Publicat: 3 Februarie, 2015 - 19:00

Secretarul de Stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, coordonatorul naţional al României în formatul 16+1 dintre China şi statele Europei Centrale şi de Est (ECE), l-a primit marți, 3 februarie, pe Xu Feihong, noul ambasador al R. P. Chineze la Bucureşti, în vizită de prezentare.
Secretarul de Stat a apreciat sosirea la Bucureşti a ambasadorului chinez la scurt timp după încheierea misiunii predecesorului său i şi-a exprimat încrederea că relaţiile excelente dintre cele două ţări vor continua să se dezvolte activ şi pragmatic în plan politic, economic, cultural şi în alte domenii, pentru concretizarea proiectelor aflate pe agenda bilaterală. La rândul său, ambasadorul Xu şi-a exprimat speranţa că se va bucura de sprijinul autorităţilor române pe durata mandatului său în România.
Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul relaţiei bilaterale şi au evidenţiat cooperarea în domeniul economic, confirmată de o dinamică ascendentă a schimburilor comerciale. Ambele părţi au convenit asupra încurajării şi promovării în continuare a cooperării economice, precum şi asupra utilizării potenţialului investiţional existent între cele două ţări.
De asemenea, a fost evocată cooperarea în formatul China - Europa Centrală şi de Est şi necesitatea concretizării proiectelor convenite la recentul Summit 16+1 de la Belgrad din decembrie 2014.
Secretarul de stat Radu Podgorean a urat succes noului ambasador chinez.

Formatul de cooperare „16+1” dintre China şi statele Europei Centrale şi de Est (ECE) a fost inaugurat în anul 2012 la Varşovia cu ocazia Summit-ului şefilor de guverne.
În noiembrie 2013, a fost organizată la Bucureşti cea de a doua ediţie a Summit-ului „16+1”, cu participarea şefilor de guverne ale statelor ECE şi R. P. Chineze, care au adoptat Liniile directoare de la Bucureşti privind cooperarea dintre China şi statele ECE.
Ediţia din 2014 a fost organizată în Serbia şi a avut ca temă „New driving force, new platform and new engine”.