8 august 2022

„Putin este în disperare și fără cărți în mânecă” – ce scrie presa mondială despre conflictul din Ucraina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Vladimir Putin a început să amenințe lumea cu război nuclear din cauza eșecului blitzkrieg-ului din Ucraina, frustrat de ajutorul militar din Occident acordat Kievului și de sancțiunile dure împotriva Moscovei”, scrie presa italiană. La Repubblica scrie că ministrul rus de externe Serghei Lavrov ar putea demisiona. Ziarul britanic The Times scrie ca Moscova a trimis aproximativ 400 de militanți ai Grupului Wagner la Kiev pentru a-l asasina pe președintele Volodymyr Zelensky și conducerea țării.

„În timp ce Ucraina rezistă, Putin scoate din existență fantoma nucleară”, scrie Time, din SUA. Duminică, 27 februarie, Putin a ordonat public forțelor nucleare ale Rusiei să intre în alertă maximă. Confruntat cu o rezistență neașteptată a ucrainenilor și cu condamnarea globală după un atac neprovocat, el a pus armata în „alerta maximă” ca răspuns la ceea ce el a numit „declarații agresive” ale Statelor Unite și ale aliaților săi europeni.

Anunțul a fost făcut în primul rând ca o supapa, deoarece a precedat discuțiile așteptate dintre oficialii ruși și ucraineni. Guvernul SUA și analiștii independenți au spus că acest lucru nu a dus la o schimbare imediată a statutului arsenalului nuclear strategic al Rusiei. Dar, zgomotul armelor nucleare a reamintit lumii că orice criză, oricât de mare sau mica ar fi, amenință cu consecințe catastrofale dacă implică țări înarmate cu arsenale termonucleare.

Administrația lui Joe Biden trebuie să stabilească cum să evite escaladarea cu Rusia, menținând în același timp izolarea și presiunea asupra Kremlinului, în coordonare cu aliații NATO.

Ordinul lui Putin privind forțele nucleare a venit la mai puțin de o zi după anunțul celor mai dure sancțiuni împotriva Rusiei.

Statele Unite și restul țărilor NATO nu au luat parte la luptele din Ucraina. Dar, ajutorul militar pentru aceasta țară a crescut în ultimele zile, deoarece aceasta se confruntă zilnic cu presiunea rusă din aer, uscat și de pe mare. Casa Albă și UE au impus, de asemenea, un pachet amplu de sancțiuni economice împotriva instituțiilor financiare ruse, a marilor întreprinderi și a persoanelor din ierarhia lui Putin. Ordinul lui Putin pentru forțele nucleare a venit la mai puțin de 24 de ore după ce au fost anunțate cele mai dure sancțiuni.

„Credem că acesta nu este doar un pas inutil pentru el, ci și un pas spre escaladare. Nu este nevoie de acest lucru, pentru că Rusia nu a fost niciodată amenințată nici de Occident, nici de NATO. Este o escaladare pentru că poate pune în pericol, plasează forțe care pot eșua, face situația mult mai periculoasă”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării din SUA.

Din punct de vedere tactic, rămâne neclar ce schimbări, dacă există, le-a făcut Putin după ordinul său. Serviciile de informații americane nu au văzut încă nicio schimbare operațională în modul în care este configurată triada nucleară a Rusiei, formată din bombardiere, submarine și rachete.

Jeffrey Lewis , analist la Centrul de Cercetare pentru Neproliferare Nucleară , a spus că multe forțe nucleare rusești sunt deja în alertă zilnică, așa că acesta ar putea fi modalitatea lui Putin de a activa anumite sisteme de comandă și control, de a crește capacitatea militară”.

„Ceea ce a anunțat sugerează că este doar un păun mare care își umfla penele”, spune Lewis.

Șantajul nuclear este un act de disperare al unei persoane care a rămas fără cărți de joc.

Olga Oliker , directorul International Crisis Group pentru Europa și Asia Centrală , a spus că există multe motive pentru care Putin ar putea face o declarație nucleară. Acestea includ dorința lui de a face presiuni asupra statelor occidentale pentru sprijinul suplimentar pentru Ucraina sau nevoia lui de a avea pârghie pentru a influența viitoarele discuții de încetare a focului cu Ucraina. În orice caz, pare un act de disperare al unei persoane care a rămas fără cărți pentru joc.

„Toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă operațiunea militară ar fi mers mai bine pentru Rusia”, a spus Oliker.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, ofensiva Rusiei în Ucraina este mai lentă decât au anticipat serviciile de informații americane, deoarece armata are probleme cu logistica și forțele ucrainene rezistă cu înverșunare. Niciun oraș important ucrainean nu a căzut sub presiunea Moscovei.

Pentagonul a spus că armata rusă a recurs la tactici de asediu în Cernihiv. După ce au lansat peste 320 de rachete în Ucraina, majoritatea cu rază scurtă de acțiune, rușii lansează acum și rachete nedirijate. Acest lucru va crește numărul victimelor civile.

În altă parte, rachetele rusești au lovit locurile de depozitare a deșeurilor radioactive din apropierea Kievului. Cu o zi înainte, un transformator electric a fost avariat la depozitul de deșeuri nucleare de lângă Harkov. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, în prezent nu există semne de eliberare de radiații.

„Aceste două incidente subliniază riscul real ca instalațiile cu materiale radioactive să-și piardă etanșeitatea și să aibă consecințe potențial grave pentru sănătatea umană și pentru mediu”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi .

Nicio țară nu a detonat arme nucleare de când Statele Unite au aruncat bombe atomice asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki, în 1945. După o cursă neîngrădită a înarmărilor Războiului Rece, arsenalele Rusiei și SUA sunt acum limitate la 1.550 de focoase nucleare desfășurate, conform unui tratat bilateral. Cu toate acestea, ambele țări au sute de arme tactice mai mici concepute pentru o utilizare limitată pe câmpul de luptă.

Duminică, Pentagonul a refuzat să comenteze dacă starea de pregătire pentru luptă a forțelor nucleare americane s-a schimbat din cauza declarației lui Putin. Statele Unite sprijină o mare rețea de recunoaștere în spațiul aerian al Rusiei pentru a detecta orice semn că elementele strategice ale Rusiei au schimbat terenul. Dacă bombardierele sunt înarmate sau rachetele gata pregatite își schimbă pozițiile, este probabil ca „pleiadele” de sateliți să captureze acest lucru.

Putin santajeaza Ucraina cu amenințarea de a folosi arme nucleare

„Dacă cineva jefuiește un magazin cu o armă, va fi acuzat de jaf armat. Ceea ce face Putin este jefuirea cu amenințarea de a folosi arme nucleare”, spune presa italiană.

„Timpul lui Lavrov s-a terminat. A venit vremea șoimilor la Kremlin”, spun ziariștii de La Repubblica, din Italia
În epoca sovietică, criminaliştii erau respectaţi la fel de mult ca şi virologii în epoca Covid-19. Ei au interpretat fluctuațiile puterii sovietice în încercarea de a prezice impactul lor asupra echilibrului Războiului Rece. Astăzi, în timpul războiului din Ucraina, politologii de la Moscova văd un alt semn alarmant – declinul lui Serghei Lavrov . Cel mai longeviv ministru de externe al Rusiei și lumii poate fi considerat un „porumbel” al curții lui Putin, iar ministrul Apărării, Serghei Șoigu – un „șoim”. Primul reprezintă diplomația, al doilea – puterea. Și, atât de mult, încât la Moscova există o glumă: „Cei care nu vor să-l asculte pe Lavrov, vor trebui să lupte cu Shoigu”. Este exact ceea ce se întâmplă acum. Luneatrecută, după un discurs în care „țarul” a negat existența Ucrainei, alături de el a apărut ministrul Apărării. Ușa negocierilor s-a închis, iar cuvântul s-a transformat în arme.

Lavrov este un fumător înrăit și bea mult

Formal, Lavrov este încă în funcție și acum două zile i-a spus cuvinte dure Kievului. A intrat în diplomație în 1972 și conduce ministerul din 2004. Avea încă armonie completă cu Putin.

Lavrov are un tată armean, dar a ales numele de familie rus al mamei sale și anulează legătura cu tatăl său „străin”. Fumător intens – neagă public interzicerea fumatului în clădirea ONU. Bea mult – prefera vinul, nu vodca. Este considerat un maestru al negocierilor. El însuși a enumerat principalele calități ale unui diplomat – erudiție, bună cunoaștere a istoriei, înțelegere a psihologiei interlocutorilor, dar, mai presus de toate „devotamentul față de patrie”.

„În politica externă a Rusiei, patriotismul este opoziția Occidentului. Ca și în cazul elitelor sovietice, naționalismul este și un instrument al politicii interne. Compensează lipsa de legitimitate democratică”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, John Negroponte .

Lavrov nu a fost niciodată aproape de „rege”. Nu este un cadru de informații care a sa fi performat în KGB. Nu un vechi prieten din Sankt Petersburg al lui Putin. Însă, de 18 ani el a tradus pretențiile Kremlinului în limbajul diplomației.

Invazia Ucrainei este departe de gândirea lui Lavrov. Spre deosebire de ceilalți „curteni” ai lui Putin, acesta calatoreste la New York, la ONU, de zece ani și știe cât de periculos este să provoci lumea. Prin urmare, dispariția lui instantanee de pe scena Kremlinului poate fi nu doar în sfera trucuri, ci și sfârșitul sezonului dialogurilor. Există zvonuri că scaunul său ar putea merge catre Anatoly Antonov – un alt ambasador de multă vreme care acum lucrează la Washington, dar anterior ocupa locul al doilea în Ministerul rus de Externe și în apărare, alături de Shoigu. Puterea și diplomația vor deveni una.

„Mercenarii ruși au ordonat să-l asasineze pe președintele ucrainean”, scrie The Times, Marea Britanie

Peste 400 de mercenari ruși operează la Kiev la ordinul Kremlinului pentru a-l asasina pe președintele Zelensky și membri ai guvernului său. Și, de asemenea, să pregătească terenul pentru ca guvernul ucrainean să preia controlul asupra Moscovei.

În urmă cu cinci săptămâni, conducerea Wagner, condus de unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a trimis mercenari africani într-o misiune de a asasina pe Zelensky și conducerea Ucrainei pentru o recompensă consistentă. Informațiile despre misiunea lor au ajuns sâmbătă dimineața la guvernul ucrainean, iar câteva ore mai târziu, la Kiev s-a anunțat o stingere „dură” de 36 de ore pentru a curăța orașul de sabotorii ruși, avertizându-i pe civili că vor fi considerați sabotori și că riscă „lichidarea” „dacă ies afară. Luni dimineața a fost ridicată restricția strictă.

la randul sau, Gazeta.ua a scris că, după ce ucrainenii au respins primele atacuri rusești și blitzkrieg-ul a eșuat, Putin a început să intimideze Ucraina și lumea cu arme nucleare. Zelensky a fost de acord să discute cu Rusia la granița ucraineană-bielarusă.

A consemnat Ciprian Pop