Publicat: 2 Februarie, 2014 - 13:03

Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, a participat pe 1 februarie 2014 la inaugurarea monumentului comemorativ românesc de la Suzdal – Regiunea Vladimir (235 km nord-est de Moscova). Manifestarea, organizată de Ambasada României în Federaţia Rusă, este dedicată memoriei celor 108 militari români, din care 12 ofiţeri şi 96 de gradaţi şi soldaţi, morţi în prizonierat în lagărul NKVD nr. 160 de la Suzdal.
În deschiderea ceremoniei a fost oficiat serviciul religios de pomenire a morţilor căzuţi în războaie.
Ambasadorul României în Federaţia Rusă, Vasile Soare, a prezentat semnificaţia ridicării monumentului în această localitate, cunoscută în lume drept capitală a ortodoxiei şi arhitecturii bisericeşti ruse, şi a evocat sacrificiul zecilor de mii de militari români căzuţi în luptă pe teritoriul Federaţiei Ruse, sau morţi în batalioanele de muncă NKVD din fosta Uniune Sovietică, precum şi pe cel al civililor români morţi în lagărele NKVD.
Totodată, a fost exprimată speranţa că în cel mai scurt timp vor începe lucrările pentru reconstrucţia primului cimitir de campanie românesc în zona Stalingrad–Cotul Donului.
Secretarul de stat Radu Podgorean a evidenţiat buna colaborare româno–rusă în aplicarea Acordului interguvernamental privind protejarea reciprocă a mormintelor de război şi disponibilitatea autorităţilor române pentru sprijinirea proiectelor Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti de cinstire a memoriei militarilor sovietici şi ruşi căzuţi pe teritoriul României.
În alocuţiunile lor, Viaceslav Pavlovici Kuzin, prim-locţiitor al guvernatorului Regiunii Vladimir şi Evghenii Anatolevici Piliaev, director general al Asociaţiei Internaţionale „Voennîe Memorialî”, au remarcat preocuparea autorităţilor române pentru identificarea şi marcarea locurilor în care au căzut în luptă sau au murit în prizonierat militari români, au dat asigurări că autorităţile centrale şi locale ruse vor ocroti în demnitate toate monumentele comemorative de război româneşti înălţate în Federaţia Rusă.
Secretarul de stat Radu Podgorean şi ambasadorul Vasile Soare au depus o coroană de flori din partea Ministerului Afacerilor Externe. Colonelul Ioan Cobiliţă, ataşatul român al apărării la Moscova, a depus o coroană de flori din partea Ministerului Apărării Naţionale a României.
S-a păstrat un moment de reculegere şi au fost aprinse candele ale recunoştinţei, apoi cei prezenţi la comemorare au depus flori la mormintele militarilor români, germani, italieni, austrieci, polonezi, iugoslavi, olandezi, evrei, letoni, luxemburghezi, norvegieni, suedezi şi ucraineni înhumaţi în cimitirul militar internaţional de la Suzdal.