Publicat: 13 Mai, 2014 - 14:53
Share

Secretarul de stat pentru analiza politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, a participat, în perioada 12-13 mai 2014, la Beijing, la cea de a treia reuniune a coordonatorilor naţionali ai cooperării cu China, organizată de Secretariatul Cooperării „16+1” (China + 16 state din Europa Centrală şi de Est) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al R.P.Chineze.
Din partea chineză au participat WANG Chao, vice-ministru pentru Europa în cadrul MAE chinez, secretar general al Secretariatului Cooperării „16+1”, reprezentanţi ai Comisiei Naţionale pentru Reformă şi Dezvoltare, ai ministerelor Comerţului, Industriei şi Tehnologiei Informaţiilor, Educaţiei, alţi membri ai Secretariatului.
Reprezentanţii celor 16 state din Europa Centrală şi de Est (ECE) au fost primiţi de WANG Yi, ministrul Afacerilor Externe al R. P. Chineze. Demnitarul chinez a evocat importanţa documentului adoptat la summitul de la Bucureşti pentru atingerea obiectivelor comune ale statelor participante de dezvoltare a relaţiilor în toate domeniile, cu precădere în cadrul cooperării economice şi investiţionale. A apreciat că acest format de cooperare este un adevărat „motor” al cooperării China – UE.
Cu acest prilej a fost lansat Website-ul oficial al Forumului de cooperare China – ECE, la adresa: www.china-ceec.org.
În intervenţia din cadrul şedinţei plenare, secretarul de stat Radu Podgorean a evocat organizarea la Bucureşti, în noiembrie 2013, a celei de a doua ediţii a Summit-ului „16+1” cu participarea şefilor de guverne ale statelor ECE şi R. P. Chineze, care au adoptat, Liniile directoare de la Bucureşti privind cooperarea dintre China şi statele ECE.  A amintit că, în paralel cu Summit-ul, a avut loc şi Forumul Economic China – ECE, care a oferit oportunităţi de afaceri multiple, atât în plan bilateral, cât şi prin conturarea unor proiecte la nivel regional. Amploarea deosebită a evenimentului, prin participarea a peste 1.000 de invitaţi, a evidenţiat potenţialul considerabil al cooperării şi perspectivele concrete pentru proiecte economice importante în beneficiul statelor participante.
Secretarul de stat a arătat că,  în urma summitului de la Bucureşti, prin decizie a premierului român, s-a constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România, coordonat de Liviu Dragnea, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Guvernul României urmăreşte cu tenacitate finalizarea proiectelor convenite şi identificarea unor noi oportunităţi de cooperare sectorială, cu precădere în domeniile energiei, agriculturii, infrastructurii, comunicaţiilor/IT şi turismului. A anunţat intenţia României de a găzdui, în noiembrie 2014, reuniunea miniştrilor agriculturii în formatul 16+1 şi a evidenţiat că partea română îşi propune valorificarea la maximum a avantajelor strategice care decurg din statutul României de stat riveran la Marea Neagră şi la Dunăre, inclusiv în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.
 

Tag-uri Nume: