Publicat: 9 Noiembrie, 2016 - 12:47
Share

Este, probabil, cea mai surprinzătoare victorie din istoria alegerilor prezidențiale americane. Trump, care a plecat la drum ca „persoană fizică”, fiind doar tolerat de republicanii în criză de personalități, fără să fi făcut parte vreodată dintr-un partid. A fost, practic, folosit pentru divertismentul pe care-l ofereau prestațiile sale caracterizate drept bufonade. Treptat, însă, alegătorii au decelat ceea ce constituia cu adevărat un program politic, de excesele de campanie. Și l-au tratat în consecință.

America nu și-a imaginat că va ajunge să aibe de ales  între două „rele”: un miliardar excentric și o femeie. Pentru că printre tabu-urile politicii americane acesta era al doilea ce urma să fie încălcat, după alegerea unui președinte de culoare. Într-un fel,  a fost unul dintre handicapurile majore ale lui Hillary, deși misoginismul contracandidatului părea să o avantajeze. Pe de altă parte, o importantă categorie de alegători manifesta reticențe nu atât asupra sexului, cât a instaurării unei dinastii Clinton: după cei 8 ani ai lui Bill, încă patru (sau chiar opt) ai nevestei păreau greu de suportat pentru o națiune...republicană. Într-un sistem politic bazat pe alternanța democrați - republicani în medie la opt ani (după excepția Roosevelt) - doar Bush-tatăl și Carter făcând excepție - un exercițiu democrat prelungit nu dădea bine pentru noțiunea de democrație. A fost și acesta unul dintre atu-urile mai puțin evidente ale lui Trump.

Instalarea la Casa Albă a celui de-al 45-lea  președinte în persoana unui miliardar care nu va fi dependent de „salariu” este un alt aspect care cu siguranță va naște controverse. Cu cât mai puțin va fi influențat un astfel de personaj de atotputernicele grupuri de interese economice? George Bush, predecesorul său republican, a fost, practic, un prizonier al acestora, pentru că depindea de banii lor. Trump are propriii săi bani și nu a fost  nevoit să facă alianțe pentru a-i câștiga. Poate dimpotrivă.
Deocamdată să notăm faptul că temerile celor care au luat în serios declarațiile sale teribiliste de campanie nu sunt îndreptățite. Președintele Trump va fi tot mai puțin egal cu candidatul Trump. Calitatea de președinte îi va impune o altă conduită și alte obiective. Cu siguranță că nu va mai construi zidul pe banii mexicanilor și că nu va obliga micile state europene să plătească taxa de apărare (problema asta fiind rezolvată deja de predecesorul său). Cu siguranță, însă, va lucra pentru detensionarea relației cu Rusia, transformată într-o obsesie  de aceiași „șoimi ai războiului” care l-au băgat pe Bush în buclucul afgano-irakian. Mai ales că și Putin așteaptă o astfel de ofertă, sătul și acesta de inconvenientele unei noi curse a înarmărilor. Analiștii sunt de părere că Europa se va bucura de mai puțină atenție în mandatul său. Dacă va fi așa, va fi poate mai bine pentru Europa care nu va mai aștepta, mereu, suportul „Marelui Frate” și își va constitui instrumentele proprii de forță.

La Washington, un democrat va lăsa locul unui republican. Un american va fi înlocuit de un alt american. Asta este esența schimbării.

Topic: 

Format: 

Rubrici: