Publicat: 10 Iulie, 2017 - 16:55

Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat de retrocedarea ilegală a unor terenuri. La rândul său, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a primit trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

În acest dosar, Radu Mazăre este judecat, alături de alte 36 de persoane, pentru restituirea și atribuirea ilegală de întinse suprafețe de teren intravilan din Constanța, Mamaia, atât plajă cât și faleză. Alături de fostul primar mai sunt judecați și alte nume cunoscute precum fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, sau fostul finanțator de la Dinamo, Cristi Borcea.

Fals, abuz în serviciu, spălare de bani şi un prejudiciu de 114 milioane de euro toate acestea i-au adus lui Mazăre, în primă instanță, o condamnare de 4 ani cu suspendare.

"Patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro. (...) În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi", au susținut anchetatorii. 
Aceștia au mai spus că plajele și falezele restituite fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, "adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice". 

În cazul lui Radu Mazăre, DNA a cerut o pedeapsa maximă pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu pe motiv că în perioada 2002-2007, împreună cu membrii comisiei de retrocedări din cadrul Primăriei şi având complicitatea celorlalţi inculpaţi, a prejudiciat statul cu mai multe zeci de milioane de euro.