26 mai 2022

Putin și Biden emit o declarație comună după summitul de la Geneva

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vladimir Putin și Joe Biden au emis o declarație comună în urma discuțiilor de la Genev, predomină acele teme legate de problemele de stabilitate strategică.
„Rusia și Statele Unite au demonstrat că, chiar și în perioade de tensiune, sunt capabile să facă progrese în realizarea obiectivelor comune pentru a asigura predictibilitatea în sfera strategică, pentru a reduce riscurile conflictelor armate și amenințarea războiului nuclear”, se arată în document.

Extinderea recentă a Tratatului START III este citată ca exemplu al acestei abordări

„Astăzi ne reafirmăm aderarea la principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și nu ar trebui dezlănțuit niciodată”, se arată în declarația comună.
Liderii celor două țări au anunțat lansarea unui dialog cuprinzător privind stabilitatea strategică, care ar trebui să pună bazele viitorului control al armelor.

Scântei de încredere – Putin, despre relațiile cu Statele Unite

Putin l-a citat pe Tolstoi ca răspuns la o întrebare despre relațiile cu Statele Unite
Tratatul START-3, cheie pentru stabilitatea strategică, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011. Conform termenilor săi, fiecare parte își va reduce arsenalele nucleare, astfel încât, în șapte ani și în viitor, numărul total de arme să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1.550 de focoase și 800 lansatoare.

Obiectivul declarat a fost atins, iar părțile susțin arsenalele la nivelurile convenite. La începutul anului 2021, la scurt timp după ce administrația Joe Biden a ajuns la putere în Statele Unite , tratatul a fost prelungit neschimbat pentru încă cinci ani. Administrația anterioară a întârziat extinderea acordului.

Redactor Ciprian Pop