalta trateaza problemele cu adevarat grave pentru societate. Pentru ca batalia dintre „minoritate” si „majoritate” este considerata mai importanta decat criza de guvern, decat bugetul pe 2010, decat imprumutul de la FMI si decat criza in general.

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3022.phtml