15 august 2022

Raluca Turcan: În ultimii 11 ani, Legea Educaţiei Naţionale a suferit aproape 400 de modificări

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Susţin Proiectul Legii învăţământului preuniversitar aflat în dezbatere publică. Acesta cuprinde proiecte pentru care m-am luptat în ultimii 10 ani şi pentru care am găsit şi finanţare
În ultimii 11 ani, Legea Educaţiei Naţionale a suferit aproape 400 de modificări operate prin OUG-uri, proiecte legislative votate de Parlament, excepţii de neconstituţionalitate, completări şi tot felul de trimiteri la alte prevederi legale naţionale sau europene. Aceste schimbări, multe neavând în vedere interesul elevilor, au condus la lipsă de coerenţă, confuzie şi neînţelegere din partea actorilor şi beneficiarilor din sistemul de educaţie.

Acum, România are un proiect de ţară matur, modern şi pregătit a fi pus în practică. România Educată, coordonată în ultimii ani de preşedintele Klaus Iohannis, a fost un proiect asumat de 10.000 de specialişti în ştiinţele educaţiei şi reprezentanţi ai societăţii civile. Eu însămi am participat la mai multe dezbateri legate de învăţământul dual, cariera didactică, programe de prevenire a abandonului şcolar precum „Masa la Școală” şi „Școala după Școală”. Am apreciat munca şi implicarea profesioniştilor din mediul educaţional, a practicienilor din şcolile noastre, pentru a face România Educată proiectul ce poate fi materializat într-o lege care să reseteze educaţia din ţara noastră.
Proiectele pentru care m-am luptat în ultimii zece ani în Parlament, dar şi cele pentru care am colaborat cu profesori, elevi şi societate civilă – în calitate de vicepremier în Guvernul României – se regăsesc în proiectul legii învăţământului preuniversitar:
After-School;
Masa la Școală;
Transport Gratuit;
Formarea tinerilor profesori;
Plata profesorilor după merit şi finanţarea corectă a şcolii.
Astfel, am iniţiat proiecte de legi şi am identificat fonduri nerambursabile pentru a contribui la îmbunătăţirea sistemului de învăţământ românesc.
Reducerea abandonului şcolar şi îmbunătăţirea alfabetizării funcţionale
Proiectul de lege propune soluţii realiste cu privire la reducerea abandonului şcolar şi creşterea nivelului de alfabetizare funcţională a elevilor. Noua lege prevede crearea unei Platforme naţionale de alfabetizare funcţională. Aceasta va oferi instrumentele potrivite pentru fiecare elev/şcoală să-şi ajute beneficiarii să performeze.
Consilierul şcolar mai aproape de elevi
Creşterea numărului consilierilor şcolari va asigura o mai bună consiliere psihopedagogică şi orientare şcolară pentru fiecare elev din şcolile noastre, astfel încât fiecare copil să aleagă ruta educaţională cea mai potrivită pentru el.
Niciun copil nu va fi lăsat în urmă
Programul „Școală după Școală” va fi unul generalizat şi vine în sprijinul elevilor din medii defavorizate. Toţi elevii care vor avea dificultăţi de învăţare vor putea face ore remediale, vor beneficia de programe de tipul „A doua şansă”. În plus, noua lege garantează gratuitatea transportului la şi de la şcoală.
Cariera didactică devine atractivă
Doar cei mai buni absolvenţi de studii superioare vor ajunge la catedră. Cariera didactică şi parcursul profesional este redefinit şi adaptat la practicile educaţionale internaţionale. Rutele de intrare în sistem sunt diversificate, iar pregătirea, practica şi certificarea conduc către profesionalizarea carierei didactice.
Salariul unui profesor debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie. Este timpul să repunem salariile profesorilor cât mai sus în grila de salarizare. Aşa este normal.
Noua lege sprijină învăţământul profesional dual
Proiectul legii învăţământului preuniversitar prevede posibilitatea înfiinţării consorţiilor şcolare, dar şi a consorţiilor de învăţământ dual. Autorităţile administraţiei publice locale, împreună cu universităţi, agenţi economici şi unităţi de învăţământ vor putea decide înfiinţarea consorţiilor şcolare sau a celor de învăţământ dual. Astfel, vom avea, pentru prima dată, programe de formare profesională cu rute complete.
Avem fonduri europene nerambursabile cu care vom sprijini crearea acestor campusuri în mai multe regiuni din ţară. Toate acestea vor contribui la o mai bună formare şi pregătire practică a absolvenţilor de liceu şi de facultate, la o integrare eficientă pe piaţa muncii, dar şi la punerea în valoare a potenţialului fiecărui tânăr.
Avem şansa să adoptăm în Parlament o lege care să aducă bunăstare fiecărui om din această ţară. Doar printr-o educaţie de calitate putem avea prosperitate, securitate şi perspectiva unui viitor mai bun pentru generaţiile viitoare.
Îi îndemn pe toţi cei interesaţi să parcurgă acest pachet de legi şi să vină cu propuneri şi sugestii de îmbunătăţire. Împreună putem face şcoala mai bună, putem oferi un viitor mai bun tinerei generaţii.

Declarație de ptresă a deputatului Raluca Turcan (Grupul parlamentar al PNL)

Sursa foto cdep