Punctul pe Y

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 23:31

În urmă cu vreo două decenii, pe când eram Consul Onorific al Uruguayului în România, am călătorit de mai multe ori spre capătul sudic al Americilor. Între subiectele care m-au interesat ca jurnalist a fost și acela al stării presei din două dintre democrațiile cu tradiție ale continentului. Am aflat cu surprindere că atât în Uruguay cât și în Argentina statul susținea presa într-o  manieră foarte directă și eficientă, asigurând sumele necesare funcționării tehnice a tuturor instituțiilor media, indiferent de orientarea sau calibrul acestora.

Sâmbătă, 23 Mai, 2020 - 21:43

Cât de absurdă și de nerealistă este ordonanța „port-mască” se va vedea mai curând decât își doresc inițiatorii săi. De la situațiile relativ rezonabile - în mijloacele de transport în comun și în spații  limitate -până la cele care frizează stupiditatea nu este decât un pas pe care dictatura sanitară l-a făcut cu naturalețea cu care a gestionat abuziv și ineficient întreaga campanie anti-Covid.

Duminică, 17 Mai, 2020 - 09:48

Dacă printre cei câțiva infecționiști care au preluat  comanda țării în urma declarării pandemiei s-ar fi  aflat și un psiholog,  poate că manifestările de frondă față de de o stare de urgență la fel de absurdă ca cea de alertă, nu ar fi avut loc și nu ar fi amenințat să  se intensifice, cum se pare că se va întâmpla în zilele următoare. 

Marţi, 12 Mai, 2020 - 10:10

Mă intrigă puternic faptul că după apariția „Spovedaniei lui Rizea”, un text cu evident potențial devastator, apetitul comentatorilor, cu doar câteva excepții (Romoșan, Nistorescu) de a aborda un subiect care promitea să arunce în aer establishment-ul  momentului pare să fi dispărut cu totul. Mă întreb dacă actualitatea este atât de copleșită de tema coronavirusului încât să Ignore orice altă zonă de interes, sau la mijloc este sentimentul de jenă și de teamă pe care îl ai în fața unui cuib de viespi a căror stârnire poate avea consecințe de-a dreptul mortale.

Joi, 7 Mai, 2020 - 13:50

În locul puterilor depline la care aspira atunci când a pus la cale anticipatele,  Iohannis se trezește că nu mai poate conta nici pe cele pe care le are deja. În speță, „guvernul său”. Care își dovedește cu fiecare acțiune totalul analfabetism constituțional pe care Iohannis îl împărtășește pe deplin

Vineri, 1 Mai, 2020 - 16:52

OMS, această organizație internațională care își dovedește tot mai des inutilitatea, pe bani buni de la Gates și Bloomberg, o dă din nou în bară recunoscând că modelul suedez de abordare a pandemiei a fost mai bun decât cel pe care chiar băieții aceștia de la Geneva l-au recomandat. Adică o abordare mai puțin dramatică, menită să nu sacrifice tot organismul pentru salvarea unui organ.

Duminică, 26 Aprilie, 2020 - 20:04

Hai să facem câteva socoteli simple. De la apariția primului caz de infecție cu coronavirus în urmă cu două luni și ceva s-au înregistrat în România 11.000 de cazuri. Vinovat de decesul celor șase sute de pacienți a fost coronavirusul, în proporție de 90% în combinație cu alte comorbidități comune vârstei a treia. Diferența aparține celor vindecați sau în curs de vindecare, excepție făcând alte vreo 200 de decese pronosticate ca bilanț final de un institut american de specialitate.

Miercuri, 15 Aprilie, 2020 - 16:13

Excepționalul editorial al academicianului Ioan Aurel Pop („Periculoșii bătrâni”) pune degetul pe rana atitudinii oficiale reflectată prin articolele Ordonanței de Urgență: aproape fiecare paragraf al acesteia este discutabil și apt de a fi calificat de la stupid la absurd, în afară de unul: prevederea potrivit căreia persoanele de peste 65 de ani (denumite generic „bătrâni ”) au voie să iasă din casă doar într-un anumit interval orar, sau cu declarație pe proprie răspundere că motivul este unul serios, vital chiar.  Interdicția reprezintă o formă incalificabilă de discriminare, oricare ar fi motivațiile invocate, între care predomină „grija față de vârsta a treia”. În opinia autorilor reglementării, consemnarea la domiciliu a vârstnicilor i-ar proteja pe aceștia de posibile infecții, protejând în același timp și sistemul de sănătate de  fluxuri greu gestionabile de pacienți infectați, mai ales în contextul în care s-a ajuns la concluzia că datorită comorbidității, aceștia au șanse mai mici să fie tratați și vindecați.

În realitate, însă, socoteala guvernanților de pretutindeni, din China până în America,  ține de faptul că epidemia poate fi ținută mai ușor sub control excluzând din calcule categoria căreia îi este aplicată această ștampilă. Discriminarea este procedura preferată a dictaturilor și regimurilor autoritare, fie că e vorba de sex, rasă sau vârstă. În cazul nostru, vârsta a fost cea mai la îndemână - deși mă întreb dacă aceleași  hotărâri ar fi fost luate dacă Iohannis avea 66 de ani iar Orban tot pe acolo. Pragul acesta formal nu ține cont de faptul elementar că există variații importante de abilități și de rezistență în cadrul acelorași categorii de vârstă, că sunt numeroși bătrâni la 40 de ani și nu puțini vârstnici activi și creativi la 70. Discriminarea aceasta este interpretată ca putând face mai ușoară viața celor care trebuie să rezolve problemele legate de ținerea sub control a răspândirii virusului. Din păcate cred că nici un niciun moment responsabilii nu s-au gândit că mult mai eficientă poate fi încrederea pe care o pot inspira celor solicitați să aibă grijă de cei din jur protejându-se pe sine. Că efectele unui demers logic și convingător pot fi net superioare celor ale interdicțiilor și sancțiunilor. Despre acest lucru vorbea recent Alina Mungiu într-o corespondență din Germania în care se referea la faptul că autoritățile au renunțat la măsuri de forță de genul amenzilor (cu care se mândrește Vela) în favoarea dialogului eficient, în condițiile în care cetățeanul crede că guvernanții fac ce este mai bine pentru el, manifestând încrederea care lipsește aproape cu desăvârșire la noi, în dialogul dintre părți. 

Marţi, 24 Martie, 2020 - 11:15

Deși numărătoarea victimelor, chiar fiind în creștere, nu se poate compara cu tributul de vieți plătit de omenire în evenimente majore de acest fel - fie ele pandemii, fie războaie mondiale sau crize economice globale - nu ar justifica o viziune pesimistă asupra viitorului planetei, este din ce în ce mai clar că daunele directe sau colaterale vor fi fără precedent.

Joi, 19 Martie, 2020 - 16:18

Apelul adresat „românilor” după adoptarea de Parlament a decretului privind instituirea stării de urgență mi l-a reamintit pe Stalin, după invadarea Uniunii Sovietice de trupele lui Hitler. Pentru prima dată în existență sa politică  Stalin se adresa compatrioților săi cu apelativul „frați și surori”. Până atunci nu îi trecuse niciodată prin minte că cei pe care îi trimitea în fața plutoanelor de execuție sau în gulag puteau să îi fie rubedenii apropiate. Nu spun „de sânge” dintr-un motiv evident.