Publicat: 6 Mai, 2015 - 12:31
Share

Nu încape nici o îndoială că expoziţia-retrospectivă vernisată de maestrul Zamfir Dumitrescu, marţi, la Galeria SENSO, reprezintă cel mai important eveniment plastic al anului. Din mai multe puncte de vedere.

Primul este că artistul nu a mai expus în ţară de 21 de ani! Mai precis, din 1994! Iar acest lucru nu s-a datorat unei absenţe a sa din actualitatea mediului. Ba dimpotrivă: în acest interval a fost şi preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, şi rector al Academiei de Arte. Practic, cele mai importante funcţii din domeniu. Zamfir Dumitrescu a renunţat însă la tentaţia antepromovării şi a utilizării avantajelor funcţiilor în interes propriu, concentrându-şi eforturile spre acoperirea nevoilor acute ale branşei, rămasă de izbelişte, ca dealtfel toate celelalte uniuni de creaţie, după trecerea la economia de piaţă. Nu întâmplător, printre invitaţii de marcă de la vernisaj s-a numărat Adrian Năstase, unul dintre susţinătorii activi ai unei arte plastice pe care o cunoaşte şi o înţelege. Deasemenea nu întâmplător, în mandatul de premier al acestuia, Uniunea Artiştilor Plastici a beneficiat de sprijinul statului într-un mod unic – primind nu doar facilităţi de lucru, dar şi ateliere pentru pictori şi utilităţi pentru derularea activităţilor practice. Dar, cum nici un gest nobil nu rămâne nepedepsit, Zamfir Dumitrescu a fost nevoit să suporte resentimentele celor care s-au considerat mai îndreptăţiţi decât el pentru a sta în capul mesei privilegiilor. O masă tot mai goală, pe măsură ce noile guverne şi-au manifestat deschis dezinteresul pentru cultură şi artă, într-o perioadă în care societatea avea mai mare nevoie de ospătari şi mecanici auto, după cum observa cu subtilitate cineva care ne-a stat pe cap nu mai puţin de un deceniu.

Cea de-a doua observaţie pe care doresc să o fac este că, pentru a prezenta publicului realizările sale din ultimele două decenii, artistul nu a ales una dintre locaţiile clasice, optând pentru o galerie nouă – care a debutat pe piaţa plasticii la finele anului trecut. De ce? Dintr-un motiv foarte simplu: apariţia acestei galerii este rodul înţelegerii şi afecţiunii pe care un om (femeie) de afaceri (am numit-o pe Anca Vlad) le manifestă faţă de fenomenul plastic. Un Mecena călăuzit de bun gust şi de înţelegerea faptului că arta are nevoie de sprijinul celor care o pot face, în absenţa interesului statului, proprietara galeriei doreşte să facă din instituţia pe care a creat-o un reper sugestiv şi deschis faţă de valorile clasice şi tendinţele contemporane din arta plastică.

Absenţa artistului de pe simezele naţionale a fost compensată în aceste două decenii de prezenţa susţinută la manifestări internaţionale de amploare, la care a colecţionat premii şi distincţii care fac din elevul lui Baba unul dintre creatorii cei mai reprezentativi ai actualei generaţii. Iar selecţia prezentată publicului bucureştean (între care numeroase lucrări se află deja în colecţii reputate) nu face decât să umple acel gol pe care l-a creat prezenţa tot mai palidă în spaţiul public a instituţiei de la care creatorii de frumos se aşteaptă mai mult decât poate oferi...        

Topic: 

Format: 

Rubrici: 

Punctul pe Y - acum 10 ani

Secund Boc, preiau comanda!

Punctul pe Y / vineri 13 august 2010 Nr: 3101

"Secund Boc, preiau comanda!"

„Preda, Voicescu si Alexandru nu mai erau in PDL daca eu eram la conducere” - declara Basescu intr-un interviu si nu am nici o indoiala ca lucrurile ar fi stat asa.

Intre toti sefii de partide de dupa 1990, Basescu este cu siguranta cel care a practicat cea mai dura conducere, ce n-a admis cracniri. A facut din partidul lui Roman o formatiune disciplinata, bazata pe reguli aproape militare in care deciziile conducerii se executau, nu se comentau.

Aceasta este si una din explicatiile traseului parcurs dupa 2000 cand de la un partid care avea toate sansele sa rateze pragul parlamentar a ajuns la faza de a se incumeta sa-si asume puterea, in conditiile in care a avut cum sa negocieze diferenta necesara cu echipa de transfugi de la PSD si cu un partid abonat la guvernare.

Democratia de partid e o vorba frumoasa, schimbul liber de idei si climatul de dezbatere se potrivesc mai degraba unor formatiuni fara sanse reale de a obtine o majoritate guvernamentala PSD-ul insusi, ajuns la guvernare in 2000 tocmai datorita unui sistem de decizii autoritare, impus de Nastase, a inceput sa se destrame atunci cand comanda unica si-a pierdut din forta.

Revenind la declaratia presedintelui: daca Basescu tinea sa-si pastreze nestirbita autoritatea in cadrul partidului, ar fi determinat deja excluderea disidentilor. Daca nu s-a intamplat asa, este rezultatul unui calcul rece. Basescu vrea sa se detaseze simtitor de identitatea perdanta a actualei echipe, lasand in seama lui Boc toate responsabilitatile. Sacrificat sa guverneze intr-un context in care nu numai ca nu are nici o sansa, dar cu care nici nu se potriveste prin datele personale, acesta inghite acum si hapul de lider fara personalitate, care nu poate sa ia deciziile care se impun pentru a-si asigura autoritatea. Se indoieste cineva ca, daca Basescu i-ar fi transmis: da-i afara pe astia! - ar mai fi stat pe ganduri? Nici pomeneala. Mesajul nu i-a fost transmis si a fost lasat sa se descurce singur in problema asta. Intr-un moment in care disidenta interna pare sa atraga tot mai multi membri - mai ales pe cei din zona parlamentara, nemultumiti de performantele celor aflati la comenzile guvernamentale, care sa rasfrang si asupra lor - Basescu isi joaca cu siretenie si abilitate rolul de instanta suprema. Ba, in plus, le mai arata oamenilor sai si „pisica” unei eventuale eliminari de la guvernare, afirmand ca n-ar sta pe ganduri sa numeasca un premier rezultat dintr-o noua majoritate, adaugand insa, prudent, ca nu are incredere in programul anticriza al opozitiei.

Cu alte cuvinte: echipaj, atentie la mine! Nu sunt admise razvratiri pe punte! Indisciplinatii s-ar putea sa fie pusi intr-o barca si li se va da drumul pe marea agitata fara provizii! Secund Boc, preiau comanda!
Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3291.phtml