31 ianuarie 2023

PUSL nu vede oportună o eventuală candidatură a Maiei Sandu la Preşedinţia României

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În faţa înmulţirii declaraţiilor care se fac în România cu privire la posibilitatea unei candidaturi a actualului preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, la Preşedinţia României, PSUL apreciază că această candidatură nu este în măsură să servească în niciun fel idealului unirii României cu Republica Moldova.

Credinţa în repetarea unui scenariu de tip Alexandru Ioan Cuza – în care alegerea aceluiaşi „domnitor” în ambele ţări ar duce la unirea celor două state – denotă o totală lipsă de cunoaştere a principiilor actuale ale dreptului constituţional şi internaţional.

Acest tip de alegere nu poate genera unirea, nu are efecte juridice în acest sens şi poate servi un singur scop: cel de a suplini lipsa de soluţii din partea unei zone politice româneşti, care nu poate produce un candidat competitiv pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

În faţa acestei lipse de soluţii, se preferă cultivarea în imaginarul colectiv a unui panaceu fără corespondent în realitatea din cele două state.

PUSL subliniază necesitatea găsirii acelor soluţii care să permită apropierea celor două state într-un mod care să nu pericliteze stabilitatea politică, economică şi de securitate a României.

România trebuie să fie o ancoră a parcursului european al Republicii Moldova, pentru că numai astfel putem imagina viitorul la care ne dă dreptul să sperăm identitatea noastră comună. Accentele aventuriere izvorâte din ambiţiile politice ale unora nu pot decât să şubrezească perspectiva acestui viitor comun.

Steluţa Cătănicu, preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor Comunicat de presă – Partidul Umanist Social Liberal

Sursa foto Stirimd