25 iunie 2022

Raisa ENACHI: Modificarea Legii offshore nu aduce beneficii României

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astăzi, doamna deputat a depus în scris, la Camera Deputaţilor, declaraţia politică pe subiectul modificarea Legii offshore nu aduce beneficii României.

Marţi, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor a fost dezbătut Proiectul de lege 262/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

Doamna deputat Raisa Enachi a punctat faptul că „România se confruntă cu o criză energetică ca urmare a creşterii excesive a preţurilor la gaze şi energie electrică, dar guvernul nu a reuşit să implementeze măsuri legislative optime pentru reducerea acestor costuri. Deşi avem resurse naturale care ne pot satisface cerinţele de consum, le vindem pe nimic şi apoi le cumpărăm înapoi la un preţ mult mărit, stabilit de firmele de explorare”.

Titularii de acorduri petroliere referitoare la zăcămintele petroliere offshore de mare adâncime şi onshore vor putea comercializa liber hidrocarburile produse din aceste zăcăminte petroliere pe durata acordurilor, la preţurile şi cantităţile stabilite de aceştia, în conformitate cu legislaţia naţională şi cu principiile pieţei libere din UE, conform propunerii de lege de modificare a Legii offshore.

Sub pretextul crizei energetice şi al dobândirii independenţei energetice, a fost iniţiat un act normativ care ne-a făcut dependenţi de societăţile de explorare a gazelor naturale, a declarat deputat Raisa Enachi.

Consideră că este încă o metodă de a acorda „facilităţi fiscale” corporaţiilor de explorare a gazelor naturale!

Doamna deputat Raisa Enachi a subliniat faptul că România va fi grav afectată de aceste modificări aduse Legii offshore. Pentru început, firmele nu sunt obligate să vândă gaze româneşti pe piaţa internă, în ciuda faptului că legea iniţială prevedea ca 50% din gaze să fie vândute în România. Mai mult, statului îi este interzis să beneficieze de venituri suplimentare dacă preţul de vânzare se încadrează până la 85 RON/MW.

Companiile care exploatează gazele din Marea Neagră vor putea încorpora costuri de până la 40% şi vor putea fi impozitate doar pentru 60% din veniturile majorate, datorită modificărilor legislative care măresc deducerea investiţiilor de la 30% la 40%.

România va investi banii pe care îi datorează sub formă de impozit pe profiturile crescute ale companiilor de gaze în extinderea reţelei de distribuţie şi a conexiunilor la reţea, prinzând şi mai mulţi români captivi preţurilor dictate de bursele de profil şi generate de interesele de grup ale giganţilor de pe piaţa globală de energie, a declarat doamna deputat.

Adoptarea acestui proiect de exploatare a gazelor din Marea Neagră în forma prezentată ar însemna adâncirea românilor în sărăcie energetică!

Deputat AUR Vaslui
Raisa ENACHI

Sursa foto: Facebook Raisa ENACHI