Publicat: 19 Mai, 2012 - 13:16

Cea de-a treia zi din sesiunea tematică de licitaţii Artmark din luna mai aduce două premiere inedite: obiecte de colecţie deosebit de rare, accesorii, cărţi şi documente, fosile şi piese de artă decorativă destinate decorării birourilor. Radiografia mâinii drepte a Reginei Elisabeta a României este unul dintre obiectele senzaţionale pe care le regăsim în cadrul Licitaţiei „Cabinetul de Curiozităţi” iar vedeta celei de Mobilier şi Accesorii de Birou este o sculptură realizată de Salvador Dalí.

„Cabinetul de Curiozităţi” a adunat aproape 70 de piese de colecţie rarisime. Dintre acestea se remarcă radiografia mâinii drepte a Reginei Elisabeta, care este realizată cu primul aparat Roentgen din România, în 1896, la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti de către Ioan D. Ghica. Gestul Reginei nu era doar o necesitate, ci avea rolul de a insufla încredere românilor în noua tehnologie medicală bazată pe folosirea razelor X, descoperită de profesorul german Wilhelm Roentgen cu doar un an înainte,  în 1895. Preţul de pornire este de 250 €.
Un alt obiect deosebit este primul aparat electric de proiecţie de film cu rolă, din cca 1920, aflat încă în stare de funcţionare.
Printre cele mai neobişnuite piese se numără o pereche de sfeşnice confecţionate din proiectile de artilerie din Primul Război Mondial. Soldaţii obişnuiau să confecţioneze obiecte din cartușe, proiectile sau din cutiile de muniţii pentru a le trimite celor de acasă, ca un semn de legătură.
La categoria fosile, licitaţia prezintă o piesă extrem de rară, un trilobit care a populat oceanele planetei acum aprox. 300 milioane de ani, fiind printre primele animale cu schelet (preţ de pornire  800 €).
Organizată în aceeaşi zi, licitaţia dedicată decorării cu stil a birourilor, de la mici piese de mobilier la instrumente de scris, aduce obiecte lucrate în materiale nobile şi provenind din ateliere de artă decorativă din Europa: seturi şi servicii de birou, encriere, statuete folosind drept press-papier şi multe altele.
Senzuala sculptură „Unicorn” de Salvador Dalí (bronz patinat, turnat, 57 x 33 x 48 cm, est. 20.000 – 25.000 €) este lotul vedetă al licitaţiei. Opera reprezintă o compoziţie suprarealistă cu sugestii erotice, unicornul fiind asociat, în opera lui Dalí, cu virginitatea şi castitatea.
Mâine încep licitaţiile lunii mai care vor avea loc în perioada 15 – 16 mai, la Athénée Palace Hilton din Bucureşti, Licitaţia „Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti (sec. XVIII – XIX)” şi Licitaţia „Opere în Argint”, iar pe data de 17 mai, se desfăşoară Licitaţia de Mobilier şi Accesorii de Birou şi Licitaţia „Cabinetul de Curiozităţi”, la Palatul Cesianu-Racoviţă.

Artmark este o casă  de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă  de anvergură naţională.
În cei patru ani de existenţă, Artmark a organizat 50 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare aprox. 5.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro în 2010 la 11 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010 la aprox. 14 milioane euro în 2011.
Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică  activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. În 2010 şi 2011, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară.