Publicat: 22 Aprilie, 2013 - 14:01
Share

Sub semnul tradiţiei şi al continuităţii doctrinare (120 de ani de social-democraţie în România) şi al unităţii relaţionale (USL va fi activ până la europarlamentarele din 2014), Partidul Social Democrat şi-a ţinut congresul al cărui principal obiectiv a fost stabilirea noii organigrame de la preşedinte în jos. Aşa cum preciza recent chiar Ponta, conducerea la vârf n-a mai fost pusă în discuţie ca la precedentele ediţii, pentru că de data aceasta “toată lumea s-a aflat în aceeaşi tabără”. Adică în tabăra învingătoare, unde şeful cel mare poate distribui privilegii concrete şi nu doar promisiuni, cum se întâmpla pe vremea predecesorului lui Ponta.

În aceste condiţii victoriosul preşedinte şi-a permis luxul de a asuma activul şi pasivul, fără pretenţia că istoria începe cu momentul în care el s-a instalat la volan, recuperând, odată cu tradiţia, şi pe preşedintele-fondator pe care acelaşi Geoană îl scosese nonşalant din orice dispozitiv, pentru a nu se mai împiedica de ideile sale. Într-un fel, Ponta l-a recuperat chiar şi pe Adrian Năstase, fără însă a-i aconta nici o promisiune, cu excepţia lăsării tricoului de lider al Consiliului Naţional liber de orice obligaţie.

Practic, am avut un congres de tranziţie, de la cei care l-au ales pe Victor Ponta la cei pe care i-a ales Victor Ponta. Partidul Social-Democrat cunoaşte o schimbare de prefix prin introducerea în organismele de conducere a generaţiei preşedintelui, odată cu eliminarea treptată a liderilor precedenţi. Aşa se face că în posturile de vicepreşedinţi nu se mai regăsesc nume ca Hrebenciuc sau Mitrea, repartizaţi la resortul parlamentar, dar apar nume încă necoapte pentru o bătălie politică serioasă, precum Bănicioiu, Şova, Negoiţă sau noua stea a social-democraţiei care a devenit, peste noapte, nevasta primarului din Voluntari.

În cel de-al 120-lea an al social-democraţiei româneşti, problematica doctrinară n-a constituit o zonă de interes pentru liderii partidului. Probabil că o astfel de preocupare ar fi fost mai acută dacă PSD-ul s-ar fi aflat în Opoziţie. La Putere, principalul obiectiv îl reprezintă funcţionarea alianţei şi îmbinarea mobilurilor specifice fiecărei părţi. Dacă nu s-ar fi aflat în situaţia de a partaja beneficiile guvernării, s-ar fi putut spune că Ponta împărtăşeşte nivelul de forţă pe care l-a avut cabinetul condus de Năstase. Acesta însă nu avea decât problema armonizării intereselor divergente din interior, o caracteristică aproape comună fiind doar separaţia puterilor, ştiut fiind că nici atunci relaţiile dintre preşedinte şi premier nu au fost chiar atât de armonice, dar că echilibrul l-au dat renunţările premierului, în faţa unui preşedinte incomparabil mai puternic în atribuţiile sale constituţionale decât cel actual.

PSD este cel de-al doilea partid care face bilanţul de după anul electoral 2012. Este rândul liberalilor să-şi analizeze performanţa – fără îndoială cea mai răsunătoare din istoria lor postrevoluţionară, în timp ce PSD se pregăteşte pentru o viitoare guvernare pe cont propriu. Cu sau fără coabitare….

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Statul si capusa politica

Punctul pe Y / luni 31 mai 2010 Nr: 3045

Statul si capusa politica

Privesc si ascult aproape fascinat pledoariile televizate ale liderilor politici de opozitie. Si dl Antonescu si dl Ponta imi apar extrem de competenti si de elocventi in modul in care evoca actiunile guvernantilor: jaf de scara mare, coruptie, abuzuri si nepotism pe toate palierele si la toate nivelele. Stiu dansii cu exactitate cum se procedeaza in cazul recuperarii investitiilor electorale prin licitatii trucate, stiu si ce sume se vehiculeaza, stiu cum se angajeaza neamurile de pana la ultima spita in posturi gras retribuite, stiu de ce primesc ministrii bugetele care sfideaza austeritatea, stiu cum se elucideaza legi si regulamente pentru a face din dezmatul bugetar un adevarat festin portocaliu.

De unde stiu toate astea? Simplu: le-au practicat la randul lor, cand s-au aflat la guvernare. Pe unele chiar le-au brevetat, pe altele doar le-au perfectionat. Stiu si de ce doar ei au datorii de campanie electorala: pentru ca pedelistii, aflandu-se la butoane, au avut cum si de unde sa le achite.

Nici n-ar trebui sa ne mire prea tare. Acesta este discursul politic clasic: esti la putere - taci si te infrupti! Este in opozitie - strigi si rabzi!

Situatia dramatica in care se afla Romania astazi este consecinta logica si previzibila a sirului de violente ilegalitati la care statul a fost supus de cei care i-au gestionat afacerile. Romania SRL a fost societatea - nu neaparat comerciala - pe care administratorii sai au capusat-o in cel mai nerusinat mod cu putinta. De 20 de ani, nici unul dintre cei care s-au aflat in „consiliul de administratie” nu a urmarit ca firma sa fie sanatoasa si sa mearga bine. Toti au incercat sa stoarca pentru ei si ai lor cat mai mult cu putinta. Au facut-o si pesedistii, si taranistii, si liberalii, si maghiaristii. O fac acum democratii lui Basescu. E drept, mai sistematic si mai eficient ca altii. Au si o dotare naturala deosebita in acest sens, si o miza sporita: cele doua campanii electorale au avut costuri ametitoare si acestea trebuie recuperate si obtinut si ceva in plus. De aceea spolierea bugetului si a resurselor nu cunoaste oprelisti. Miza e mare si haita incepe sa se devoreze reciproc. Si, cu cat se imputineaza resursa, cu atat creste agresivitatea si lacomia.

Deocamdata Basescu si Boc au obtinut ce au dorit: sa salveze „aparatul” care opereaza devalizarea, prin sacrificarea amaratilor, a celor care si asa nu mai au mare lucru de pierdut. Au salvat, pe spinarea acelora, aproape intregul sistem clientelar, care-si va continua opera sub aceleasi comenzi. De ochii lumii platesc si ei: un sfert din leafa! Dar ce bugetar serios si devotat mai traieste din leafa? De sporuri, privilegii si puterea lor de decizie nu s-a atins nimeni. Taierea lefii e doar o batalie. Razboiul conteaza si castigarea lui. Razboiul cu poporul roman …

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3235.phtml