Publicat: 9 Mai, 2014 - 15:23
Share

Viceprim-ministrul şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin şi secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul din Ministerul Afacerilor Externe, Radu Podgorean au inaugurat astăzi expoziţia de produse tradiţionale şi ecologice româneşti, organizată la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Expoziţia deschide seria de evenimente dedicate informării asupra diversităţii şi unităţii Uniunii Europene, organizate de Ministerul Afacerilor Externe cu ocazia Zilei Europei.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe a subliniat, în discursul de deschidere, modul în care viziunea celor care au pus bazele Uniunii Europene a fost confirmată de evoluţia organizaţiei. „Una dintre cele mai importante semnificaţii ale zilei de 9 mai se referă la proiectul unităţii europene, un ideal cu adânci rădăcini în istoria continentului, generator de pace, stabilitate şi prosperitate. Viziunea părinţilor fondatori ai Uniunii Europene nu a fost un ideal pur teoretic, ci un proiect cu rezultate concrete, care a pus accentul asupra instituţiilor şi economiei, şi care şi-a avut rădăcinile în valorile democraţiei, drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi pluralismului”, a spus oficialul MAE.
Uniunea Europeană aniversează, în acest an, 64 ani de la pronunţarea Declaraţiei Schuman de către ministrul de externe francez de la acea vreme, Robert Schuman, ajungând să reunească în prezent 28 de state europene şi să promoveze drepturile şi libertăţile a peste jumătate de miliard de cetăţeni.
În acelaşi timp, ţara noastră marchează în 2014 o dublă aniversare: 10 ani de la încheierea negocierilor de aderare la UE şi 7 ani de când România, alături de Bulgaria, se alătura marii familii europene, în completarea celui de-al cincilea val al extinderii, cel mai de anvergură, care debuta în 2004.
„În toţi aceşti ani, România a contribuit activ la consolidarea proiectului european prin promovarea şi participarea efectivă la politicile şi proiectele definitorii pentru avansarea construcţiei comunitare. În acest sens, un element specific, de o deosebită actualitate, al contribuţiei României la construcţia europeană este reprezentat de potenţialul agricol şi dezvoltarea constantă a agriculturii ecologice, în conformitate cu noile politici agricole ale Uniunii” a subliniat secretarul de stat Radu Podgorean.
Expoziţia de produse tradiţionale şi ecologice româneşti a fost organizată cu participarea membrilor Asociaţiei BIO - România şi ai Federaţiei Naţionale de Produse Tradiţionale. Cu această ocazie, va avea loc o paradă a costumelor populare din opt regiuni ale ţării, prezentată de elevii de la cercul de folclor „Dor şi dor cu mine călător" al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti.