Publicat: 4 August, 2020 - 07:26
Share

Alexandru Rafila, directorul Societatii Romane de Microbiologie, afirma ca este de asteptat ca numarul cazurilor de pacienti care au nevoie de terapie intensiva, precum si numarul deceselor provocate de Covid-19 sa creasca in urmatoarele saptamani. El explica asta prin faptul ca exista un decalaj intre cresterea numarului de imbolnaviri si cresterea numarului de cazuri grave, respectiv decese.

Alexandru Rafila a declarat luni seara, la Digi24, ca statistic 5% din pacientii Covid-19 dezvolta o forma grava a bolii si au nevoie de terapie intensiva.

De asemenea, el a mai aratat ca exista un decalaj intre cresterea numarului de imbolnaviri si cresterea numarului de cazuri grave, pentru ca un pacient nu are nevoie chiar de a doua zi de terapie intensiva, boala se agraveaza in timp. Tocmai de aceea, este de asteptat ca aceasta perioada pe care o traversam acum, cu peste 1.000 de cazuri noi in fiecare zi, sa aiba consecinta cresterea numarului de pacienti in stare grava si chiar decese peste catva timp.

"E un decalaj intre cresterea numarului de cazuri noi si cresterea numarului de cazuri de terapie intensiva si de mortalitate. Pentru ca un om care se imbolnaveste nu intra de a doua zi la ATI, boala se agraveaza in timp. In urmatoarele saptamani ne asteptam sa avem o crestere mai rapida a cazurilor de terapie intensiva si a mortalitatii. Daca am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se intregistreaza dupa o perioada", a explicat Alexandru Rafila.

El a spus ca este important ca sistemul sanitar sa fie pregatit pentru aceasta evolutie, care este predictibila.

Alexandru Rafila a mai aratat ca este normal ca numarul de cazuri noi de coronavirus sa ramana ridicat chiar si la mai putine teste efectuate in weekend, pentru ca in weekend se testeaza in principal persoanele suspecte sau simptomatice, in timp ce, in cursul saptamanii, se fac de doua ori mai multe teste, majoritatea la cerere, dintre care se descopera un caz la o mie de teste.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: