24 ianuarie 2022

Radu Miruţă: Nu va mai bateţi joc de răbdarea minerilor si energeticienilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Tensiunea socială în Complexele Energetice Oltenia şi Hunedoara este din ce în ce mai mare.

La”adăpostul” crizei politice, politicienii din PNL şi PSD evită un dialog adevărat cu federaţiile sindicale şi luarea deciziilor care se impun pentru ca soluţiile legale cerute de acestea să fie onorate.

În această săptămână continuă protestele la Târgu-Jiu şi nu numai faţă de neaplicarea legii 197/2021, proteste organizate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate Univers, Federaţia Naţională Mine Energie, Federaţia Energetica şi Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente Petrol Energie.

Reducerea vârstei de pensionare la 52 de ani, dacă există o condiţie de vechime în domeniu de 25 de ani, este un drept legitim şi legal al lucrătorilor minieri şi energeticieni din CEO şi CEH. Din păcate acest drept este călcat în picioare de peste 100 de zile de la momentul promulgării legii de către şeful statului.

Tergiversările repetate ale aplicării legii, la care se adaugă condiţiile tot mai grele de muncă din carierele de cărbune, vor genera proteste tot mai vocale cu efecte greu de anticipat.

Moartea unui muncitor, săptămâna trecută, la Cariera Roşia, ca urmare a condiţiilor viciate privind securitatea muncii, a stârnit un val de revoltă printre mineri. Ei reclamă lipsa investiţiilor în utilaje noi sau în repararea celor existente, precum şi deficienţe majore în alimentarea cu carburant a utilajelor. Mai mult, există numeroase semnale, potrivit declaraţiilor liderilor sindicali, care indică practici ilegale, atât in privinţa alimentării cu carburant, cât şi în cea a reparării unor maşini personale ori de serviciu ale unor conducători din CEO, în dauna utilajelor pe care lucrează muncitorii.

Am solicitat autorităţilor în drept din Gorj să ancheteze aceste aspecte şi să fie prezentat un raport care să ajute la evitarea lor pe viitor.

De asemenea, atrag din nou atenţia Ministerului Muncii să nu mai ignore cererile repetate ale sindicatelor din CEO şi CEH pentru ca legea 197/2021 să fie pusă imediat şi în integralitatea ei în aplicare. Nu este nevoie în niciun caz de escaladarea nemulţumirilor lucrătorilor din complexele energetice.

Cine va răspunde dacă revolta mocnita a minerilor şi energeticienilor va izbucni?!

Deputat USR PLUS
Radu Miruţă